Повећање плата камен спотицања

Повећање плата у Републици Српској и даље је камен спотицања у преговорима послодаваца и Владе Републике Српске. Послодавци су забринути због договорених и планираних повећања плата запослених у јавном сектору, јер то, како кажу, може утицати да плате у реалном сектору “остану замрзнуте”.

Република Српска 26.04.2019 | 20:25
Повећање плата камен спотицања
Након што је дио полиције добио повећање плата, и остали синдикати појачали су захтјеве ка Влади Српске. Послодавци указују да такав притисак не може издржати реални сектор.

“Ми смо против општег повећања плата, а ако треба, онда треба повећавати онима који су најугроженији у Републици Српској, а то су доктори или неки други који су веома битни за државу”, каже Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Српске.

Цјелокупни јавни сектор не може ићи на повећање плата, јер за то нема извора прихода, тврди Тривић.

“Свако евентуално повећање може представљати опасност за захтјеве према пословној заједници да се повећају неки порези и доприноси, а знамо да је Влада Српске рекла да се то неће дешавати у њеном мандату”, објашњава Тривић.

Послодавци предлажу Влади Српске да се плате “буџетлијама” повећају на основу рационализације радних мјеста.

“Ако има новца да неко може да повећа плате буџетским корисницима, а да истовремено смањи порезе и доприносе из којих би и ми у реалном сектору могли повећати плате, немамо ништа против. Али то мора бити реално, не смијемо угрозити функционисање ниједног фонда, ни Фонда здравства, ни Фонда пио, ако може на тај начин, ми немамо ништа против”, каже Драгутин Шкребић из Уније удружења послодаваца.

Премијер Српске тврди да није заборавио на раднике у реалном сектору. Најављује да ће Влада Републике Српске на мајском засједању Народне скупштине изаћи са сетом захтјева који ће ићи ка растерећењу привреде.

“У преводу, онај ко повећа плату за 100 одсто својим људима, његова пореска оптерећења на крају године неће више бити 64 одсто на бруто плату, него ће бити половина од тога, односно 30 и неки проценат. Ми на тај начин желимо да стимулишемо послодавце да кроз повећања плата својим запосленима имају смањене порезе и доприносе”, објашњава премијер Вишковић.

Послодавци тврде да располажу с подацима да у реалном сектору дјелимично већ расту плате, с обзиром на то да је дошло око 10 одсто до повећања уплата пореза и доприноса у односу на прошлу годину. Међутим, још увијек смо далеко од просјечне плате од 1.000 марака, јер је јака сива економија,тврди Тривић.

“Око 90.000 радника се води са платом мањом од 500 марака. Хоћу да кажем да мало ко ради за ту плату од 500 марака, већ да је та сива зона пуно већа, тако да је и интерес нас послодаваца који плаћају доприносе и порезе да сви они који не плаћају, изједначе се са нама који плаћамо с обзиром да садашњи раст плата угрожава оне који повећавају плате, јер држави дају све више пореза и доприноса, а они који су у сивој зони, они увијек дају исто”, истиче Тривић.

Влада Српске, указују послодавци, мора значајније радити против сиве економије.



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

тривицу

26.04.2019 19:01

Саса Тривиц израбљује људе као да су робови, па се цуди сто у хљебу људи надју сваста, он представља послодавце пекаре и прица о платама, назалост послодавци морацете схватити да ако хоцете да радите и даље, да цете радницима морати дати плату,а не мрвице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2019 20:58

Колико сам ја разумио, цовјек је рекао да нема простора за повецање плата у јавном сектору.

Name

Ре

27.04.2019 05:35

Највеци робовласник је увјек на целу осталих робовласника.Није он ту да се бори за раднике ,њему су повецања ноцна мора,он је ту да лицни израбљује у да се за друге бори да и они израбљују !

Name

Дејанпд

26.04.2019 19:12

Мислим да је то превелики залогај за ову власт и њихове односе са пословном заједницом. Мој предлог о којем нико нити прица јавно нити покусава медијски да покрене било какву озбиљну расправу, јесте: да се направи притисак на власт да се поцне постовати Закон о празницима РС, у смислу застите интегритета радника, то је вјероватно најочигледнији примјер кршења Закона, који је уствари и правило. Мене овде висе неце нико видјети да радим, јер ми је доста система који раднике третира на такав начин, разумијем са оних десетак конкурса годисње у јавног сектору морају припасти подобнима и да је то уобицајена, формална процедура да се уопште расписује Конкурс итд, али ако трговацки ланац или нека слицна фирма која запосљава десетине радника, да би добила дозволе и да би избјегла стални притисак контроле градских органа, мора пристати да прими раднике које препоруце инспектори, градски оци и геометри, власници градјевинске фирме итд, не могу пристати на цињеницу да се нити једна и једина фирма, радња, сп или уп, не придрзава Закона о празницима и да инспекције тај дан не раде или ако раде то посматрају као несто нормално, да на празник Законом прописан нити једна од 2,5-3 хиљаде фирми у Приједору није насла за сходно да испостује Закон!? А за неки фискални рацун, украдену цијену са полице или декларацију која је испала на под па није цитка, искористице прву прилику да запецати, напуни Будзет, да показе моц система, нароцито ако сте неподобни у оцима власти. Истовремено форсирајуци неку прицу о Дану Републике, на који се циркус направи. Ја сам хрисцанин и мени је стало до мог празника исто као и цитавој ЕУ, која има у зависности од дрзаве од 11-16 нерадних дана у току године. РС има свега 4...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зена

26.04.2019 19:14

Плате, јад и цемер. Биједа, глад, страх. То је програм владе РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуле

26.04.2019 19:24

Сребренка ко Бисерка,недај бозе ником овакве појаве .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.04.2019 19:52

Минимална радницка плате треба да је 1000 КМ , јер ускоро овде висе неце бити ко да ради....нема висе Југе, где су радници били застицени и могли су своја права да остваре , сада имамо грмаље и новопецене тајкуне , бизнисмене....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињенице

26.04.2019 21:18

Криминалце, који немају појма о привреди, осим покрасти па и са тиме сами не знају ста их снасло.

Name

ЛоповскоТајкунска дрзава

26.04.2019 20:07

Дрзава не треба да смањује намете послодавцима јер онда они то надомјесте поскупљењем горива,струје,воде,регистрације,пореза,ренти и сл а послодавци то задрзе за себе као и ових 40 марака сто је задрзао овај за кога ја радим из Бијељине тацније из Патковаце.Изгубио сам поврат пдв за дјецу а он смотао себи те паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕЕ ВЈЕРУЈЕМ

26.04.2019 20:43

ПОСЛОДАВЦИ ЦЕ СЕ КАО НЕСТО БОРИТИ..АЛ ЦЕ НАЦИ НАЦИНА ДА СЕБИ УЗМУ СВЕ ОЛАКСИЦЕ..НИКО ИХ НЕ КОНТРОЛИСЕ..СЛАЗЕМ СЕ СА КОМЕНТАРОМ ИЗ БЈЕЉИНЕ ДА МУ ГАЗДА ОД ПОВРАТА ДДВ СТРПАО СЕБИ У ДЗЕП.ЈА РАДИМ У ТРГОВИНСКОЈ РАДЊИ ГДЈЕ ГАЗДА КАЗЕ ЛЕГЛО ВАМ НА РАЦУН 250 КМ ОД ТОГА МИ ВРАТИТЕ 200...КОЈИ СУ ТО МАНИФЕТЛУЦИ И КОЈИ НАЦИНИ ВАРАЊА ДРЗАВЕ И НАС РАДНИКА..УЗ ТО СВАКО МАЛО ОДБИЈАЈУ ОД ПЛАТЕ..ГАЗДА ИЗ ЗВОРНИКА РАДИ И У ДРЗАВНОЈ ФИРМИ..РАДЊЕ ИМА У БИЈЕЉИНИ..ПОЦЕТ ЦЕМО И СПИСКОВЕ ФИРМИ КАЦАТИ КАД ОДЕМО ИЗ ОВОГ ЈАДА..ОНИ СУ НАВИКЛИ НА ВЕЛИКЕ ПАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Егзодус

26.04.2019 21:04

Никако да схватите да су будјетлије прије свега увијек били васи драги радници,на индиректан нацин али васи. Много, много су вам ваљали, односно узајамно сте се цастили, богатили на грбаци правог радника. Е сад је друго вријеме. Ко це комwе радити, ко це издрзати а ко не, нагадјајте се сами са собом. И не заборавите, нико ко буде заузео мјесто насwг становниства неце бас трпити ни једне ни друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.04.2019 05:03

Ви послодавци сте навикли да радника не плацате и да се за кратко вријеме обогатите као нигдје на свијету.Сад су људи отисли и одлазе и даље и то је узрок свега.Нецете имати висе кога да израбљујете и то је то,а ви цете или затварате васе фирме или плацате добро ако будете имали кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецко

27.04.2019 05:26

Ако не моземо имати плате као у ЕУ Ок. Али онда не моземо ни имати цијене а имамо их. Цијене Горива су исте у цијелом свијету са неким мањим разликама али засто је онда онај радник висеструко боље плацен за исту колицину продатог бензина од насег радника који прода исту колицину бензина мислим у однису на ЕУ. Ко узима ту разлику себи али то је само један примјер на свим нивоима је исто. Мислим да је највазније од свега а то не спомиње ни позиција ни опозиција, донијети ефикасан закон о крупцији и лоповлуку али то је главни проблем цијелог свијета. Јер ни опзицији не стима такав закон казу ако инсистирамо на таквим закону, како цемо се накрасти кад додјемо на власт, а позиција тј. владајуца структура се накрала. па гдје смо ми ту ? Тако да у земљама у развоју њихове политицаре уопсте не интересује колику имају плату то они дају у добротворне сврхе, али зато узми аго сто ти срцу драго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАО ЈАО

27.04.2019 05:35

КАКО МОЗЕТЕ ПОВЕЦАВАТИ ПЛАТЕ ЈАВНОМ СЕКТОРУ..СТА ТО ОНИ РАДЕ...ТО СУ ГЛАСАЦИ..КО ОД ЊИХ ИМА МИНИМАЛАЦ.ЈЕЛ ОВО ЗБОГ ВАСИХ ГЛАСАЦА..СВЕ ДРУГО ОКО РАДНИКА ЈЕ БЕЗ ВЕЗЕ...АЈД ЗАМИЈЕНИТЕ РАДНИКЕ ЈАВНОГ СЕКТОРА ЊИХ У РЕАЛНИ...И МИ СМО СКОЛОВАНИ КО И ОНИ..ВРЦИНА ЊИХ СЈЕДИ СА СРЕДЊОМ СКОЛОМ..СВЕ БЕНЕФИТЕ УЗИВАЈУ..И СЈЕДЕ НИСТА НЕ РАДЕ..БЕЗ МИНИМАЛЦА ОД 1000 МАРАКА НИКО НЕ БИ ТРЕБАО РАДИТИ..А ВИ ПОСЛОДАВЦИ КЉУЦ У БРАВУ...МИЦО МИЦИЦ КОПА БИЈЕЉИНУ..ОД КАКО ЈЕ НА ВЛАСТИ О СВЕ ЦЕ ПРЕД ИЗБОРЕ ГОВОРИТИ РАДИ СЕ..А НИЈЕ КРЕНУО ДА ВИДИ КОЛИКО ТИ ЉУДИ РАДЕ .ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА..КАКО ПЛАТЕ УСПЛАЦУЈЕ..ЈАВНИ СЕКТОР У КАНАЛЕ..И ЈА ЦУ У ОПСТИНУ У ЕЛЕКТРО У ВОВОВОД МОЈА ДЈЕЦА СЗ АКАДЕМСКИ ГРАДЈАНИ ..НА ЊИХОВИМ МЈЕСТИМА РАДЕ ПРИУЦЕНИ МЕСАРИ ..НЕМА ПРАВДЕ..УРАДИЛИ НИСТА НИСУ..У БИЈЕЉИНИ НЕБО ГОРИ ОД НЕПРАВДЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

улата на најнижу плату је зло

27.04.2019 05:42

Све док плате не буду по стручној спреми и мјесту запослења одређиване никакав закон неће променити праксу да послодавац уплаћује држави порез обрачунат на најнижу плату и тиме у будућности уништава државу јер од пензионера ствара социјални случај-Кад послодавац схвати да и касирка у супермаркету мора школовати дете али не од 550КМ и уплаћеног минималца држави на ту плату онда ће имати корист сви.Сви се питате како људи раде у иностранству а не раде овде па раде јер примају плату од које им остане а не плату која за десет дана нестане код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.04.2019 06:13

Слазем се да нема реалног основа да се повецају плате будзетским корисницима, које су годинама (20 год.) на истом нивоу, а цијене су веце у просјеку три пута. А засто не би било реалног основа да се у реалном ректору повецају плате??? Па погледајте ста возе, и како зиве "газде" које запосљавају стотине људи, ста возе њихва дјеца, колико новца имају ти људи??? Па да сваком раднику дупло повецају плату не би ни осјетили. Проблем је сто је дрзава одредила најмању плату која не прати раст цијена и која је толико мала да са њом, ако у обзир узмемо данасње цијене, не мозете да прегурате првих десет дана у мјесецу. Не могу да схватим да је зивот јефтинији у Аустрији и Њемацкој (осим некретнине) него код нас, па нама се исплати отици у Аустрију да купимо патике, а упоредите њигове плате и насе. Они за 13. и 14. плату добију око 3500€ минимално, а имају их јос 12. Ми за цијелу годину не моземо зарадити толико, а све јефтиније него код нас. Плате морају да иду горе, и то не 30 КМ него 300 КМ најмање, инаце подруцје РС це врло брзо постати пустиња.

ОДГОВОРИТЕ