''Бијељина-Гас'' у власништву Србије

"Србијагас" купио је, прије неколико дана, "Бијељина-Гас" компанију која је била у власништву друштвеног предузећа "Нови Сад Гас" и тиме стекла већински пакет у фирми која треба да заврши пројекат гасификације града Бијељина.

Република Српска 26.04.2019 | 11:58
''Бијељина-Гас'' у власништву Србије
Ексклузивно сазнајемо да је Милош Стевановић, познати бијељински адвокат постављен за савјетника Душана Бајатовића генералног директора "Србијагаса" и да ће се убрзано радити на завршетку овог пројекта.



Град Бијељина додијелио је још 2009. године тендер новосадској фирми ради провођења поступка комплетне гасификације Града Бијељина, али ''гас још увијек није пуштен''.

Наши извори су нам потврдили да је разлог кашњења гасификације финансијска криза у коју су запали партнери из Новог Сада који ни "Србијагасу" нису редовно измиривали своје дугове.

Град Бијељина је власник 20% "Бијељина Гаса", а сазнајемо да је градски буждет по оснивачком уговору до сада учествовао у поступку експропријације некретнина на гасоводу Шепак-Бијељина.



Република Српска добила је на овај начин највећу српску компанију и сигурно је да ће се бенефити тек осјетити.

Подсјећамо, гасовод Шепак - Бијељина дуг је 24 километра и власништво је "Бијељина Гаса".

Према незваничним информацијама, постављен је и нови Управни одобор "Бијељина Гаса" који чине четири представника "Србијагаса" и један представник Града Бијељина.

Званичне потврде из Градске управе нити из "Србијагаса" још увијек нема, наводи портал десавањаубијељини.цом.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Митар Бн

26.04.2019 11:40

Продали фирми која 10 година није помакла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

26.04.2019 12:22

Мислис продали су фирму која се није помакла 10 година. Србија гас ради велике пројекте иако и њих политика убија. А то сто се нису помакли 10 година не знаци да не вриједи. Инфраструктура, домукентација и права сигурно имају некакву вриједност. Да ли је добро сто је продаја изврсена и да ли је све у складу са законом је друго питање. Познајуци насе политицаре муљања је сигурно било.

Name

007 Бонд

26.04.2019 11:42

Цела Република Српска ће бити у власништву Србије. И све више ће Србија и Република Српска да се понашају као једна целина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2019 13:06

А Србија продала све странцима...

Name

Истине ради

26.04.2019 21:31

Гдје то у екектропривредном сектору ангажован 'изузетно велики број стручњака..'..??!! Тај сектор и не запошљава баш велики број радника и стручњака, ако се уважавају техничко економски нормативи. Ако нема прекомјерног запошљавања, због политике, велике незапослености и сл. И колико је наших људи било ангажовано на градњи ТЕ у Станарима..?

Name

ЗНАЊЕ

26.04.2019 12:10

Ово је највећа економска глупост. Ако Србоја мора да увози гас, а упитно је да ли мора, убјеђен сам и знам да Републиа Српска то не мора да чини, па нарано ни град Бјељина. Република Српске треба да похвата прво сву своју хидроенергију која сваки дан одлази у неповрат. Познато је да Република Српска користи само нешто више од 30% хидроенергетског потенцијала. Републику Српску од економског, социјалног и одласка младих у иностранство може спасити једино интегрисани пројекат за изградњу великог броја хидроелектрана, али не на бази опреме из иностранства, већ на бази опреме која би се производила у Србији, Републици Српској и евентуално мањи дио у Хрватској. Електрична енергија као енергија као енергет је са аспекта екологије најефикаснија. Ово што је урадила фирма Србијагас је интерес појединаца, а прије свих Душана Бајатовића, јер вјерујем да је и у управном одбору новооснованог предузећа "Бјељина Гас". Од овог пројекта посебну корист неће имати ни Србија, јер далеко већу корист Србија бу имала уколико би ушла у пројекат масовније изградње хидроелектрана на бази домаћег знања и домаће опреме, а за чије освајање посједује знања. Како је Србијагас јавно предузеће вјерујем да ће одговорни људи из власти у Србији размотрити оправданост гасификације, односно овог пројекта, са ширег макроекономског аспекта. Истовремено пројекат масовније изградње хидроелектрана би запослио изузетно велики број стручњака електро, машинске, грађевинске, еколочке и економски и на тај мначин би био заустављен масовни одлазак у иностранство. Позивам оне који су донијели овакву одлуку, да се стручно и научно упусте у расправу са онима који знају шта је боље.. Ја се никад не позивам на мишљење, јер то је упитно. Увјек износим оно што сигурно знам да јесте тако како тврдим, јер је то чиста економска и технолошка логика, заснована на опште друштвеној користи математички лако доказива. а не на интересима лобиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

26.04.2019 12:35

Гдје си молим те видио еколоску хидроелектрану. Па то је директније униставање природе него ложење угља. Не ваљај глупости. Гас као гас је политицко оружје Русије на коју се Србија ослања 100% а хтјела би у ЕУ која има дијаметрално другације размисљање. Не знам цему ово све слузи, за насу индустрију производимо довољно струје да не моземо ни то потросити.

Name

ЗНАЊЕ

28.04.2019 03:28

ЛУУ ти појма немаш шта је хидроелектрана и шта је екологија. Струја је роба као и свака друга и може да се извози у великим количинама. Поред тога изградња нових хидроелектрана на бази сопственог знања значи истовремено раст индустрије и потребу за новом електричном енергијом. Простори на којима би се градиле хидроелектране су данас напуштени не само од људи, већ и животиња. Тамо расте коров и некорисно дрвеће. То што држава неће неодговорне инвеститоре не приволи да пројекат изградње доведу до краја друга је прича. Стојим ти на располагању да те научим да ниси у праву. Сваки проблем се данас мора посматрати системски интегрисано са свих аспеката, а не само са једног као што ти чиниш. Знање је сложена ствар, и скупо је и није за сваког, само што се код нас не цијени. Зато нам јесте како јесте. Шив би и живи у незнању.

Name

Упућени веле

26.04.2019 21:32

У Србији се са гаса скида свако може. Скупо народу. Гас јесте руски, али брате и скуп, како људи веле.

ОДГОВОРИТЕ