Два пенала, црвени и три бода за Милоја, титула близу!

Иванић режирао победу Звезде у 160. вечитом дербију, Партизан пада на пето место! Фудбалери Црвене звезде су савладали Партизан у 160. вечитом дербију резултатом 2:1! Нисмо видели спектакуларну утакмицу, али јесмо добро друго полувреме у ком су "пала" три гола којом се Звезда приближила освајању нове титуле.  Звездина титула имаће позлату, коначно пао и Партизан! Црвено-бели први пут савладали вечитог ривала у овој сезони и дошли надомак освајања нове шампионске титуле - 2:1.  "Гори" Суперлига: Пенали, искључења, 1:5 у Шапцу! Утакмица у Сурдулици са једним једанаестерцем и два црвена картона завршена је 13 минута касније од осталих у плеј-аут групи. У плеј-офу, три пенала у Лучанима.

Фудбал 25.04.2019 | 21:10
Два пенала, црвени и три бода за Милоја, титула близу!
Црвена звезда је пред одбраном титуле!

Нисмо гледали спектакуларан фудбал у 160. "вечитом" дербију, али је и те како било напето у другом полувремену када смо видели један црвени картон, два једанаестерца и три гола, један више у мрежи Владимира Стојковића.

Играч одлуке био је Мирко Иванић који је два пута "заврнуо" са левог бока, једном за пенал над Беном који је у гол претворио најбољи стрелац Звезде (60'), а други пут за резервисту Алексу Вукановића (80') који је такође побегао Слободану Урошевићу, за лагодно вођство домаћина, пошто до тада Партизан није имао шут у оквир гола Милана Борјана...

А онда надокнада времена. Марко Марин је скривио пенал над Сашом Здјеларом, погодио јеРикардо Гомеш (90') за наду Партизана који је потом остао са десеторицом на терену.

Млади штопер Страхиња Павловић је искључен због другог жутог картона, а Црвена звезда није ушла у нервозу, тако да је овај дерби завршен као онај из априла прошле године, до данас једини за Владана Милојевића који је био потпуно позитиван, пошто је имао четири ремија из пет мечева.

Уз овај тријумф и победу над "вечитим" ривалом, може се рећи да је сезона за Звезду била савршена, узимајући у обзир све оно што је направљено у Европи...

Наравно, уколико тријумфују испред Радничког ком беже шест бодова, док је с друге стране пред Савом Милошевићем је велики изазов у преостала четири кола до краја шампионата, пошто је Партизан тек ПЕТИ на табели, јер му бод и два беже Чукарички и Младост.

Пред око 21.000 хиљаду навијача у 160. окршају највећих српских тимова:

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 2:1 (0:0)

Прво полувреме би се можда најбоље могло описати бројем прекршаја, укупно смо их видели чак 27 на обе стране (ништа боље ни у наставку с те стране, на крају чак 59!), тако да један на свака два минута говори да није било темпа, док није било ни нарочито доброг фудбала пошто су пред Стојковићем и Борјаном ретко били изазови.

Заправо, голман Партизана је имао интервенцију после 30 секунди и шута Филипа Стојковића када је морао да буде на опрезу, док је голман Звезде гледао како две лопте одлазе поред гола који чува, с тим да је једном опрезно покривао ближи угао када се над тереном надвио дим због пиротехнике, а Данило Пантић ушао с бока у средину и упутио шут.

Звезда се посебно мучила са изношењем лопте, нападачи нису стриктно маркирали Бранка Јовичића него су стајали са његове леве и десне стране, због тога је лопта ишла на бок ка Иванићу и Бену уз које су близу стајали Пантић и Тошић, тако да је Владан Милојевић могао да инсистира на стрпљењу и да се нада да ће његови играчи успети да кроз освојену лопту да створе предност, или да промени стајање на терену....

Десило се оно прво!

Душан Јованчић је узео лопту на 30 метара од гола, одиграо је ка Мирку Иванићу који је као ретко кад на мечу био окренут лицем ка голу ривала, и одмах је направио шансу...

Остварио је предност у трку са Немањом Р. Милетићем и упутио је лопту на другу стативу ка Бену, а тамо га је са леђа за дрес повукао Слободан Урошевић, због чега је Новак Симовић одлучно показао на "белу тачку", и чини се био у праву.

Ел Фарду Бен је преузео одговорност и погодио леви угао гола Владимира Стојковића који је прочитао страну, али није успео да заустави јак и прецизан ударац.

Покушао је Саво Милошевић да "размрда" екипу увођењем Ивановића и Илића, задња линија се померила који метар унапред, а то је Мирко Иванић умео да казни још једном. Опет је "улетео" по левој страни после лопте у дубину и одатле је пронашао резервисту Алексу Вукановића.

Бивши фудбалер Напретка, који је јесенас Партизану дао гол петом, постигао је свој првенац у црвено-белом тако што је умакао Урошевићу и са 15-16 метара поентирао.

Имао је шансу Иванић да постигне и трећи гол на мечу, лопта је "прохујала" преко гола, док је малу драму у меч унео пенал над Сашом Здјеларом, који је направио Марко Марин, а и овога пута је Новак Симовић донео добру одлуку показавши без двоумљења на "креч".

По средини је шутирао Рикардо Гомеш, савладао је Борјана, а до краја меча још једну интервенцију забележио је репрезентативац Канаде после шута Здјелара.

Партизан је сусрет завршио са десеторицом после искључења младог Страхиње Павловића.

Навијачима Црвене звезде, али и стручном штабу Владана Милојевића, остала би кост у грлу да у овој сезони није савладан Партизан, без обзира на то што би се у мају на стадиону Рајко Митић извесно славила шампионска титула и без овог тријуфма. Али, трофеј ће имати нешто већи сјај за овај састав црвено-белих, пошто је у 160. вечитом дербију коначно срушен највећи ривал головима Мохамеда ел Фардуа Бена у 60. и Алексе Вукановића у 80. минуту. Почасни погдак за Парни ваљак постигао је Рикардо Гомеш у последњим тренуцима меча, такође са 11 метара - 2:1 (0:0).

У дербију поново ни није виђен висок ниво фудбала. Црвено-бели су успели да крунишу нешто већу жељу и тренутак отворене игре са обе стране средином другог полувремена. Меч је потпуно променио ток на истеку часа игре када је након доброг продора и додавања Иванића срушен Мохамед ел Фарду Бен, који је потом био и сигуран егзекутор најстроже казне. Бивши капитен Војводине био је Звездин херој из сенке, пошто је био асистент и код гола Вукановића, непосредно након уласка на терен. Партизану након почасног поготка, када је у казненом простору срушен упорни Здјелар, ипак није остало довољно времена да се у потпуности врати у игру и покуша да стигне до бода.

Црвена звезда је на почетку овог дербија успела оно што није у два претходна,а то је да успостави своју игру и наметне се као одлучнији и доминантнији ривал на терену. Тако је Владимира Стојковића већ у првом минуту на озбиљне муке ставио његов презимењак Филип, а пет минута касније искусни чувар мреже је умало изгубио трку са Мохамедом ел Фардуом Беном, али је успео први да дође до једне ничије лопте на ивици казненог простора. Екипа Владана Милојевића је тада имала лопту у поседу, у чему је предњачио главни кратор Марко Марин, који је имао велику жељу да овога пута буде знатно запаженији у окршају са вечитим ривалом него у претходна два.

Партизан је први пут пред Звездиним голом био у 13. минуту. Шћекић је сјајном дијагоналом пронашаоПантића, овај се варком ослободио свог чувара, наместио лопту на десну ногу и снажно шутирао, али је тај ударац ишао у спољни део мреже до тада незапосленог Милана Борјана. Успаванку која је трајала добрих 20 минута, где су се два тима такмичила у лошим одлука и погрешним пасовима прекинуо је Милан Павков, који се изненада нашао сам на ивици петерца, успео је у лету да ухвати волеј, али је ударац ипак био непрецизан.

Партизан се поново пробудио у финишу првог полувремена и у два наврата за непун минут озбиљно припретио. Прво Тошић, чији је ударац блокирао Павков, а након корнера и Милетић, који је остао сам у шеснаестерцу, али ипак није успео добро да захватили лопту, па директне опасности за Борјана ни тада није било. Једино што је Звезда успела до краја првог дела да уради са друге стране, био је солидан слободан ударац Иванића са скоро 30 метара, али ни тада није било превише.

Начин игре два тима утицао је на то Црвена звезда буде много агилнија по десном боку, а Партизан по левом, пошто су се из другог плана константно понављали са једне стране Стојковић, а са друге Урошевић.Милан Родић је са друге стране имао стриктан задатак да држи под контролом Зорана Тошића, и то је врло добро радио, па Милошевић у 67. минуту морао да уведе Ивановића. Немања Р. Милетић је имао доста посла са упорним Мирком Иванићем, који га је приморавао да остане на својој половини, а закаснио је и у кључном тренутку, када му је умакао некадашњи играч БАТЕ Борисова и на другој страни пронашао Бена, којег је оборио Урошевић.

Црно-бели нису имали много офанзивних налета, али су дефанзивно врло добро стајали. Везни ред којим је руководио одлични Саша Здјелар, у доброј мери је онемогућио проток и изношење лопте домаћег тима, па је Милан Павков, на кога су врло добро мотрили Остојић и Павловић у највећем току утакмице био одсечен. Са друге стрне, Партизан је у тој стриктној поставци остао без игре, па је Рикардо практично све до поготка био невидљив. То су основни разлози због којих смо гледали још један меч без великог броја изразитих прилика. Ипак, све се променило након једанаестерца за црвено-беле, што је домаћин искористио и на крилима великог самопоуздања стигао до врло важне победе.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 2:1
/Бен 60пен, Вукановић 80 - Гомеш 90пен/

Стадион: Рајко Митић. Гледалаца: 21.862. Судија: Новак Симовић.  Црвени картон: Страхиња Павловић у 90+3.

Црвена звезда: Борјан - Стојковић, Бабић, Милуновић, Родић - Јованчић, Јовичић (од 73. Чаушић) - Бен (од 70. Бен), Марин (од 90. Савић), Иванић - Павков.

Партизан: Стојковић - Н.Р. Милетић, Остојић, Павловић, Урошевић - Здјелар, Шћекић - Тошић (од 67. Ивановић), Пантић (од 80. Илић), Николић (од 87. Нџај) - Гомеш. 

СРБИЈА 1, ПЛЕЈ-ОФ - 33. КОЛО:

Четвртак

Раднички Ниш  - Чукарички 2:2 (1:1)
/Ранђеловић 24, Хаскић 62 – Стојановић 11, 91/

Младост - Војводина 3:1 (1:0)
/А. Пејовић 30пен, 48пен, Радивојевић 57 – Матић 76/

Напредак - Пролетер 2:0 (1:0)
/Аливодић 17, Зукановић 90/

Црвена звезда - Партизан 2:1 (0:0)
/Бен 60 пенал, Вукановић 80 - Гомеш 90 пенал/

Табела: Црвена звезда 48, Раднички 42, Младост 32, Чукарички 31, Партизан 30, Напредак 27, Пролетер 22, Војводина 20.

Српски краљ пенала Александар Пејовић 12. пут са креча: Младост решила Вошу! У плеј-ауту важна победа за Земунце.

Призор за веровали или не. Партизан на петом месту на табели, испод места које значе излазак на европску сцену?! Прескочила га је и Младост савладавши Војводину са 3:0 уз два гола из једанаестерца које је свирао судија Бојан Николић, а реализовао српски краљ пенала Александар Пејовић.

Искусни везиста Лучанаца је са ова два гола данас укупан конто погодака које је дао са пенала у овој првенственој сезони подигао на невероватних 12! Толико је, поређења ради, постигла цела Црвена звезда, док је рецимо Раднички добацио само до седам. А треба имати на уму да је и Предраг Павловић био стрелац за Младост са пенала у победи над Земуном (0:3). Пејовић је у овој сезони Суперлиге нешто налик Луки Миливојевићу у Премиер лиги. Нажалост, само по броју једанаестераца претворених у поготке, наравно не по квалитету игре.

У таквој ситауцији Воша није ни имала шансе у Лучанима, па је Владимир Радивојевић само крунисао останак бодова у граду на Бјелици, док је Бојан Матић, такође са беле тачке, постигао утешни гол за госте из Новог Сада.

У другом плеј-оф мечу није било толико узбуђења – ни пенала – али је исход био идентичан: победа домаћина. Енвер Аливодић је већ у 17. минуту утакмице у Крушевцу наговестио да ће Напредак савладати Пролетер, да би Милош Зукановић у 90. печатирао тријумф екипе Мише Косановића.

Кад је у питању плеј-аут, важне бодове у борби за опстанак освојил су Земунци савладавши усред Шапца Мачву са 5:1 уз напомену да су домаћи још од 11. минута играли са десеторицом на терену пошто је судијаНовица Анђеловски искључио Игора Ристивојевића. Већ тада су гости имали гол предности, после тога је једина дилема била са коликом ће разликом победити.

Славље Земунаца донекле је међутим покварио поготак Драгана Жарковића у 80. минуту сусрета у Суботици у којој је ОФК Бачка савладала Спартак и остала на бар привремено безнедној удаљености од зоне испадања. Није Земунцима одговарао ни резултат са Вождовца, јер Змајеви су дуго имали гол предности, али је Рад успео да голом Филипа Баиновића у 87. минуту стигне до коначних 1:1.

У Сурдулици реми Радника и Динама од 1:1 у мечу у коме су домаћи имали играча више од 11. до 50. минута.Далибор Манојловић је наиме прво искључио Бокара Сејдуа, а у 50. и Радниковог Предрага Ђорђевића.

СРБИЈА 1, ПЛЕЈ-АУТ - 33. КОЛО:

Четвртак

Спартак -  Бачка 0:1 (0:0)
/Жарковић 80/

Мачва -  Земун 1:5 (1:2)
/Ф. Пејовић 40 - Кукуличић 9, 77, Илић 26, Ристовић 56, Томић 66/

Вождовац  - Рад 1:0 (1:0)
/Машовић 43/

Радник – Динамо 1:1 (1:0)
/Стојановић 45 – Мацукас 47/

Табела: Спартак 23, Вождовац 21, Радник 21, Мачва 20, Бачка 18, Рад 15, Динамо 14, Земун 14.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар