Човић: Шта има да се смучи Евролиги?!

А шта је било у Грчкој, Турској, Шпанији? Први човек Црвене звезде још једном у финалу АБА лиге. . .

Кошарка 25.04.2019 | 23:45
Човић: Шта има да се смучи Евролиги?!
Три дана је прошло од финала Јадранске лиге, а прашина се још није слегла. У Подгорици никако да се помире са поразом у мајсторици, у управи регионалног такмичења брину се за будућност у Евролиги. У Београду Небојша Човић мирне главе тврди: Ништа се страшно није десило, што већ нисмо видели у Подгорици. И додаје: Ништа се страшно неће десити са учешћем клубова из еx-YУ у Евролиги.

На костантацију директора Јадранске лиге Крешимира Новосела да би челници елитног европског такмичења могли да целом региону замере на очајној организацији финалне серије Човић одмахује руком.

“Шта да се смучи Евролиги? Па шта је било у Купу у Грчкој? Шта се десило у Турској? Шта је било у Шпанији“, контрапитањем одговара Човић подсећајући да је великих инцидената било и у најорганизованијим лигама Европе.

А шта се десило у Београду? Човић опширно елаборира. Од самог почетка...

“Јесте, и у Београду је било скандирања. Али то нема везе са Црвеном звездом? Зашто неко неког доживљава као Шиптара? Зато што је доживљај нашег народа овде да је Косово, тај наш проблем над проблемима, издато. Нисмо ми то организовали“, каже Човић.

Једино што прихвата као Звездин грех су: навијачи на терену.

“Кад су гости изашли на терену, јесте ушла једна група навијача и то јесте пропуст, то није смело да се догоди, то је ружно и извињавам се. Али нама се нико није извинио за све оно у Подгорици. То нема везе са Варварима. Ту је ваљда требало додворити се предсднику Црне Горе. То чак нису били ни људи из Подгорице“, пребацује Човић лоптицу у двориште Подгоричана.

О томе тек нашироко...

“Нама је још Репеша оном изјавом после друге утакмцие припремио линч. Немојте да заборавите да сам ја све време био у Подгорици, али нисам имао могућност да идем у халу, јер је постојала лоша безбедносна процена. Иако су они гарантовали безбедност, али ко може да вам гарантује безбедност кад имате полицајца у цивилу који удара навијача? Кад је нашем председнику Скупштине, који је био на клупи, глава разбијена на три места. Напад на председника нашег Управног одбора водио је председник ЖКК Будућност. А предигра је почела од самог доласка. До хотела смо путовали 40 и нешто минута. Није дакле само утакмица“.

О четвртој утакмици...

“Сад сви причају како је диван био амбијент на четвртој утакмици. Није! Био је нешто мало бољи него на трећој, јер нису имали ове мамине и татине синове на терену. Није било одвратних транспарентата који вређеју породицу. Ти транспаренсти нису својствени црногорском чојству и јунаштву“.

Онда следи мајсторица...

“Знали смо да ће у Београду ићи на провокације, на прекид утакмице. Почевши од првог изласка на терен кад је Кол гађао камермана. Шта му је камерман крив? Па онда неки гестови других играча... На крају крајева, у Београду је цео инцидент трајао три минута. А цео пројекат у Подгорици је трајао два сата. Замислите ситуацију када тренер Звезде крене да излази на терен и прилазе му двојица или тројица еминентних грађана који га вређају, уз псовке наравно, и пљују га директно у лице. Горе у ложи директор лиге, цела управа. Па и председник Црне Горе. Кад је излазио тренер Звзеде исти напад. Колико снажно треба да будете припремљени да бисте све то издржали, а да не вратите?“, пита се Човић.

Да се сам нашао у тој ситуацији..

“Покварио сам им план што се нисам појавио. Тад би га спровели до краја. Јер ја сигурно не бих издржао да ме неко пљуне у лице, а да му то не вратим. Супер је што се за све ово извинио министар полиције, али закон би требало да је исти за све, па и за његовог сина. Суштина је да ми нисмо у целу причу мешали државу. У Београду те држава чува“.

На крају и о спортском елементу, јер спорт би требало да је у првом плану...

“Екипу смо тако селектирали, то је пре свега радио Милан Томић, ми смо само помагали, да може да издржи трку на свим фронтовима. Знали смо одмах кад се Регланд повредио да на њега нећемо моћи да рачунамо. Знали смо и да Перпероглу неће моћи да игра ниједну утакмицу до краја кад се повредио у другој. Шта да радимо, изнели су ови други момци. На провери је тада била хемија екипе. Хемија је издржала. Направили смо резултат који смо зацртали: да се вратимо у Евролигу. Наша кош разлика у три утакмице у Београду је плус 100. Осам утакмица смо ове сезоне играли против Будућности, шест смо победили уз кош разлику плус 132“.

Зато Човић извлачи закључак...

“Та прича амбијент, није било услова... Да, није било услова за игру у трећој утакмици у Подгорици, па опет нисмо повукли екипу... Едвин Џексон је после за Екип рекао да је био вређан и све то, али је изјавио и да га је зачудила реакција домаћих играча који се нису плашили. Изјавио је и да је Звезда разбила Будућнос на терену“, прича Човић пре но што је поентирао...

“Вечерас идемо да славимо титулу на Калемегдану и то поред Београдског победника. Јер тако се и се осећамо“.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар