Живко Живковић рекордер Грчке - адут за ЛШ!

Српски голман се бираним речима опростио од Ксантија после три године, медији најављују прелазак у ПАОК.

Фудбал 25.04.2019 | 20:45
Живко Живковић рекордер Грчке - адут за ЛШ!
Рекордер Грчке – Живко Живковић! Није реч о трансферу (још), нити о броју примељених голова (мада и ту може да се похвали чињеницом да сваки други меч у просеку завршава „нулом“), већ је српски голман једна од позитивнијх спортских личности у земљи Хелена овог пролећа. Све збвог тога што је оборио рекорд по узастопних мечева које је почео и завршио. Укупно 88.

Без картона, без суспензија, за три године у Ксантију, некадашњи голмана Партизана бранио је као да ради у драгстору. Нон-стоп. Нико га није помеиро са гол-црте три године, а један једини меч који је пропустио за то време био је у завршном колу претходног првенства на гостовању Панатинаикосу, кад је све ионако било решено.

Подаци за поштовање...

„За три године у Ксантију пропустио сам само један сусрет, међутим, рекорди ме не занимају, нисам због њих дошао у Грчку, нити о њима размишљам, увек сам се постављао тако да што је могуће бољим одбранама допринесем успесима екипе“, истиче Живковић у интервјуу за Газету уочи последњег кола ове сезоне.

Живковић се позиционирао као један од бољих голаман тамошње Суперлиге (на 102 меча, рачунајући и куп 44 без примљеног гола). Пре годину дана имао је на столу понуду Панатинаикоса, потом се говорило о ПАОК-у, али је све време остао веран Ксантију и одрадио уговор до краја. Господски.

„Нема специјалног режима. Дајем све од себе на сваком тренингу. Наравно, у обарању рекорда важну улогу одиграла је чињеница да сам све време био здрав, нисам се повређивао, али и то је део добре припреме. Можда и среће“.

Као што га је Фортуна погледала кад је лета 2016, сазнавши да Партизан не рачуна на њега, решио да се отисне у иностранство.

„Можда је ово најбољи период моје каријере. Провео сам три године у Ксантију, који ми је омогућио да искажем себе у пуном светлу, веровао у сопствене могћности и на томе сам захвалан клубу. Памтићу велики број утакмица, а ако бих морао да бирам најдраже, онда су то победа над Атромитосом, кад је Петар Ђуричковић дао гол (2:1) и реми са Олимпијакосом (1:1) у претходном првенству. Носио сам дрес Партизана најбољег и највећег клуба у Србији, међутим, нисам бранио, а Ксанти ми је указао ту шансу и оживео сам каријеру. Не да не жалим, него сматрам да је одлука да се преселим у Грчку била исправна“.  

Толико је напредовао Живко да на питање грчких колега види ли себе као кандидата за репрезентацију одговара задовољним гласом.

„Зашто да не? То је нешто што ме мотивише. Наравно, има Србија доста изванредних голмана, да поменем само Рајковића, Дмитровића, Јовановића, Стојковића, сви су врхуски у свим послу“.

На претходном мечу, против Ларисе код куће, Живковић се опростио од навијача Ксантија. И то великом стилу, Без примљеног гола.

„Провео сам три године у Ксантију, заволео клуб и град, проживели смо заједно лепе тренутке, упознао дивне људе, а двојица заслужују посебну пажњу. Први је Костас Цакалос, који је завршио студије у Србији, упознао наш менталитет и олакшао ми прилагођавање на нову средину кад сам дошао, а други председник Ксантија, Хрстос Панапулос, он ми је као други отац. То све говори“.

Велики утисак на 30-годишњег Ужичанина оставила су двојица тренера са којима је сарађивао у клубу са североистока Грчке: Разван Луческу у првој и Милан Раставац у наредне две сезоне.

„Обојица су, пре свега, фантастични људи, а потом и врло добри тренери. Доста пажње поклањају тактици, али идетаљима ван терена, попут психологије. Резултати њиховог рада су уочљиви“, каже Живко, а на питање да ли је очекивао да румунски стратег прекине доминацију атинских клубова узвраћа: „Разван је најбољи стручњак у лиги, што је и доказао так што је донео ПАОК-у титулу чекану 34 године. Освојио би је и прошле сезоне да се није десило оно што се десило (одузимање бодова, оп. ау). Овим путем желим свом бившег шефу да честитиам успех и пожелим му да освоји дуплу круну“.

Грчки медији најављују да је само питање дана кад ће се поново укрстити путеви Живка Живковића иЛуческуа. Наводно, начелан договор о селидби српског голмана у ПАОК постоји, чека се само да се заврши сезона како би се посао озваничио. И то за нула евра, јер Србину истиче уговор, па би на стадион „Тумба“ стигао као слободан играч и био значајно појачање у циљу пласмана у Лигу шампиона.

„Видећемо шта ће се десити. Доста тога се пише и прича, али остала је још једна утакмица до краја, желимо сезону да завршимо победом, због чега у овом тренутку не бих ништа више говорио на ту тему“, додао је Живковић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар