Вријеме измамило стршљенове

- На нашем подручју због топлог времена дошло је до појаве стршљенова, који и није карактеристичан у овом периоду, па је тиме повећан и број интервенција за уклањање ових инсеката, који знају бити погубни за човјека.

Република Српска 25.04.2019 | 09:08
Вријеме измамило стршљенове
Владимир Шушњар, директор "Еко-бела", каже да су у протеклом периоду имали између 10 и 20 интервенција, које су услиједиле након позива грађана.

"Због повишених температура, пуно цвата на воћкама и другим биљкама којима се стршљенови хране, те ако нам је медоносна година, онда имамо и повећан број стршљенова, али и осталих инсеката", рекао је Шушњар.

Каже да се они појављују на разним мјестима те да их има и у граду и приградским насељима.

"Посебно их има у двориштима и окућницама, у насељима која имају мале воћњаке и слично. Они се појављују у граду и на мјестима гдје се не врши правилна диспозиција отпадних материја, те су често пристуни на мјестима гдје има доста бачених лименки од пића у којима има шећера", каже Шушњар.

Нагласио је да убод стршљена може да буде изузетно опасан, па понекад и смртоносан, посебно ако се деси у предјелу глава и врата, те због тога савјетује грађанима да се у том случају јаве у Хитну помоћ.

Шушњар је грађанима препоручио да не рјешавају сами проблеме со овим опасним инсектима.

"Грађани свашта раде, пале бренером, тјерају их мотком, раде све оно што не би смјели и не треба их уклањати у сопственој режији. Треба позвати обучена лица да их отклоне, могу нас позвати, то је у сваком случају посао за професионалце који имају опрему и који су обучени за тај посао да би га знали урадити како треба", истиче Шушњар.

Додао је да је скорашња температура била око 20 степени и да ће ове године бити проблема не само са стршљеновима, него и мувама и комарцима.

Горан Зељковић, директор Пчеларске пољопривредне задруге "Матица" из Бањалуке, каже да је примијетио да су се појавили стршљенови, али да није алармантно.

"Они се појављују испод кровова, посебно напуштених, гдје их нико не дира, а грађани се могу заштитити одређеним спрејевима или да се обрате предузећима која се баве њиховим отклањањем", рекао је Зељковић.

Косана Станетић, начелница Службе породичне мединице у бањалучком Дому здравља, каже да се у амбуланте ове службе још не јављају пацијенти због уједа стршљенова и других инсеката.

"Љето је период када су ти инсекти најактивнији", рекла је Станетићева.

Она каже да убод стршљена за већину особа може бити само неугодност, али у неким случајевима може бити и погубан.

"Уколико је жаока остала у кожи, препоручује се да се покуша извадити, најбоље ножем. Не препоручује се да се жаока вади пинцетом, јер се на тај начин отров може додатно утиснути у тијело", савјетује Станетићева.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

????

25.04.2019 07:15

А која су то предузећа која се баве уклањањем стршљенова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.04.2019 07:32

"Љето је период када су ти инсекти најактивнији"...Увијек волим да сазнам нешто ново у животу.

Name

Алеx

25.04.2019 21:19

На западу ватрогасци, па ваљда и код нас:))))

Name

Петар Попара Црни

25.04.2019 10:48

А ко це то да плати ако се обратимо вама?

ОДГОВОРИТЕ