Он је организатор "крвавог Ускрса"

Главни организатор терористичких напада у Шри Ланки био је Инсхан Селаван, један од бомбаша самоубица који је у недељу детонирао експлозив у хотелу Шангри-Ла, изјавио је Ширал Лактхилака, саветник председника Шри Ланке, за ЦНН.

Свијет 24.04.2019 | 19:46
Он је организатор "крвавог Ускрса"
Поједини званичници Шри Ланке именовали су радикалног екстремисту Захрана Хашима као кључну особу у организацији терористичких напада на Божић по Грегоријанском календару.

Лактхилака, саветник председника Маитхрипале Сирисене, изјавио је за ЦНН како су разорили целу терористичку мрежу, док су пак други званичници упозорили како су неки осумњичени за напад још на слободи.

"Најважније је истражити како је дошло до овог нивоа радикализације", рекао је Лактхилака.

Председник Шри Ланке Маитрипала Сирисена је затражио оставке секретара одбране и шефа националне полиције због нереаговања на упозорење о нападима.

Из канцеларије председника Сирисене саопштено је да је председник затражио оставке данас, пренео је АП. За сада се не зна ко ће их заменити, наводи агенција.

Сирисена је јуче изјавио да очекује смене челника одбрамбених снага те земље у наредна 24 часа, пошто нису успели да спрече нападе бомбаша самоубица упркос чињеници да су имали информације да ће се напади десити.

Колико је познато, безбедносне службе Шри Ланке примиле су пре самог терористичког чина неколико упозорења о могућем нападу, укључујући и допис који је био упућен главном инспектору полиције, али нису предузеле никакве значајне мере предострожности и заштите.

"4. априла добили смо информације о могућим нападима", рекао је министар здравља Шри Ланке Рајита Сенаратне новинарима у име владе.

"Премијер државе није био обавештен о томе", додао је.

Хемасири Фернандо изјавио је како су информације које су добили сугерисале тек један или два могућа напада те да је ово што се догодило у недељу било сасвим неочекивано.

У самоубилачким бомбашким нападима, подсетимо, на хотеле и цркве у Шри Ланки, према последњим подацима 359 особа је убијено, а више од 500 људи је рањено.

Извори блиски безбедносним службама у Великој Британији изјавили су данас за ЦНН-у да је један од извршилаца самоубилачких бомбашких напада на Шри Ланки, Абдул Латиф Џамел Мохамед, и да је студирао на југоистоку Енглеске од 2006. до 2007.године.

Један извор потврдио је да се у овом тренутку сматра да је веза или учешће Исламске државе са овим нападима врло вероватно, наводи ЦНН. Да је лондонска полиција тражила фотографије настале током терористицког напада у Шри Ланки, потврдио је раније данас вршилац дужности команданта Алексис Бун.

Бун је позвао сведоке напада да контактирају полицију уз обећање да њихови идентитети неће бити откривени.

Он је рекао да полиција за борбу против тероризма жели да погледа било коју фотографију или снимак настале пре, за време или након бомбашких напада.

Лондонска полиција је послала мали тим специјалаца из Команде за борбу против тероризма у Шри Ланку како би пружила подршку породицама које су изгубиле вољене и помагале у репатријацији њихових остатака.

Ови службеници такође имају задатак да прикупљају информације које би могле бити од користи током истрага иследника.

Америчка амбасадорка у Шри Ланки Алена Теплиц раније је изјавила је да САД нису упутиле тој јужноазијској земљи обавештајне податке уочи католичког Божића о томе да се спремају самоубилачки бомбашки напади на хотеле и цркве, у којима је према последњим подацима 359 особа убијено.

Прелиминарни резултати истраге показују да су самоубилачки напади на цркве и хотеле за Ускрс на изведени као одмазда за напад на џамије на Новом Зеланду, рекао је јуче министар одбране Шри Ланке.

Он је тада изнео податак да су према подацима којима они располажу за напад одговорне две локалне исламистичке организације.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карл Маркс

24.04.2019 19:08

Бог или Алах не постоје.У ције име ти људи убијају?Подвалама и заблудама никад краја.Атеисти и разумни људи свих земаља уједините се против ове болесне гамади.

ОДГОВОРИТЕ