Човић: Показало се ко боље игра кошарку!

Звездини играчи су три пута јефтинији од ових из Будућности! Тео? Само ако нам обезбеде паре. . . ! Први човек Црвене звезде сумирао утиске после финала Јадранске лиге и најавио велика дешавања овог лета. . .

Кошарка 24.04.2019 | 19:00
Човић: Показало се ко боље игра кошарку!
Бура у кошаркашком региону после завршетка Јадранске лиге се не стишава! После касног вечерњег саопштења Будућности где се експлицитно тражи поништавање финала и одузимање титуле Црвеној звезди, реаговао је и први човек Црвене звезде Небојша Човић.

Он је током гостовања на телевизији Хаппy дао отворену подршку кошаркашком клубу Партизан у напорима да добије специјалну позивницу Евролиге, а у подужем излагању осврнуо се на дешавања из комплетне финалне серије, шта је све експедиција Црвене звезде преживела у Подгорици и осудио понашање одређеног броја навијача уочи мајсторице одигране у понедељак. 

"Све оне информације које смо добили после одигране четврте утакмице - то се и одиграло. Имао сам комплетну информацију о свему што се спрема. Оно што смо ми доживели у Подгорици, мислим да су и наши медији умањили. РТС као јавни сервис није хтео да објављује имена хулигана и бандита који су напали наше играче у Подгорици, синове министара полиције и осталих државних служби. То је очигледно династијски постављено тамо, морају нечији синови да се покажу пред председником државе, како су храбриб и смеју да пљују играче. Син министра полиције улази на терен, пљује на играче, уз вокабулар који сви јако добро познајемо јер су нам слични језици, с тим што они имају два слова више, па имају више могућности...", причаЧовић и открива како је клуб идентификовао чак 36 лица који су правили нереде у Подгорици:

"Сређујемо ту документацију и све ћемо да објавимо у наредним данима, са све сликама и биографијама".

Човић нема дилему - уочи треће утакмице догодила се "класична сачекуша".

"Челници АБА лиге су све то гледали из ложа. То је почело пола сата пре утакмице, а трајало је два сата. То је мој доживљај био. Мене су посебно чекали и хтели да гађају с посебним металним предметима, шрафцигерима, шрафовима, типловима... Никоме из Звезде није падало на памет да напустимо терен, иако смо то могли и да тражимо да се серија заврши".

Поручује први човек Црвене звезде да су се хулигани у Подгорици "додворавали и показивали пред председником Црне Горе", а онда је открио детаље из сукоба навијача Будућности с двојицом присталица Црвене звезде.

"Како Срби у Црној Гори живе и какав третман имају видело се по случају наших навијача, иначе Црногораца, који су ухваћени на трибинама. Обојица су Црногорци, лекари притом, пребијени су, извучени са трибине, да би онда ишла тортура полиције... Ми смо их позвали да дођу на пету утакмицу, али они нису смели. Био је то буквално организовани државни линч", прича Човић и наставља:

"Иницијатор свега тога био је Јасмин Репеша, тадашњи тренер Будућности, који је у Београду изгубио с 38 разлике. Напао је наше новинаре, вређао и псовао и није хтео да изађе на конференцију за штампу. Онда у свлачионицу Будућности улази заслужни грађанин Драган Бокан, који га убеђује да даје изјаву, док Репеша тамо шаље свог помоћника и и диктира му каква ће изјава бити. Чуј, он прича како овако нешто никада није доживео. Зна он добро какви су навијачи у нашем региону. У прве две утакмице никаквог физичког контакта није било. Бокан нам је после друге утакмице претио и говорио: „Ја ћу вама ј.... мајку када дођете доле“, што се и догодило".

Похвалио је рад полиције у униформама и указао на то какав је Звезда имала дочек у Подгорици.

"Возили смо се 48 минута до хотела, заобилазним путевима, ишли смо из правца Колашина... Полиција у униформама је коректно радила посао, чак су неки коментарисали понашање деце државног врха. Извињавали су се. Где ви можете да видите да неки полицајци у цивилу онако мучки ударају навијаче, то су све радили да би се додворили великом цару, пљуну наше играче, па се врате као врате на своја места..."

У даху је наставио...

"Пет пута је било горе у Подгорици. Ми смо били у затвору од уторка до суботе. Ко је овде дирао играче, да ли је било пуцања у зору, урлања, јесу ли у хотел улазили напумпани мангупи који вас мрко гледају? Где су деца наших министара, да пљују играче. Мој син је осетио пљувачку њиховог сина министра полиције. Знате шта се овде ради - Срби очигледно не смеју да се радују, не смеју да побеђују, то је системски направљено. Сад Будућност пише АБА лиги и Евролиги о расизму и прете казнама... И ми ћемо све што имамо да проследимо Евролиги. Биће закључано и на нашем сајту".

Каже да Црвена звезда није нападнута од стране навијачке групе Варвари, него од чланова тамошње владајуће политичке странке ДПС, а да су људи из Будућности покушали све то да замаскирају.

"Ватрена атмосфера била је и у Подгорици и у Београду, а треба људи да знају да су наши играчи три пута јефтинији од њихових. Изгубили смо прву утакмицу тамо осам, другу четири разлике. Они овде изгубе прво 19, па 38, па 43 разлике. Треба да се покрију ушима и да ћуте, срам их било, шта раде и праве од АБА лиге. Причаћемо на Скупштини свашта. Причају неки како је Бокан био са мном добар и са Звездом и да је нама давао паре. То је лаж. Прича иде овако... Нисмо добили гаранције наших банака, али јесмо од Атлас банке на 100.000 евра ако се нешто деси, што се на крају није десило. Душко Кнежевић, који се сада слизао с њима, нас је звао и рекао нам: 'Ми смо вама дали гаранцију, било би лепо да на вашим ЛЕД дисплејевима окачите знак ВОЛИ'. Пристао сам и тако је до тога дошло".

А онда се осврнуо на дешавања из пете утакмице...

"После четврте утакмице добили смо информације да ће бити провокација у понедељак, а то смо добили од њихових људи. Рекли су нам да ће Норис Кол први изаћи на терен и направити подлогу за даље провокације. За њим је изашао шеф безбедности Јокић, који је телом показао шта ће да нам ради... Кол онда узима лопту и гађа момка. Тада је било 2.000 људи у хали и била је то прва провокација, пола сата пре утакмице. Друга провокација десила се када је екипа излазила на терен. Не подржавам улазак десетак навијача Црвене звезде. Довољно и они памети имају да знају да ће навијачи реаговати на провокације. Наша полиција одмах је реаговала, у Подгорици је све трајало два сата. Нико тамо није ни приведен, ни склоњен. Ови овде што су ушли, несретници, одмах су склоњени", сумира утиске Човић и наставља:

"Тамошње Вијести објаве да су играчи Будућности гађани циглом, а онда су се извинили и написали да није била цигла, него кеса од кокица. Онда су кренули да товаре разне приче, а не и да напишу да је њихов играч ударио нашег човека из обезбеђења. Они када су напустили терен, све нам је било јасно. Вече пред утакмицу смо написали јасан допис АБА лиге и обавестили менаџмент Лиге шта се спрема. А онда су они (Будућност) вршили притисак на АБА лигу да Пионир буде празан, ако буде мајсторице. Скоро беспрекорно је протекла и пета утакмица, а то што Звезда има огроман популус навијача, што певају неке ствари које нису у реду...Шта да радимо... Шта да радимо када Бокан наручује транспаренте с порукама Филипу Човићу и његовој мајци, па онда мене питају да ли сам сигуран да је Филип мој...? Треба да га је срамота".

Поменуо је Човић и то да су се играчи Будућности жалили да су били жртве расизма, али је онда поручио да је против Црне Горе покренут поступак због тога што су у утакмицама квалификација за ЕУРО 2020. на расној основи вређани фудбалери Енглеске Рахим Стерлинг, Калум Хадсон Одои и остали.

"Шта Звезда треба да каже? Ми имамо шесторицу тамнопутих играча... Јавља се тај повремени репрезентативац Француске и прича нешто, па онда Кол прича о атмосфери, а игра за огромне паре, па мора некако да правда ове поразе. Све је у реду, али немој да си непоштен. Делимично разумем и Репешу, али не схватам када изгубиш 38 разлике, да причаш о другим стварима. Није био пљуван као што је причао, па да ли сте видели тај његов сако о којем прича? У петој утакмици смо ставили жандармерију и пресекли тако контакт с навијачима. Тачно је да публика скандирала „Шиптари“, али то није производ Звезде, већ рада нечијег државног врха. Како се формира мишљење народа? Сигурно не преко лопте. Ми то никад нисмо подржавали. А у Подгорици смо слушали „Убиј Србина“, „Убиј Цигана...". То је класична обмана црногорске јавнсоти. Ја сам навикао да Црногорци имају образ. Ово је друга димензија".

У јавности су се појавиле и изјаве директора АБА лиге Крешимира Новосела који је осудио дешавања у дворани Александар Николић?

"Директор АБА лиге је био са мном. Не може да прича и овако и онако, да седи на 15 столица. Никаквог физичког контакта није било, ни гађања, све смо зауставили. Оно што се десило – десило се. Било је три минута и то смо после спречили. Људима из АБА сам рекао да треба да поступе по пропозицијама. Они нам после кажу да ће сачекати да се испразни хала. Одговорио сам да онда мора одмах да се одигра утакмица, а они тражили да се одигра тек за два-три дана... Не може Новосел да пореди дешавања из Подгорице и Београда, када је седео с господином Ђукановићем у ложи. Оно што је било у Подгорици никада се нигде није десило. Да синови министара пљују играче, да пљују и вређају на расној и верској основи..."

Каже да Србија никада никога није мрзела, а да би “Будућност требало да прошири капацитет Мораче на 20.000 места, како би сви Србомрсци могли да стану на трибине”. Онда се осврнуо на друге ствари...

"Показало се ко игра боље кошарку. Мораш прво да покажеш да си образован човек регуларно, да ниси прескакао разреде, да покажеш капитал и како си га зарадио... Није АБА лига направљена зарад једног клуба. Ја сам огромну енергију уложио да се направи АБА лига, да се обезбеди 2.000.000 евра годишње од спонзора. Господа у менаџменту имају огромне плате и треба да их имају, али и да раде свој посао".

На крају мало и о спортским темама. Шта чека Црвену звезду у Евролиги?

"Евролига нам је честитала, чека на 30 утакмица. Али, прво Суперлига. Нама је интересантно првенство Србије. Полако размишљамо како да градимо тим за наредну сезону. Ако не буде средстава да направимо конкурентан тим у Евролиги, онда смо узалуд трошили енергију... Звезда има велики потенцијал српских играча. Ристић, Давидовац, Лазић, Добрић, ко има такве играче... Ми имамо".

Пише се и прича да ће Звезда опет покушати да доведе капитена Србије Милоша Теодосића?

"Једино ако нам ти људи који пишу о томе обезбеде паре, па можемо да доведемо Теодосића. Пустите Теа, човек има породицу, изашао је из повреде, НБА лиге, треба да се концентрише на репрезентацију, треба нам да Србија направи велике резултате. Не можемо да будемо конкурентни с Ефесом".

У закључку је поручио:

”Добили смо три утакмице у Београду са 100 поена разлике! Математика је чудо. Ако одузмеш 12 поена из наших пораза у Подгорици, долазимо на +88. Покушавам максимално да уживам. Овај народ не треба никога да се плаши, треба да се уједињујемо”.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар