Огроман пропуст Звезде!

У Подгорици су услови били релативно нормални! Директор АБА лиге, Крешимир Новосел је, за “Вечерње новости“, рекао да су темељи регионалног такмичења уздрмани.  Директор АБА: Лани је било гадно, сад много гадније! Челник регионалног такмичења Крешимир Новосел у разговору за "Вечерње новости" не крије да су уздрмани темељи АБА лиге после немилих сцена у финалу. Причао о Олимпијакосу и специјалној позивници Евролиге. . .

Кошарка 24.04.2019 | 12:15
Огроман пропуст Звезде!
Он је после свега и свачега виђеног у финалу плеј-офа између Црвене звезде и Будућности истакао да су неке ствари превазишле спорт.

“Прошле године је било гадно. Сада је много гадније. Однос Звезде и Будућности је све само није нормалан. Ово је питање опстанка. Увек се све сломи на менаџменту, лига је свима крива за све. Прошле године смо са председником Будућности Драганом Боканом договарали ко ће да суди, ове смо се са председником Звезде Човићем договарали о не знам чему. Не бежим од тога да постоји одговорност лиге, али те ствари немају везе са истином. Одговорност је и на власницима лиге, односно осталим клубовима“, рекао је Новосел.

Он је истакао да је у недавно завршеној сезони лига наплатила преко 100.000 евра казни, али додаје да “новац очигледно не представља проблем неким клубовима“.

"У четвртој утакмици финала у Подгорици затворили смо део трибина уз терен и услови за игру су били релативно нормални. Пре почетка пете утакмице нису обезбеђени терен и простор око њега, што је велики пропуст у организацији. Терен је свети простор, резервисан само за играче и стручне штабове, ни по коју цену не сме да буде повређен. Организатор утакмице начинио је огроман пропуст у осигуравању тог простора. Видели сте шта се дешавало, поновиле су се сцене из треће утакмице у Подгорици. Будућност се повукла са терена и тражила да се обезбеди дворана. Осим мене, били су присутни и председник лиге Додик и спортски директор Чабаркапа. У договору са судијама, одлучено је да се испразни део партера крај клупе Будућности и да се у том делу поставе редари и жандармерија. Будућност је захтевала и неке друге ствари, али у тим ситуацијама је свето писмо оно што одлучи главни судија утакмице (Саша Пукл). Дао је гостујућем тиму рок од неколико минута да изађе на терен. Да се то није десило, зна се какве би биле консеквенце по пропозицијама не само АБА лиге већ било које друге лиге“, рекао је Новосел.

Црвена звезда и Будућност окончали су финалну серију АБА плеј-офа и црвено-бели остварили су победу резултатом 3:2 и обезбедили наступ у Евролиги следеће сезоне.

Финале између београдског и подгоричког клуба обележиле су и немиле сцене, прво у Подгорици, а затим и у "мајсторици" у дворани Александар Николић, када је меч почео са више од пола сата закашњења, након што су навијачи напали гостујуће играче.

Директор АБА лиге Крешимир Новосел, који је присуствовао дуелу, коментарисао је за "Вечерње новости" немиле сцене.

"Видели сте шта се дешавало, поновиле су се сцене из треће утакмице у Подгорици. Будућност се повукла са терена и тражила да се обезбеди дворана. Осим мене, били су присутни и председник лиге Додик и спортски директор Чабаркапа. У договору са судијама, одлучено је да се испразни део партера крај клупе Будућности и да се у том делу поставе редари и жандармерија. Будућност је захтевала и неке друге ствари, али у тим ситуацијама је свето писмо оно што одлучи главни судија утакмице. Дао је гостујућем тиму рок од неколико минута да изађе на терен. Да се то није десило, зна се какве би биле консеквенце по пропозицијама не само АБА лиге већ било које друге лиге", навео је Новосел.

Он је додао да је то задало велики ударац такмичењу.

"Уздрмани су темељи лиге, морамо да делујемо да се не би догађале још горе ствари. Прошле године је било прилично гадно, ове је много гадније. Међутим, АБА лигу не чине само ова два клуба. Ту су и остали, такође и 12 клубова АБА 2 лиге. Имаћемо заседање скупштине најкасније до половине маја, што је прилика да нађемо начин да у будућности задржимо дешавања на утакмицама у границама спорта. То је у неку руку и питање опстанка АБА лиге", додао је директор регионалног такмичења.

ОЛИМПИЈАКОС; ПАНАТИНАИКОС, ХЕРЦЛИЈА... У АБА ЛИГИ?!

Крешимир Новосел поменуо је и могућност приступања Олимпијакоса АБА лиги следеће сезоне. Упркос томе што Грци навелико пишу о томе као да је у питању "готова ствар", директор регионалног такмичења наводи да није тако, као и да су се још неки клубови распитивали о таквој могућности.

"Грци свашта објављују. Представници Олимпијакоса су били на састанку у Загребу, рекли да желе да играју у АБА лиги две-три године, распитивали се о организацији. Знамо да су разговарали и са неким клубовима, али у овом тренутку немамо ни одлуку о томе ни сазнање да ће разговори бити настављени. Интересовали су се и Панатинаикос и израелска Херцлија, за коју нисам сигуран да има озбиљне намере. На Скупштини АБА лиге једна од тема биће Олимпијакос, видећемо да ли ћемо донети одлуку да се разговори наставе или се захвалити на интересовању", напоменуо је Новосел.

Новосел је додао да су као и прошле године у финалу истих тимова, постојали разговори са челницима током серије, који су имали замерке на рад челника лиге.

"Увек се све сломи на менаџменту, лига је свима крива за све. Прошле године смо са председником Будућности Боканом договарали ко ће да суди, ове смо се са председником Звезде Човићем договарали о не знам чему. Не бежим од тога да постоји и одговорност лиге, али те ствари немају везе са истином. Одговорност је и на власницима лиге, односно осталим клубовима".

Челник АБА лиге навео је да је и ове сезоне било казни због пропуста организатора мечева, а нарочито је било проблема у финалу.

"У овој сезони смо наплатили преко 100.000 евра од казни, али очигледно је да новац не представља проблем неким клубовима. У четвртој утакмици финала у Подгорици затворили смо део трибина уз терен и услови за игру су били релативно нормални. Пре почетка пете утакмице нису обезбеђени терен и простор око њега, што је велики пропуст у организацији. Терен је свети простор, резервисан само за играче и стручне штабове, ни по коју цену не сме да буде повређен. Организатор утакмице начинио је огроман пропуст у осигуравању тог простора".

Новосел не крије да су након финала умањене шансе да Евролига додели специјалну позивницу следеће сезоне неком од клубова АБА лиге, како се говорило презходних недеља.

"Разговарали смо о томе са Евролигом, постоје шансе да клуб из АБА лиге добије позивницу, али и да она оде на адресу клуба из ВТБ лиге или турске лиге. Мислим да су веће шансе да путем позивнице следеће сезоне имамо два представника него да у ближој будућности добијемо два стална места. Заиста не знам коме ће Евролига доделити "вајлд кард", али знам да нам ово што се дешавало у финалу никако не иде у прилог", рекао је директор АБА лиге.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xнxx

24.04.2019 11:06

Ма ријешиће то Човић он само прича о регуларностри и како Звезда нема исти третман, па и нема њихове играче нигдје не туку!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ