ШПА: Ваљадолид корак напред, Ђирона корак назад!

Фудбалери Ваљдаолида савладали су Ђирону са 1:0 у 34. колу шпанске Примере и направили крупан корак ка опстанку у лиги, док је Ђирона у незавидној позицији.  Барса сасвим близу титуле! Алења и Суарез за победу над Алавесом у гостима. . .  Још само три: Алења начео, Суарез докрајчио Алавес, титула теоретски већ у среду! Зависи од Атлетика. . .

Фудбал 23.04.2019 | 23:45
ШПА: Ваљадолид корак напред, Ђирона корак назад!
Голом Мићела Ерера у 67. минуту утакмице Ваљадолид је савладао екипу Ђироне у 34. колу шпанске ЛаЛиге, а гол Ерера је био јако леп, пошто је "из колена" са ивице шеснаестерца погодио десну страну гола Ђироне и донео велику радост свом тиму.

Ваљадолид овом победом прескаче Ђирону на табели, тренутно се налазе на 16. позицији са бодом више у односу на Ђирону, којој "за врат дише" екипа Левантеа, која је такође освојила 34 бода, с тим што има утакмицу мање и трентно је "прва испод црте".

Леванте свој дуел 34. кола игра у среду против екипе Бетиса на свом стадиону у Валенсији.

Већ недељама се може јасно наслутити да ће Барселона одбранити титулу првака Шпаније. Након победе над Алавесом у Виторији - 0:2, погоцима младог Карлеса Алење у 55. и Луиса Суареза из пенала пет минута касније, створени су предуслови да се то деси врло брзо.

Прва шанса да Каталонци и математички обезбеде титулу биће утакмица Атлетико Мадрид - Валенсија у среду увече.

Ако гости освоје сва три бода, Барса ће четири кола пре краја моћи да почне да слави. У супротном ће "овера" трофеја бити одложена за суботу, када ће се састати другопласирани Атлетико и Ваљадолид, а увече Барселона и Леванте.

Уеска је победом над Еибаром ухватила "последњи воз" у борби за опстанак, док је Ваљадолид у директном судару дављеника минималним резултатом савладала Ђирону.

Барселона на челу, па три места празно, па Атлетико и Реал, па још три места празно, и тек онда сви остали. али ако је за ове остале то било и очекивано очекивао се нешто јачи отпор мадридских великана. Но, Барса није дозволила и сад је само питање тренутка када ће и математички оверити останак пехара на стадиону Камп Ноу. У 34. колу Алавес се отимао колико је могао, али чак и без Лионела Месија на терену било је јасно да Блауграна контролише утакмицу и да се само чека тренутак када ће задати фаталан ударац. На крају 2:0 головима Карлеса Алење и Луиса Суареза, који значе и да Каталонцима сада недостају само још три бода како би званично били крунисани у шампионе.

У ствари, можда им неће бити потребна ни та три. Ако би Атлетико у среду у дербију кола изгубио од Валенсије, а Слепим мишевима је победа важнија него резултатски незаинтересованим Јорганџијама, Барселона би већ могла да слави. Ако не, мораће навијачи да се стрпе вероватно до суботе када ће на Камп Ноу допутовати дављеници из Левантеа. И неће се Барса освртати на противничке муке. Барса је немилосрдна.

Знао је то добро и Алавес, па се, као што уосталом чими целе сезоне, уздао у чврст бедем пред голом, али и он има своју тачку пуцања. Након што је Луис Суарез био релативно близу у неколико наврата у првом делу игре – мада су се Баски одлично бранили у тим тренуцима – госте је начео 21-годишњи Карлес Алења, последњи Барсин ђак који ће покушати да из Ла Масије дође до првог тима. Много му у клубу верују, дуго већ форсирају и нема збора да су га добро научили фудбалу у академији. Сјајну тимску акцију и пасСерђија Роберта који Суарез лукаво пушта кроз ноге, Алења је хладнокрвно претворио у вођсто од 1:0.

Само шест минута касније све је било готово. Била је то једна од оних ситуација које никада не бисмо ни видели да нема видео технологије, једна од оних због којих се нико не би ни жалио, али кад је ВАР већ ту –Томас Пина јесте играо руком и то је пенал. Луис Суарез наравно не маши и поново је уз Карима Бенземуна коти од 21 постигнутог гола.

Испред је само Меси, одиграо је и он последњих пола сата вечерас, али кад су већ саиграчи све завршили није се баш презнојио. Зноје се мало даље у Каталонији. Ђирона је везала и шести пораз у низу, пошто је Мичелпоготком у 67. минуту погодио за Ваљадолидових 1:0. Изгледало је не тако давно да је Ђирона комфорно ушушкана у средини табеле, сад је већ постало кристално јасно да је испадање у Сегунду реалност, а не само црна мисао. А до краја меча Севиља и Хетафе који се боре за Лигу шампиона, па Леванте који се бори за живу главу и тек на крају Алавес са можда нешто мање мотива.

РЕЗУЛТАТИ 34. КОЛА:

Уеска - Еибар 2:0 (0:0)
/Енрик 54, Авила 57/

Ваљадолид - Ђирона 1:0 (0:0)
/Мићел 67/

Алавес - Барселона 0:2 (0:0)
/Алења 55, Суарез 60п/

среда

Атлетико Мадрид - Валенсија 19.30
Еспањол - Селта 20.30
Леганес - Атлетик Билбао 20.30
Леванте - Бетис 21.30

четвртак

Севиља - Рајо Ваљекано 19.30
Сосиједад - Виљареал 20.30
Хетафе - Реал 21.30

ТАБЕЛА: Барселона (+1) 80, Атлетико М. 68, Реал 64, Хетафе 54, Валенсија 52, Севиља 52, Атлетик Б. 46, Алавес (+1) 46, Бетис 43, Еспањол 42, Сосиједад 41, Леганес 41, Еибар (+1) 40, Виљареал 36, Ваљадолид (+1) 35, Селта 35, Ђирона (+1) 34, Леванте 34, Уеска (+1) 29, Рајо Ваљекано 28.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар