Ред Бул Лајпциг у финалу купа Њемачке!

Фудбалери Лајпцига савладали су Хамбург у полуфиналном дуелу купа Немачке са 3:1 и чекају бољег из дуела Вердер Бремен – Бајерн Минхен.  Спектакл у Хамбургу, Лајпциг слави прво финале! Сјајна утакмица пред препуним трибинама "Фолкспаркстадиону" у Хамбургу окончана побједом бундеслигаша РБ Лајпцига, који се тријумфом против домаћег ХСВ-а 3:1 пласирао у финале Купа Њемачке.  Хамбургер храбро погинуо, Лајпциг је тим који може да нападне трофеј.  Састав Ханеса Волфа пружио добар отпор квалитетнијем противнику, али није могао до великог изненађења - 1:3.

Фудбал 23.04.2019 | 23:17
Ред Бул Лајпциг у финалу купа Њемачке!
Фудбалери Лајпцига играће у финалу купа Немачке 2019. године, а то су учинили након што су савладали екипу ХСВ–а у полуфиналу, головима које су постигли Поулсен, Форсберг и аутоголом Јањичића.

Поулсен их је до вођства довео после само 12 минута фудбала, док је Жета само 11 минута касније донео изједначење, а овим резултатом се завршило прво полувреме. Јањичић је почетком другог полувремена постигао аутогол, а победу је "оверио" Емил Форсберг у 72. минуту утакмице.

Имао је Лајпциг неколико прилика да повећа ту предност до краја сусрета, али нису били прецизни, међутим то нимало није променило ствари. ХСВ се сада окреће својим обавезама у "Цвајти" пошто ће учинити све од себе да се пласирају у "Бундеслигу".

Хамбургер је показао своју величину. У фантастичној атмосфери Волкспаркстадиона се храбро супротставио сјајном Лајпцигу у полуфиналу немачког купа, али је на крају пресудио квалитет, који је у огромној мери на страни екипе Ралфа Рангника. Лајпциг ће се први пут у својој историји борити за трофеј националног купа - 3:1 (1:1).

Али, навијачи некадашњег шампиона Европе, а сада друголигаша који по сваку цену жели да се врати у Бундеслигу, имају пуно разлога да буду поносни на састав Ханеса Волфа, који се није уплашио након водећег гола Поулсена у 12. минуту, већ је снажно одговорио и изједначио преко Бајерија Џате.

Ипак, кључни тренутак утакмице догодио се на почетку другог полувремена, када је несрећни швајцарски везиста, српског порекла, Василије Јањичић погодио сопстену мрежу, што је утицало на пад морала и концентрације комплетног тима.

Сваку дилему у 72. минуту ефектним голом са ивице казненог простора разрешио је Емил Форсберг

Послије 10 година, друголигаш ХСВ нашао се у полуфиналу Купа Њемачке, пружио жесток отпор фаворизованом РБ Лајпцигу, али се у финале ДФБ Покала ипак пласирао прволигаш.

Сјајна атмосфера виђена је на "Фолкспаркстадиону" у Хамбургу, надмудривали су се ривали током свих 90 минута, али су се на крају ипак радовали гости, изборили пласман у своје прво финале националног куп такмичења и тако растужили домаће навијаче, који су и овај пут у великом броју бодрили своје љубимце.

Спектакуларно прво полувријеме донијело је мноштво узбуђења, неколико сјајних прилика и два поготка, по један на обје стране.

Бундеслигаш је од старта кренуо офанзивно. Низале су се прилике пред домаћим голом, а Јусуф Поулсен у 12. минуту главом је погодио за заслужено вођство РБ Лајпцига.

Феноменалну шансу да дуплирају предност гости су имали у 16. минуту. У само једном нападу, два пута су гађали оквир гола.

Прво је Поулсен погодио стативу, а одмах након њега и Марсел Забицер, са пола метра!

Казна је услиједила врло брзо, само осам минута касније.

Кевин Кампл се поигравао, изгубио лопту, након чега је Бакари Жата изненадио истрчалог голмана гостију Петера Гулачија и сјајно погодио за изједначење.

До одласка на одмор виђено је још неколико изгледних прилика, али се резултат није мијењао.

Данашње полуфинале њемачког купа је прво за ХСВ након пуну деценију, тачније од 22. априла 2009. године - 27 дана прије него што је РБ Лајпциг основан!

Ипак, није дуго требало чекати на нови погодак.

Почетком наставка поново је Поулсен био у центру пажње, убацио лопту у петерац ривала, гдје је неспретно реаговао Швајцарац српског поријекла Василије Јањичић и затресао сопствену мрежу.

На истеку 69. минута све је могло бити ријешено, али се још једном, трећи пут, испријечио оквир гола домаћих. Овај пут Емил Форсберг погодио је пречку.

Оно што Швеђанин није успио тада, јесте само три минута касније. Из далеко теже ситуације је распалио по лопти и милиметарски прецизно, уз саму стативу, погодио за коначних 1:3.

ХСВ се, након елиминације у куп такмичењу, окреће борбама у Цвајти, гдје ће, након само једне сезоне проведене у друголигашком друштву, покушати да се врати у елиту.

Тренутно је клуб из Хамбурга на другом мјесту, са шест бодова мање од лидера Келна, а два више од трећепласираног Падерборна. Прве двије екипе директно ће се пласирати у Бундеслигу, док ће тим који заврши на трећем мјесту играти бараж.

У другом полуфиналу ДФБ Покала, у сриједу од 20.45, у Бремену ће играти Вердер и прошлогодишњи финалиста Бајерн Минхен.

ДФБ ПОКАЛ - ПОЛУФИНАЛЕ:

ХСВ - РБ Лајпциг 1:3 (1:1)
/Жата 24 - Поулсен 12, Јањичић 53 аг, Форсберг 72/

У сриједу:

Вердер - Бајерн Минхен (20.45)

*Финале је на програму 25. маја на Олимпијском стадиону у Берлину.

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар