Ко је био покојни Славиша Крунић?

Ко је био убијени Славиша Крунић, угледни бизнисмен и противник актуелне власти у Републици Српској?

Република Српска 23.04.2019 | 13:17
Ко је био покојни Славиша Крунић?
Бањалучки бизнисмен Славиша Крунић убијен је синоћ, 22. априла, око 22.30 часова, на свега двадесетак метара од капија свог имања у насељу Јаблани код Трна, надомак Бањалуке.

Према још непотврђеним информацијама, Крунић је погођен са три хица, од којих су два била директно у главу. Преминуо је на лицу мјеста. 

У атентату на Крунића убијен је и његов пратилац Жарко Павловић са Пала, док је возач Горан Илић преживио напад и налази се ван животне опасности. 

У размјени ватре, убијен је један од нападача, Жељко Ковачевић. Према добро обавијештеним изворима, у нападу на Крунића било је ангажовано више особа. Осим Ковачевића, на аутомобил у којем је био Крунић пуцала је још једна особа, док је још неколико особа било ангажовано како би пратило Крунићево кретање. 

Исти извори наводе да Ковачевић није имао никаквог додира са Крунићем, односно да је ријеч о нарученом убиству. Ријечју, Ковачевић је био плаћени убица. 

То потврђује и податак да је прије одласка на своје имање, Крунић био у једној кафани у близини, што је уобичајено радио. За то вријеме, његов возач се сам возио до имања, али се није ништа десило. Потом се вратио по Крунића и десио се напад, што значи да је био праћен и да је нападачима јављено када је његово возило кренуло према имању. 

 КО ЈЕ ЖЕЉКО КОВАЧЕВИЋ

Нападач, Жељко Ковачевић, особа је из криминалног миљеа, одраније позната полицији. 

Хапшен је у фебруару 2011. године у акцији "Стријелац", а полиција је на породичном имању пронашла 452 предмета за која се сумњало да су украдена. Ковачевић је због овога у међувремену осуђен првостепеном пресудом на пет година затвора. Медији су раније објавили да је Ковачевић од власника познате бањалучке роштиљнице "Код Мује" Амира Смаилагића на име зеленашких камата на дату позајмицу изнудио 24.800 КМ.

КО ЈЕ СЛАВИША КРУНИЋ 

Славиша Крунић био је власник неколико фирми, које су запошљавале близу двије хиљаде радника. 

Његове најпознатије фирме су заштитарска агенција „Сецтор Сецуритy“ и „Житопродукт“, а имао је ланац пекара „Житопека“.

Крунић је годинама био под притиском људи блиских властима у Републици Српској, који су жељели да му отму заштитарску агенцију, јер није желио да буде дио режимских снага нити је пристајао на рекет људи из власти. 

Гостујући у емисији „Фаце ТВ“ 2015. године Крунић је рекао да је „дио снага које граде ову државу, а не које је разграђују“. Тада је навео да је, пошто није пристао на услове које му је поставила власт, био суочен са проблемима, те да је он, као рођени Бањалучанин, постао неподобан.

Одраније је познато да је заштитарска фирма „Алфа“, прије неких шест година, чинила све да од Крунића преотме „Сецтор Сецуритy“. Главни оперативци у том прљавом послу били су Милош Чубриловић Чубри, некадашњи шеф обезбјеђења Милорада Додика, и Велибор Шотра, такође особа из режимских кругова. Они нису успјели у тој намјери, а касније су пали у немилост Додика и већ годинама нису на јавној сцени. 

Чубриловић се ријетко појављује у Бањалуци, а Шотра је и даље у криминалним пословима. 

Крунић је имао проблема и са власницима других заштитарских агенција, а неки су му пријетили и јавно, попут Саше Милаковића,  власника агенције "ВИП Сецуритy" из Приједора. 

Мотив убиства Крунића, међутим, још није познат.

Режим је ранијих година успио да нанесе штету Крунићевој заштитарској фирми, јер су јој отети скоро сви послови обезбјеђења објеката у Републици Српској. Међутим, он је одраније имао развијене послове и у Федерацији БиХ. „Сецтор Сецуритy“ Крунић је основао са још неколико особа прије скоро 15 година, да би потом од осталих откупио дионице и постао једини власник агенције. 

Био је и власник ланца пекара „Житопека“, које је основао његов отац. Крунић је касније купио и бањалучки „Житопродукт“. 

У једном интервјуу након куповине „Житопродукта“ изјавио је да није могао дозволити да тај некадашњи бањалучки гигант тек тако пропадне. У разговору, који је с њим у децембру 2015. године водио Бедрудин Гушић, Крунић је истакао да је била „пословна и морална обавеза“ да се „Житопродукт“ дигне на ноге и да му се врати мјесто које заслужује у пословном свијету. 

„У 'Житопродукту' ради нешто више од 70 професионалаца свих народности. Комшија из локалне средине у којој послујемо. Нисмо гледали како се зову ни кад су се запошљавали и нећемо никад…..Поносан сам на своје тимове који су права слика Босне и Херцеговине и који су, прије свега, људи. О пребројавању крвних зрнаца нема говора. 'Житопродукт', а и остале компаније наше групације су доказале и ево доказују већ 15-ак година реалну слику наше државе. Не може ниједна политичка прича бити релевантнија од чињенице да Рамиз, Зоран и Златко раде заједно – сва тројица носиоци највиших ратних признања, и то различитих на различитим странама….Босна и Херцеговина је наша домовина и дужни смо је направити бољим мјестом за живот. Сви ми. Ја у то вјерујем, јер у супротном не бих сигурно овдје остао с породицом и развијао бизнис“, рекао је тада Крунић. 

Режим је временом успио да нанесе штету Крунићевим фирмама, али је, према информацијама "Журнала", у посљедње двије године успио у потпуности да стабилизује пословање, тако да није имао финансијских проблема. 

Славиша Крунић био је и власник 24 одсто дионица бањалучке Алтернативне телевизије, које је претходно откупио од неколицине акционара. Медији су раније објављивали да је некадашња директорица АТВ Наташа Тешановић закулисним играма и сплеткама онемогућила Славишу Крунића да, и поред великог удјела у власништву телевизије, оствари своја права и интересе као партнер, али и сувласник АТВ-а. 

Бањалучки пословни портал "Цапитал" објавио је у марту ове године да је фирма „Гранд траде", бањалучког пресуђиваног тајкуна Мила Радишића, купила Крунићев удио у АТВ и тако постала један од сувласника ове бањалучке ТВ. 

"Гранд траде" постао је власник 24 одсто, док је већински власник са 51 одсто учешћа „Интегра инжењеринг", која је у власништву породице Слободана Станковића. 

Славиша Крунић и његов „Сецтор Сецуритy“ били су покровитељи и хуманитарних акција. У децембру 2011. године, поводом десетогодишњице оснивања фирме, организовали су донаторско вече "Побиједимо лафору, помозимо сестрама Гајић", 

Неки од мјештана Гламочана, гдје је живио Крунић, на "Тwиттеру" су објавили да је „Крунић  био човјек на којег може да се рачуна“. 

"Крунић - запослио цијеле Гламочане. 

Крунић - пуштао клинце да се играју с његовим коњима. 

Крунић - давао коње и кочије за Бадњак. 

Крунић - плаћао лијечење својих радника из свог џепа. 

Крунић - човјек чија доброта не стане у твит. 

Крунић - Човјек који ће недостајати“, написала је једна од твитерашица из Гламочана. 

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

ре

23.04.2019 11:26

Зашто добри људи увијек страдају на правди бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто?

23.04.2019 12:15

Због злог народа који гледа само свој шићар

Name

ЈА

23.04.2019 12:26

јада ових

Name

покојни Славиша Крунић је прије свега био добар човјек, а онда и....

23.04.2019 12:55

"Декларисани Босанац" Славиша Крунић, убијени бизнисмен, диљем Босне и Херцеговине запошљава више од 1.600 људи. Крунић је јавно говорио да је Србин, али и Босанац, јер је рођен у Босни и Херцеговни, као и његов дјед те његова дјеца. "Ја сам Србин, али и Босанац. Мој отац је рођен ту, мој дјед, а и моје дијете. Ја данас живим у Босни и Херцеговини и моја цијела фамилија. Ја не планирам да идем одавде. Желим имати нормалан живот у овој држави. Како се звала република у којој сам ја рођен? Босна и Херцеговина. Ја сам рођен у Босни и Херцеговини и ја сам Босанац. Изнервирају ме када ми кажу 'Како можеш тако говорити?' Па, то је реалност. Не смета ми да ми комшија каже да је Хрват или Бошњак, као ни када ми неко каже да сам Србин. Код мене су увијек упаљена свјетла за све. Онима којима то смета, треба упалити свјетло у тунелу", говорио је Крунић.

Name

Комсиница

23.04.2019 13:23

А да некад мало боље саопштите информације. Убијен је у Гламоцанима, гдје је његово имање. Престаните цијели дан да се просипате...

Name

Директ

23.04.2019 13:29

Затосто полиција стити криминалце.

Name

ре

23.04.2019 13:43

Тако је говорио, храбро и поносно, а прије свега као један нормалан цовјек. Казе њему Сенад на Фацу, 'имати став у овој земљи је најопасније. Коста це те тај твој став и језик.'

Name

Борис

12.06.2020 20:07

Слависа је страдо од истог налогодавца као ДАВИД

Name

Ивица

23.04.2019 11:29

Засметао је властима, јер се није уклапао у њихов националистицки оквир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркс

23.04.2019 12:52

Ти знашш....

Name

Саво

23.04.2019 13:33

Погледајете његов интервју на фаце тв-у са Сенадом и све це вам бити јасно. Фрајер је Бањалуцанин од формата. Изјасњавао се као Србин Босанац, запосљавао је да није гледао националност. Додик га је ракетирао, а он одбијао рекет. Ово је Драгицевиц 2 слуцај. Неподобни Бањалуцанин.

Name

Ре

23.04.2019 14:07

И ја мислим да је власт зато сто није био националиста. Нормални људи се неуклапају

Name

Захваљујући

23.04.2019 11:34

Захваљујући Милошу Чубриловићу Чубрију се раширио и Срето Аничић удбаш и ратни злочинац из Кључа. Срето је у рату исљеђиво бошњаке и користио име Шоша. Чубријева и Бурлина лопурда која извлачи велике паре из фонда здравства, агенције за банкарство,градске управе. У Делти Ново отвореној довео је раднике од којих већина нису пријављени, људи немају слободног дана, нити их ко пита јесу ли гладни и жедни

ОДГОВОРИТЕ
Name

музафера ибрагиц

14.06.2020 14:44

националност и бизнис никада нису имали везе. ОН ЈЕ БИО ПРОГАЊАН ЗБОГ УСПЈЕХА,И НОВЦА КОЈИ СУ МНОГИ НАУЦИЛИ ПЉАЦКОМ И ОТИМАЦИНОМ ДА ДОБИЈУ. НАЦИОНАЛНОСТ С ТИМ НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ.

Name

Зворник

23.04.2019 11:38

Ста реци о цивјеку који треба данам буде примјер у овом друству нека ти је лака земља Босанска поцивај у миру а твојој породици зелим пуно снаге да превазидјете све ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто ?

24.04.2019 18:14

Туга до неба, човјек је запошљавао многе, већином породичне људе, који су се ипак пресабрали и иду даље. Већина људи пишу да је био добар човјек, хуман, моралан. То су изгледа камење спотицања у овом тзв. савременом друштву, на жалост. Остало иза Човјека 4 дјеце, 3 малољетно, какве су душе и срца оних, који ово организоваше? Пакао ће постати тијесан, колико је зла, поганлука и неправди на овим просторима. Да ли може бити страшније, ово је чини се врх, а истовремено дно???

Name

Да

23.04.2019 11:46

Све је то сљам СНСД јер су покуплени и дата им овластена а сада це кроз резервни састав бити легализовани,наспрам су имали сецтор сецурити,Круницев,е сада и то треба уклопиту у криминални миље,да би се то десило зна се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суцо

23.04.2019 15:23

Добра констатација.Круниц им је био сметња.

Name

Миромо

23.04.2019 11:47

Покој ти души добри човјеће багра неспава да криминалци уништише све што је свето и добро. Незабравите народе прљава политика их штити Политика која нас руши

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

23.04.2019 11:49

Почела је акција скривања починилаца.Оног глупана су повели са собом да им буде параван па га онда убили с ледја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

23.04.2019 11:56

Не људи се играју Бога ,тужно и жалосно. Обитељи сауцесце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

23.04.2019 11:59

Направисте светца од цовјека. Зао ми је сто је убијен али ни близу није тако све лијепо као сто је у тексту написано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

23.04.2019 12:39

О мртвима све најљепсе! Сауцесце породици, цетверо дјеце је остало без оца а млада зена без муза! Знам да це многи да замјере али зелим да казем да капитализам и богатство не доносе ниста добро. Цовјек изгуби осјецај према близњем, постане бахат и једноставно не мозе да функционисе нормално.

Name

Бањалучанка

23.04.2019 13:21

Ре:овом Бањалучанин СДС. ИДИОТЕ, штета сто ти ниси умјесто њега!

Name

ЗА БАЊАЛУЧАНИНА СДС

24.04.2019 12:20

ПЕДЕРЧИНО ЈЕДНА КО СИ ТИ, ЈЕДАН ОБИЧАН НИТКОВ. ДАО ИМ БОГ СВИМА ОНИМ КОЈИ СУ ТО НАРЕДИЛИ И УРАДИЛИ ДА ДОЧЕКАЈУ ОД СВОЈЕ ДЈЕЦЕ И ОН ЈЕ БИО НЕЧИЈЕ ДИЈЕТЕ. ИСКРЕНО САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ.

Name

Ја

23.04.2019 12:04

До прије пар година био зесток противник ове власти и сарадник опозиције. У скорије вријеме и на прослим изборима окренуо ледја опозицији, због разоцарења. Инаце, био је цијењен цовјек и послодавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

23.04.2019 15:27

Исправно поступио,опозиција је заказала за ове изборе.

Name

Стријела

23.04.2019 12:05

И шта сад казати на све ово, човјек убијен, убили га људи из система власти. Какав год да је био чињеница је да је убијен од стране власти, а то нам све говори. У ствари ништа ново. Па народе, ти који гласаш, настави и даље да величаш лик и дјело Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре стријела

24.04.2019 06:32

Ајде паметњаковићу изнеси ту чињеницу! Мислиш да овако глупим коментарима штетиш власти а помажеш опозицији?! Не, таква помоћ нам не треба.

Name

ре ре Стријела

25.04.2019 23:20

За тебе сам и препаметан. Узред, опозиција да ичему ваља неби све ово било годинама овако како јесте. Опозиција метиљава, власт лоповска, народ између чекића и наковња. Зато ћути тамо и не лупај тако плиткоумо .

Name

Раде

23.04.2019 12:09

Имао је заштитарску фирму а нису успјели да власника обезбеде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац

23.04.2019 12:41

Раде, његов човјек је ипак успио да убије једног од нападача. Не знамо колико нападача је било, али ако узмемо у обзир фактор изненађења, првобитног шока и чињеницу да се браниш заробљен у аутомобилу, резултат је ипак импресиван.

Name

Рада

23.04.2019 13:22

Ре РАДЕ:Човјече, јеси ли ти свој, или ти је тежими памет отео?

Name

БЛ

23.04.2019 12:18

"Крунић - плаћао лијечење својих радника из свог џепа. " Па зар радници нису имали социјално.Па фирма је његова ,ко други да плаца здравствено и пензионо ако не газда? А, зар викендом није хранио голубове и гладне сироцице??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.04.2019 12:51

плацено здравствено не знаци назалост код нас да су плацени сви троскови лијецења.

Name

Ре

23.04.2019 12:51

плацено здравствено не знаци назалост код нас да су плацени сви троскови лијецења.

Name

ре бл

23.04.2019 13:02

Ала си глуп глуп глуп мајко мила

Name

одг бл

23.04.2019 13:14

Не млати глупости,ако не познајес цовјека боље цути.Увијек је био ту ста је год било потребно.Слава му.Нек поцивају он и Зарко у миру.Убицама и наруциоцима да испаста девето кољено.

Name

ре ре

23.04.2019 13:43

Апсолутно глуп.

Name

Злаја

23.04.2019 13:22

Нама Србима и нису потребни спољни или непријатељи других вијера да би нам животи били угрожени. Довољно је само да не мислиш као владајућа већина и...бумм

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

23.04.2019 13:38

како се сада зна да је тај лик плацени убица зссто гс нико није ухапсио питање за Мехтица министра за прозивање без аргумента

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добра вила

23.04.2019 13:45

Па како не пишете да је робијао? Којим капиталом је све то "стекао"? Који је он фактор у друштву и добра душа па да има "пратиоца "? Зашто " пратиоца " нема хирург који честито ради свој посао за мизерну плату?? Ко се мача лати, од истог страда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

23.04.2019 15:43

Имао је пратиоца јер му се лицно пријетило! Зар нисте и сами то могли схватити?

Name

Борик

23.04.2019 14:36

Недавно је Бања Луку напустио и велики човјек Срђан Шушница. Да је остао у том процхетничком крканлуку, завршио би исто као и Крунић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминал Врха

23.04.2019 15:12

СВА ТА БАНДА КОЈА ЈЕ КРУНИЋА УЦЈЕЊИВАЛА И КУПОВАЛА ОД ЊЕГА АТВ ИМА ВЕЗЕ СА УБИСТВОМ КАО И ВУКЕЛИЋА ШТО ЈЕ БАНДА УБИЛА А ОВИ КРИМИНАЛЦИ СУ ПЛАЋЕНИ А НИЈЕ РЕЧЕНО ДА ТОГ КРИМИНАЛЦА КОВАЧЕВИЋА НИСУ УБИЛИ ТИ САУЧЕСНИЦИ ТАКО НАШТИМАНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука.

23.04.2019 15:28

Слависа је био људина. Лака му црна земља. Породици најискреније сауцесце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постење

23.04.2019 15:30

Знам да це порука за неке бити негативна...али откуд славиши крунић толико богаство за кратко време... ???? зашто је слависа крунић већ дужи низ година стално под обезбеђењем...ако је као што се каже поштен човек и хуманитарац????

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

23.04.2019 15:42

Покој ти дуси! Зао ми је од свег срца и тебе и твоје породице. Наса дрзава једе своју најбољу дјецу и гаси свако свјетло које се појави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка

23.04.2019 17:03

Упозната сам назалост покојном Слависином хуманитарном активносцу,од срца нека његова породица прими сауцесце од моје породице и мене... Зелим да му супруга и дјеца буду дигнуте главе и поносни на свог оца и супруга !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

23.04.2019 20:02

МАФИЈАСКА ПОСЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

23.04.2019 20:48

То је порука другима, ако су убили цовјека који буквално има армију иза себе, ста да оцекују они који то немају. Да се стави пецат, ко је владар свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНА

13.05.2019 07:04

ЉУДИНА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ. САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ ...И.... ПРАВДА ЗА СЛАВИШУ

ОДГОВОРИТЕ