Почео "Јахорина економски форум"

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је данас дводневни "Јахорина економски форум" под називом "Економија новог доба - иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја".

Република Српска 23.04.2019 | 11:54
Почео "Јахорина економски форум"
Како је навела у свом говору, према Извјештају о глобалној конкурености 4.0 Свјетског економског форума који обухвата 140 земаља, Босна и Херцеговина налази се на 91 позицији.

"Нажалост, од 12 стубова које прати Извјештај, управо у области способности иновирања остварује најслабији резултат и налази се на незавидном 114 мјесту. Посебно забрињава податак да је БиХ тек на 131 мјесту према способности сарадње више актера, односно способности привреде и иноватора да остваре сарадњу", нагласила је Цвијановић.

Додала је да зато треба размишљати прагматично и стварати рјешења која ће нам свима бити од користи.

"Да бисмо ишли у сусрет овим изазовима, у Републици Српској смо формирали ново Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво као механизам који ће повезати потребе друштва са научном и академском заједницом, те увести алате за развој дигиталне економије.

Преко овог министраства Влада Републике Српске ће већ од ове године реализовати седам амбициозних пројеката вриједности 6,6 милиона КМ од којих се два односе на научнотехнолошки развој и пет на област дигитализације", прецизирала је Цвијановић на отварању форума..

"Ускоро ћемо покренути пилот-програм „Синергија“ кроз који ћемо суфинансирати конзорцијуме које чине тимови истраживача и пословних субјеката. Желимо да подстакнемо сарадњу научника са пословним сектором од чега сви могу да имају користи.

Да бисмо припремили младе људе за захтјеве будућег тржишта рада покренули смо и пилот - програм доквалификације високообразованих незапослених лица за тражена занимања на тржишту рада, у области информационих технологија", најавила је предсједница РС.

Поред тога, планирано је да се успоставо мрежа СТЕМ центара широм Републике Српке да би млади усвајали корисна знања како би касније лакше уписали техничке факултете и долазили до посла. 

"Основни предуслов дигиталне економије јесте квалитетан интернет за што бољу глобалну повезаност зато ће Влада преко ресорног министарства  финансирати пројекат покривања регионалних центара у Републици Српској бесплатним бежичним интернетом, као и пројекат којим се олакшава процедура уписа дјетета у матичну књигу рођених", истакла је Цвијановић.

"Међу усвојеним пројектима је „еСандуче" с циљем да сваки грађанин и пословни субјекат у Републици Српској може креирати сопствено, јединствено „поштанско сандуче" за комуникацију са системом еУправе. Ту је и пројекат који подразумијева креирање апликативног софтвера за систем обједињене наплате (СОН), који ће омогућити брз и ефикасан процес обједињеног обрачуна и наплате комуналних производа и услуга: комунална накнада, утрошак воде, градска чистоћа и остале градске накнаде.

"Међутим, мислим да треба отићи и корак даље и не чекати да нам промјене закуцају на врата. Зато би било корисно да постоји оперативно тијело састављено од младих, школованих и динамичних људи који могу повезати домаће предузетнике са иностраним фондовима. Новац постоји, али је потребно пронаћи начин да се привуче. Један од тих начина јесте промоција пословних модела који ће бити занимљиви инвеститорима из иностранства. Треба системски подстицати младе да покрећу мала предузећа која ће развијати иновативна рјешења. Одличан примјер подршке старт-уп фирмама је Иновациони центар Бања Лука који може послужити као расадник за сличне подухвате у другим срединама", додала је.

"Привреда заснована на привредним гранама које доносе ситне профите друштво дугорочно гура у сиромаштво. Потребно је изабрати најважније области у које треба циљано улагати, што је трауматичан, али нужан корак.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво координисаће израду Стратегије паметне специјализације која ће идентификовати максимално пет области које ће бити покретач развоја Републике у будућности. За сада разматрамо области производње хране, енергетику, металопрерађивачки сектор и креативну индустрију, уз информационо-комуникационе технологије које су хоризонтално интегрисане у свим секторима. 

Укратко, наш заједнички задатак је да у наредном периоду мудро градимо систем подршке предузетништву кроз примјену иновација свјетског квалитета које ће моћи да се комерцијализују у нашој привреди, али и да се појави као партнер иностраној привреди.

Овај форум одлична је прилика да се суочимо са тешким питањима за будућност Републике Српске и цијелог региона, да размјенимо примјере добре праксе и да једни другима помогнемо у процесу прилагођавања. Република Српска је отворена за све врсте квалитетних иницијатива.

Вјерујући да ће и овај форум дати одговоре на одређене дилеме и изазове, желим свим учесницима пожељети срећан и успјешан рад и захвалити свима који су дали свој допринос у разради ових важних тема", истакла је у говору Жељка Цвијановић.

Извор: Независне

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

грађанин

23.04.2019 10:11

Ово је скуп светских мафијаша, договор око АПЦИГОВАЊА природних ресурса РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД БОТ

23.04.2019 10:54

Пропали форум је отворила родјена унука устаског сатника из НДХ Пеје Марица Зељкица Бисерка Цвијановиц.Фууууј!

Name

РЕ

23.04.2019 10:56

Зељкица је сва нервозна јер кад је кренула јутрос од куце њена два сина наркомана јос се нису били пробудили од синоцне дозе кокаина.

Name

Милко

23.04.2019 15:05

само да ми неко објасни какве везе са економијом имају спедитер Висковиц, уцитељица Бисерка, тета Зора, позорник Перо, Рајцевиц и остали уцесници. Мора ли све бити смијурија?

Name

дудук

23.04.2019 15:06

РС је извозник само радне снаге елитне и то нам доноси девизе од којих се праве куће и хране преостали, а гро девиза је од кредита који се оперу кроз тендере режимских тајкуна.

Name

Пзд

23.04.2019 17:01

који форум шта послује у Рс

Name

Дијана

23.04.2019 10:16

У астрономији, црна рупа је назив за објекат чије је гравитационо поље толико јако да ниједан облик материје или радијације не може да се отисне од ње, укључујући и кванте светлости за које се сматра да имају највећу брзину у природи,[Стивен Хокинг је још 1971. показао да хоризонт догађаја класичне црне рупе не може никада да се смањи.] због чега објекат при посматрању делује црно (одатле и назив). Општа теорија релативности црну рупу описује као место у коме је простор-време бесконачно закривљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

23.04.2019 10:37

Дакле, БиХ/РС је црна рупа у Еуропи, а силе које које око ње круже и увлаче све, су светски мафијаши. Све је овде у опсегу црне рупе; БиХ, Србија, Црна Гора, Маћедонија...

Name

Е ето вам сад

23.04.2019 11:31

Кад је и она нешто отворила а нема ЊЕГА хвала ти боже.Свјесна је она да је ту гдје је,незаслужено јер су избори покрадени.Свјесна је и да је Вукота прави предсједник а не ОНА.Али образ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

23.04.2019 13:04

Само ходате по неким свецаностим аи пресјецате лоповске врпце а народ нема ста да једе сељанко једна неписмена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

23.04.2019 13:26

ЕКОНОМИЈА НОВОГ ДОБА??? А у нас економије из 18 вијека....а јос ко је отвара??

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

23.04.2019 15:10

Најоригиналнији опис, управо то!

Name

Будала као и ти

23.04.2019 13:41

Скуп безидејних криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре РС

23.04.2019 16:09

Ти си изгледа у свему најцрњи, гракћеш к'о црни гавран, какав мрачњак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед са Скочина

24.04.2019 05:46

Може ли се игдје видјети какви су ефекти прошлогодишњег Јахорина бизнис форума..?? И ранијих година такође. Гдје би се могло наћи. Сигурно је то елаборирано, на папир бачено. Озбиљан је то форум. А тек високи покровитељи.

ОДГОВОРИТЕ