Сваког дана 100 нових миграната

Број миграната који у посљедњих неколико седмица долазе на подручје Унско-санског кантона достигао је алармантне размјере, а према подацима полиције, само у првих 20 дана априла пристигло је 3. 500 нових, па је процјена како их у овом кантону сада има више од 6. 000.

Босна и Херцеговина 21.04.2019 | 21:15
Сваког дана 100 нових миграната
Ову информацију потврдио је Нермин Кљајић, министар унутрашњих послова у Влади УСК, који каже како страни држављани пристижу са свих страна и на све начине те да их дневно долази више од 100.

Према његовим ријечима, највише стижу талго возом, аутобусима те такси и приватним возилима.

Кљајић је истакао како ће против свих аутопревозника који обављају превоз миграната Влада УСК поднијети тужбе и кривичне пријаве због кријумчарења људи.

"Разматрамо и тужбу против службе за странце БиХ, јер они не раде свој дио посла како треба. У случају када пронађемо илегалне мигранте они једноставно не излазе на терен, иако су обавезни да изврше њихову идентификацију и да им пронађу смјештај", казао је Кљајић, истакавши како су сви прихватни капацитети одавно попуњени. 

Они који долазе бораве на отвореним локацијама, као што су круг "Бире", помоћни стадион Ногометног клуба Јединство у Бихаћу, градски паркови и друга мјеста гдје спавају у врећама или под шаторима.

Мустафа Ружнић, премијер УСК, саопштио је како ће сутра бити објављена нова локација на коју ће бити измјештени сви мигранти из прихватних центара "Бира" у Бихаћу и "Мирал" у Великој Кладуши, а тамо ће бити смјештени и они који сада бораве на другим мјестима.

"Надам се како ће у тој одлуци судјеловати и Министарство сигурности БиХ и Служба за послове са странцима и да ћемо заједно одредити локацију ван насељеног подручја, гдје ћемо премјестити мигранте. Ми смо их позвали и надамо се да ће се одазвати", казао је Ружнић.

Он је додао како је због повећања броја миграната у прихватним центрима Министарство здравства УСК добило задатак да утврди здравствено-хигијенску ситуацију на тим мјестима.

Занимљиво је да је Амир Мурић, привредник из Цазина, најавио како ће у наредну сриједу блокирати све улазе у бившу фабрику "Бира", гдје сада бораве мигранти.

Мурић каже да је његова компанија раније вршила демонтажу у овој фабрици и да му ти радови нису плаћени. Каже како се обратио Општинском суду у Бихаћу и да је тренутно у току судски спор о том предмету, те да постоји судска одлука о привременој забрани располагања имовином "Бире".

Мурић додаје да има поуздане информација да се из фабрике износи сировина и да се руше помоћни објекти, те истиче како се и боравком миграната уништава и умањује вриједност осигуране имовине.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јоја

21.04.2019 20:18

мектиц је рекао да нема мигрантске кризе ста сада измисљате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роко

21.04.2019 20:31

Ма стаце нам резервни састав полиције ови су свакако за њих експерти.хехе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.04.2019 21:12

Србија намјерно пропуста избјеглице а Хрватска је затворила границе. Спрема се несто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

22.04.2019 05:25

Поред Србије и ми их намјерно пуштамо, па онда их шаљемо у Бихаћ како би као напакостили Федерацији и Бошњацима. Жао ми је људи у Бихаћу и том дијелу БиХ јер имају велики проблем који нико не жели да рјеши, а рјешење је сасвим једноставно. Ово је тотално сулуда и погршна политика која ће нам се свима обити о главу.

Name

Заста слузи Нато ???

22.04.2019 05:45

Ови мигранти пролазе кроз НАТО земље . По свијету иде и убија а није у стању своју границу да застити.

Name

МЕСА

22.04.2019 04:02

НЕМОЈМО ДА СЕ ПРАВИМО ЦОРАВИ ЗНАМО ДОБРО КАКО МИГРАНТИ ДОЛАЗЕ У Б,И,Х,

ОДГОВОРИТЕ