Дан сјећања на борце ВРС

Борачка организација Бијељине данас је на Градском гробљу у Пучилама код Споменика умрлим и погинулим борцима, традиционално обиљежила “Дан сјећања на борце Војске Републике Српске" погинуле на Бањ Брду 21. априла 1993. године и све погинуле и умрле борце у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992 - 1995. године са подручја општине Тузла”.

Република Српска 21.04.2019 | 14:32
Дан сјећања на борце ВРС
Данијела Панић је била седмогодишња дјевојчица када јој је отац, Славко Симеуновић погинуо. Данас је удата и мајка двоје дјеце. Каже да је само “културном упорношћу” и пуком срећом, без помоћи државе, успјела остварити циљеве. Отац јој и након 26 година, у сваком сегменту живота, недостаје.

“Ја као дијете и нисам осјетила тежину тог живота. Али, како су године пролазиле, како стварам своју породицу и имам своју дјецу, вјерујте да се неке године понаваљају и да ми отац недостаје. Кад сам кренула у први раздред, завршила основну школу, средњу, дипломирала, удала се, родила прво па друго дијете...у сваком том моменту је недостајао. И није истина да временом неко мање недостаје, штавише, годинама се нижу прилике када је тата требао да буде ту да их заједно подијелимо и недостаје све више. Требао је да буде ту и жељела сам да буде ту да подијелимо радост,” присјећа се Данијела.

Петра Гаврић је остала сама са седморо дјеце када јој је супруг погинуо.

“Ето како живимо, добро је преживјела сам са дјецом, седморо дјеце имам, 5 кћери и два сина. Успјели смо се извући из окружења, преживјели смо, снашли смо се и ето...” , каже Петра.

"На данашњи дан прије 26 година јаке муслинске снаге из Калесије, Теочака и Лопара напале су српске положаје у раним јутарњим часовима", присјећа се ратни командант Боривоје Ђокић.

“Искористивши слободан простор напали су ми команду и позадинске јединице приликом чега сам имао велике губитке, 33 погинула, 33 рањена и 10 заробљених. Ту у команди сам имао 40-так људи а напало нас је око 1200 људи”, каже ратни командант Првг пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде.

“Нажалост они су дали живот за Републику Српску не дозвољавајући да непријатељске снаге продру дубоко у српску територију и почине масакр као што годинама прије тога радили,” наводи Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељина.

У њихову част и славу је изграђен и споменик на гробљу у Пучилама да их се вјечно сјећамо и одајемо помен њиховом херојском дјелу, рекао је Стевановић.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар