Како се иде у дипломатију БиХ!?

- Не треба се томе чудити, нисмо могли очекивати неку другу праксу, него да чланови Председништва пошаљу своју родбину, пријатеље, партијске функционере или неке спонзоре, финансијере и томе слично, коментарише меновање нових бх. амбасадора у свијету социолог Иван Шијаковић.

Босна и Херцеговина 20.04.2019 | 19:19
Како се иде у дипломатију БиХ!?
Предсједништво Босне и Херцеговине у сриједу је донијело одлуку о именовању амбасадора и конзула.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик на мјесто конзула Босне и Херцеговине у Истанбулу је именовао Синишу Михаиловића, који тренутно обнаша функцију уредника Информативног програма Радио-телевизије Републике Српске.

Некадашњи Додиков савјетник Александар Врањеш, именован је за амбасадора БиХ у Загребу.

Када је ријеч о именовањима Жељка Комшића, амбасадор БиХ у Црној Гори биће Бранимир Јукић. Јукић је био амбасадор БиХ у Црној Гори и у вријеме Комшићевог мандата у Предсједништву Босне и Херцеговине у периоду од 2010.-2014. године.

Данка Савић, некадашња новинарка, на основу именовања Жељка Комшића, биће амбасадорица у Шпанији. Савић је, такође, у другом Комшићевом мандату од 2010.-2014., била амбасадорица у Чешкој. Након тога је била запослена у Министарству спољних послова БиХ.

Бивши савјетник Жељка Комшића у Предсједништву БиХ (мандатни период од 2006. до 2010. године) Вања Филиповић именован је за амбасадора у Великој Британији. Филиповић је једно вријеме радио као шеф кабинета министра комуникација и промета БиХ Славка Матановића (из Демократске фронте Жељка Комшића), којег је Комшић недавно именовао за амбасадора БиХ у Италији.

Посебно је изненађујуће именовање Свена Алкалаја, некадашњег министра спољних послова који ће, на приједлог Комшића, представљати Босну и Херцеговину у мисији УН у Њујорку.

Против Алкалаја, наиме, Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу 2015. године у којој га је теретило да је као службена особа у институцијама Босне и Херцеговине, у својству министра спољних послова БиХ донио рјешење о исплати новчане награде замјеници министра за рад у НАТО координационом тиму Савјету министара Босне и Херцеговине, чиме је, како се наводило у оптужници, 'свјесно прекршио Одлуку Савјета министара по којој новчана накнада не припада руководиоцу и замјенику руководиоца институција БиХ и тиме проузроковао штету буџету Босне и Херцеговине у износу од 13.418,59 КМ (6709 еура). Годину дана касније, Суд БиХ је Алкалаја ослободио оптужби.

Истовремено, према одлуци Предсједништва БиХ, Драган Јаћимовић биће амбасадор у Сјеверној Македонији, Бојан Вујић у САД, Митар Кујунџић у сједишту НАТО, а књижевница Мартина Млинаревић у Чешкој.

Аида Смајић је именована за амбасадорицу у Србији, Елвира Дилберовић иде у Шведску, Сидик Спахић у Египат, Тарик Буквић у Кину, а Игор Жонтар у Ватикан.

Тарик Буквић је раније био амбасадор БиХ у Малезији и Индонезији, а радио је као савјетник у амбасадама БиХ у Дохи, Катару, Ријаду и Отави.

Дипломатски представник БиХ при Светој Столици биће Игор Жонтар, према информацијама доступним на интернету, је радио као професор етике у Католичком школском центру Св. Јосип у Сарајеву.

Социолог Иван Шијаковић за РСЕ каже како су именовања амбасадора наслијеђена пракса, као и у свим другим областима. Према његовим ријечима, ради се о једној врсти симпатије или награде за неку лојалност.

"То је основни критериј, а критериј знања и способности је у другом плану. Пошто је Босна и Херцеговина нека врста приватне државе оних који су тренутно на власти, онда се по том критеријуму и одређују дипломате или функционери. Овде не постоје критерији неке озбиљне државе, са озбиљном традицијом бирања, а посебно дипломата. Не треба се томе чудити, нисмо могли очекивати неку другу праксу, него да чланови Председништва пошаљу своју родбину, пријатеље, партијске функционере или неке спонзоре, финансијере и томе слично", поручује професор Шијаковић.

На наш упит колика је штета по Босну и Херцеговину и њен кредибилитет у свијету, ако се бх амбасадори бирају по принципима које наводи, Шијаковић каже:

"Мислим да нема ни штете ни користи. Дипломатија Босне и Херцеговине је једна невидљива, помало безначајна категорија и сумњам, и да пошаљете најбоље универзитетске професоре, не би могли да много учине у смислу контакта те земље и Босне и Херцеговине. Њихово деловање је подређено политичком тренутку и политичкој хијерархији у земљи. То би опет зависило од партијских вођа, лидера, чланова Председништва. Док се не промени принцип избора и принцип мерења резултата, не можемо очекивати ништа", закључује Шијаковић.

Предсједништво Босне и Херцеговине је на ванредној сједници половином децембра 2018. смијенило 21 амбасадора и шест шефова мисија и конзула. Тада су опозвани амбасадори БиХ у Бугарској, Чешкој, Црној Гори, Египту, Грчкој, Израелу, Јапану, Канади, Румунији, Словенији, Србији, Швајцарској, Белгији, Хрватској, Италији, Мађарској, Немачкој, Пољској, Шведској, Великој Британији.

Опозвани су и амбасадор БиХ при Светој Столици, шеф Сталне мисије БиХ при УН-у у Њујорку, шеф Сталне мисије БиХ при Вијећу Европе у Стразбуру, шеф Мисије БиХ при ОСЦЕ-у и Канцеларији УН-а у Бечу, генерални конзул БиХ у Истанбулу у Турској, генерални конзул БиХ у Милану и почасни конзул БиХ у Тел Авиву.

(РСЕ)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

007

20.04.2019 17:20

Само се наставило са старом праксом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благо

20.04.2019 18:33

Зову га благо из дубице. Јер благе везе о послу нема. Али је веран и лојалан

Name

Пазеви

20.04.2019 20:03

Ово је дипломатија пазева.Углавном будала које раде само за свој кабинет и редовно се јављају само свом кабинету углавном са трацевима.А и нема ста представљати из пропале земље.Скупо плацене глупости.Именовање гангстера Алкалаја који је јавно изјављивао да мрзи Србе је посебан бисер тај је комплетан идиот којим руководи Харис Силајдзиц.Био је познат по пјанским сеансама са мрзњом према Србима. Цијела царсија прица анегдоту- Која из Харисовог кабинета изадје подераних страмплица, гарант је сутра амбасадор.

Name

ре

20.04.2019 20:36

Нешто најгоре је кад овакви кабинтски наставници, који не смеју провирити из мишје рупе овде узму па соле памет, а никад ништа у животу нису урадили, паразитирају на народној грбачи, баве се немкквим испразним и стерилиним теријама, заправо стварањем лажне теорије које нема везе са животом а све са циљем оправдавање постојећег стања у друштву, управо су овакви типови који носа не смеју промолити, и који су цео живот провели у својој мишјој рупи и допринели до смо ту где смо, па како то да се БЛ универзитет не сме јавити, ни један професор ни да писне, а крчми се друштвена и народна имовине, сва привреда срушене, опљчкане, природни ресуриси отети, рудник Станари отети и окупирани а нико од њих, па ни шијаковић није смено да се јави, немају храбрости, чувају паразитске кабинете по тим њиховим факултелтима.

Name

Ре ре

20.04.2019 21:59

Јел теби сад овај нецастан.Ајде ти на своју Сирокацу.

Name

брецало

20.04.2019 17:30

Све по странцкој странци одлазе у абасадоре а сколовани кадар напуста бих за боље сутра гдје ово води

ОДГОВОРИТЕ
Name

бозедраги

20.04.2019 17:31

хахаха па нормално да јес... таква нам је дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОНАВЉАЧИ - ДИПЛОМАТЕ

20.04.2019 17:44

У ЗЕМЉИ ЧУДЕСА - БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

20.04.2019 17:47

Јос једна у низу брука, као и доказ да је ово приватна дрзава власниство разних будала. Ово висе стварно не води никуда. Само је питање ко це угасити свјетло

ОДГОВОРИТЕ
Name

јбг

20.04.2019 18:09

Зло и наопако,Михајловић и Врањеш,јебеш дипломатију,напријед црвени мундири

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Миле

20.04.2019 18:18

Ово је страшно, одлазим одавде ова је држава дотакла дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

20.04.2019 19:05

По Нани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аек

20.04.2019 19:13

Смјесна дрзава па и амбасадори. Милица Крстиц амбасадор ахаххахахахахахха, е дје смо ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

20.04.2019 20:03

Све је ово што је написао професор Шијаковић истинито , сем једне ствари а то је да у босанској дипломатији ништа не могу урадити ови који су лојални, али неспособни, као и да су то најбољи универзитетски професоро. Униврзитетски професори су превише угледани у себе. Данас они ни случајно нису најспособнији кадрови. Данас свако може бити универзитетски професор, али свако се не може бавити примјењеном науко и конкретним развојни пројектима. Ти никако не могу универзитетски професори који никад нису радили у пракси. Кад су у питању амбасадори и друге дипломате, има много људи у разним практичним областима који би тај посао обављали много квалитетније нег најбољи универзитетски професор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок и не

20.04.2019 20:03

Није толико ни лош текст, али човјек мало живи у илузији. Његова констатација"да се пошаљу и нај... универзитетски професори"... Је велика глупост. Какви наши професори. Гдје су наши Универзитети? На којим листама? Само пословне људе треба слати. Универзитетски професори у цијелој БиХ су генерално шљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

20.04.2019 21:28

Све родбина, кумови,доказ да је ово приватна дрзава, зато и праве резервни састав како бих затаскали сутра сав криминал и новац који изнесу из дрзаве, а уз то добице 5000 гласаца вјерни, па нису то будале, паметни су они..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.04.2019 21:48

Угледали се на Чавића када је једном раније у свом мандату рекао, када ставим на то мјесто коња има да буде коњ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меско

20.04.2019 23:19

Па ето ниста ново . навикли смо на овакве слуцајеве па цак и горе . једино у свему до сада па и јос увијек сто је занимљиво јесте то д'à народ , без обзира на вјеру и поријекло, а нароцито они националисти, вец једном не престану бити слијепи и лаковјерни, па не престану бирати за предсједнике ове националисте. Докле год буду такви водили дрзаву , један навлаци за србе, други за босанце ( мусулмане) , треци за хрвате , а не за све народе подједнако како и прилици једној дрзави , неце нам бити добро . Залосно је и то сто морам у загради написат "муслимани" , а такодје срби и хрвати , е не како би прилицило и како се ради у свакој нормалној земљи , д'à се народ призива Пô имену дрзаве , ТЈ, босанци из босне. А написао сам тако због оних глупих националиста. А такодје је и залосно кад нам један од предсједника , као сто је Додик а није једини нема оно основно сто треба имат један предсједник, а то је култура и образовање . Па ту је и дрзава са три предсједника који врте и гуле земљу , како ил наумпадне . Е мој народе босански ,,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

21.04.2019 05:39

Од професора БЛ и ИС универзитета нема се шта очекивати. Ни у каквој области друштвеног живота и рада, ни у каквој друштвеној дјелатности. Сви су у оркестру Додик Милорада и његових разбојника. Објеручке прихватили филозофију, правила и праксу те дружине, усе-насе етц.. Погледајте само какве се грчевите битке воде за столице декана и ректора..??!! Некада те столице им нису ни биле важне, нису баш ништа значиле. Професор је тада био професор, врло уважени, поштовани члан друштва. А сада..??!! Све се срозало. Па и та дипломатија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

21.04.2019 11:13

ПОЗДРАВ ШИЉАКОВИЋУ КОЈИ НИШТА БОЉЕ И ВИШЕ НЕ ЗНА ОД НАРОДА КОЈИ ПОСМАТРА ДЕШАВАЊА НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ.ОН ЈЕ САМО ДОБИО МЕДИСКИ ПРОСТОР КОЈИ НАМ УКАЗУЈЕ НА ДЕШАВАЊА КОЈА НАС ОБАСИПАЈУ СВАКИМ ДАНОМ .АЛИ МИ СМО СВИ АНАЛИТИЧАРИ.ЛИЧНО МИСЛИМ ДА ЈЕ НАЈГОРЕ ОНОМ КО ПОЗНАЈЕ ЉУДЕ.ОНДА ОСТАЈЕ БЕЗ ДАХА.А ТОЛИКО СМО МАЛИ ДА СМО СЕ СВИ ИСПРЕПЛЕЛИ КАО ПАУКОВА МРЕЖА И ВРЛО ДОБРО ЗНАМО КО СМО, ШТА СМО, КО СМО БИЛИ И ШТА СМО САДА.ЗА МЕНЕ БИТИ АМБАСАДОР У ЈЕДНОЈ ОГРОМНОЈ ДРЖАВИ И ПРЕДСТАВЉАТИ ЈЕДАН МАЛИ НАРОД ОБЕЗГЛАВЉЕН ЈЕ НЕШТО ВЕЛИКО У НОРМАЛНОЈ ДРЖАВИ АЛИ ОВИ ЉУДИ У ОВАКВОЈ НЕ УРЕЂЕНОЈ ДРЖАВИ ЈЕ ДНО ДНА.ДО ТАКВЕ ФУНКЦИЈЕ ТРЕБА ДОЋИ ПАМЕЋУ А НЕ ОДАНОШЋУ . СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ