Из Сирије на КиМ враћено 100 људи

Косовска полиција ухапсила је четири особе из групе од 110 људи, повратника са ратишта у Сирији, који су током ноћи стигли на Косово, саопштио је директор косовске полиције Рашит Ћељај.

Србија 20.04.2019 | 13:28
Из Сирије на КиМ враћено 100 људи
Он је навео да су ухапшена четворица повратника осумњичена за учешће у борбама.

“Косовска полиција је четворици повратника, одредила мјеру притвора од 48 сати, док ће остале мјере бити у складу са законским одредбама, према налогу Специјалног тужилаштва”, рекао је Ћељај на конференицји за новинаре у Приштини.

Он каже да је међу повратницима 74 дјеце, те да њиховим повратком, на Косову није угрожена стабилност, преносе београдски медији.

“Институције тренутно пружају прву помоћ и третман. Сви они који су починили кривична дјела суочиће се са правдом, док ће другима бити пружена потребна помоћ за рехабилитацију и повратак у друштво”, рекао је Ћељај.

Он је навео да још увијек има људи са Космета на подручјима сукоба.

“Имамо информације за 30 особа укључених у борбе. Са њима је и 49 жена и осоморо дјеце”, рекао је Ћељај.

Министар правде самопроглашеног Косова Абељард Тахири појаснио је да су међу повратницима четири одрасла мушкарца, 35 жена и 74 дјеце, укључујући деветоро дјеце која су у ратним дејствима изгубила родитеље.

“У раним јутарњим часовима спроведена је операција којом се на Космет, уз помоћ САД, вратило 110 грађана који су били у Сирији“, рекао је Тахири и додао да се још увијек тражи повратак оних који су учествовали у ратним дејствима.

Он каже да је операција повратка почела октобра прошле године у сарадњи са неколико институција, а циљ је да житељи Косова не учествују у међународним сукобима и да се врате на Косово.

Више од 400 житеља Косова, углавном одраслих, отишло је у посљедњих шест до седам година у Сирију и Ирак да се боре на страну милитантне "Исламске државе". Више од 70 њих је убијено.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

не рисе

20.04.2019 11:32

Е то.подрзава ЕУ и онда несто паметују. Фууууууијјјјј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

20.04.2019 12:00

Ваља неко да доцека насе брадоње ако уопсте буду смјели до границе на косову Нигдје ко у босни нема сав отпад увозимо

Name

Дора.

20.04.2019 14:17

Дивље племе се неће никад повратит нормалном друштву, Свису дрогирани и агресивни, Тоје продукт дивљег нецивилизованог запада, Те све заражене болеснике треба одвојити у једну каротену и лијечити на потребне начине фујиии.