"Створена је црно-сива пијаца"

„Створена је црно-сива пијаца мандатима која је омогућила да се остварују лични интереси, а не интереси грађана“, рекао је Рајак.

Република Српска 19.04.2019 | 23:08
"Створена је црно-сива пијаца"
Влада Републике Српске се маћехински односи према локалним срединама у којима није на власти владајућа коалиција, поручено је у расправи о функционисању локалних заједница у емисији "Изазови" БН телевизије. Један од доказа је и тај да Влада није учествовала у највећим пројектима у појединим локалним срединама, а највише испашта источни дио Републике Српске.

Острашћена политика у Српској, режим који покушава да направи једноумље уз помоћ лоших закона довео је до тога, каже начелник општине Рудо Рато Рајак, да у локалним парламентима позицију одборника може добити неко ко у нормалним условима не би могао отворити врата парламента.

„Створена је црно-сива пијаца мандатима која је омогућила да се остварују лични интереси, а не интереси грађана“, рекао је Рајак.

Након Рудог и Приједор је постао једна од локалних заједница у којима су парламенти на једној, а начелници на другој страни. Урушавање скупштинске већине у Приједору узрокован је изласком ДНС-а из локалне власти.

„Нажалост, иако теку процеси, обезбиједили смо да сви пројекти иду напријед. Оно што ствара бојазан јесте појава политичке нестабилности што може да угози стране инвестиције“, наводи градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

"У тешким условима, Бијељина је прерасла у град са најбржим развојем у региону", каже градоначелник Мићо Мићић, истичући да су људи највеће богатство којим располаже центар Семберије.

“Имали смо срећу да је у Бијељину дошао велики број људи. Ти људи су са собом донијели морално, материјално, духовно и свако друго богатство”, казао је први човјек Бијељине.

Мићић наводи да се Бијељина највише може похвалити изградњом канализационе мреже, што представља један од највећих пројеката у Српској, без икакве подршке Владе.

„Завршили смо то зато што смо оптеретили грађане са 12 милиона евра кредита који се враћа из цијене воде. Осим тога град је сваке године издвајао око милион и по евра, а 18 и по милиона евра су износиле донације од ЕУ, Шведске, Холандије. Само Влада Српске није дала ни марку. Са Владом смо за 15 година направили само два пројекта. То су заобилазница и болница у Бијељини – једини пројекти у којима је учествовала Влада“, рекао је Мићић.

Локалне заједнице су често на мети критика због вишка запослених.

„Приједор је испод броја који је прописан. Ми се држимо тезе гдје има вишка радне снаге, ту има мање рада“, каже Ђаковић.

„Рудо има 5-6 вишка запослених, док сусједне Рогатица и Вишеград које имају незнатан број више становника, имају 50 - 60 запослених више“, наводи Рајак.

Бијељина је такође једна од ријетких локалних средина у којој је број запослених сразмјеран броју становника, тврди градоначелник Мићић, наглашавајући да је неопходно обезбиједити радна мјеста у привреди, а не у администрацији. Бијељина то проводи кроз пројекат пословно-идустријске зоне.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јаффа

20.04.2019 06:14

И која је сврха изласка на изборе? Једино ако си члан неког ганга, па за тај ганг да гласаш. Ганг може да буде странка, али и особа која окупи више људи који прелетавају по потреби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

20.04.2019 06:53

Није ДНС изасао из власти у Приједору вец је истјеран наглавацке хахаха а тако и треба када сте полтрони и слуге које само гледају свој интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

20.04.2019 06:57

Рато је јединствен примјер постења, морала и људских вриједности које су у мањини, али представља трацак свјелости да није све пропало и да це се Срби вратити правим вриједностима по којима су били до скора препознатљиви

ОДГОВОРИТЕ