"Власти РС су ограничавале слободу окупљања али и извјештавање о протестима"

"Власти су ограничавале како слободу окупљања тако и извјештавање о протестима", наводи се у извјештају Репортера без граница. Упућен је позив парламенту Републике Српске да одбаци предложене амандмане на закон о јавном реду и миру који би казнио новинаре који "ометају" полицијске операције.

Република Српска 19.04.2019 | 19:31
"Власти РС су ограничавале слободу окупљања али и извјештавање о протестима"
У извјештају Репортера без граница за 2019. годину, а који се бави питањем медијских слобода широм свијета, Босна и Херцеговина је заузела 63. мјесто од укупно 180 држава.

Поларизована политичка клима, обиљежена сталним вербалним нападима и националистичком реториком, створила је непријатељско окружење за слободу медија, наводи се у извјештају Репортера без граница. 

Уредничке политике које одражавају етничке подјеле и говор мржње су све очитије. 

Новинари су нападнути због свог етничког поријекла, као и због онога што пишу. Тужбе за клевету политичара често служе застрашивању новинара и одвраћају их од обављања посла. Концентрација власништва над медијима је извор забринутости, посебно зато што власништво није транспарентно. 

Услови за запошљавање новинара су неизвјесни: запослени су на кратке уговоре и мало су плаћени.

Извјештавање је недавно опструисано у Бањалуци у вези с протестима због необјашњиве смрти младића Давида Драгичевића, који трају већ мјесецима, речено је у извјештају.

"Власти су ограничавале како слободу окупљања тако и извјештавање о протестима" наводи се у извјештају Репортера без граница.

Репортери без граница су позвали парламент Републике Српске да одбаци предложене амандмане на закон о јавном реду и миру који би казнио новинаре који "ометају" полицијске операције.

Измјене и допуне поменутог закона су лоше формулиране и угрозиле би рад новинара, ограничавајући слободу информисања, наводе Репортери без граница. 

Према предложеним амандманима новинари би могли бити кажњени до 750 евра и осуђени на затворску казну за до 60 дана ако су без претходног допуштења фотографисали или снимали полицајце или друге јавне службенике који обављају службене дужности.

Иако се у образложењу каже да је њихов циљ  да се што једноставније утврде прецизније казне за кршење закона о јавном реду, Репортери без граница су забринути због нејасноћа приједлога и неуспјеха владе да пружи било какво објашњење о томе што значи „нарушавање и опструисање рада службеника."

У пракси, предложени амандмани би полицији и другим службеницима дали неразмјерна дискрециона овлаштења за кажњавање новинара. Противљење амандманима је све веће зато што су многи новинари били хапшени или узнемиравани, док су покривали протест „Правда за Давида“ због погрешне истраге о смрти младића, наводи се у саопштењу Репортера без граница.

"Позивамо Народну скупштину Републике Српске да одбаци ове амандмане, који крше међународне стандарде и представљају озбиљну пријетњу слободи извјештавања", изјавила је Паулине Адèс-Мéвел, шефица Уреда Еуропске уније и Балкана за чланство у Репортерима без граница. "Улога новинара у цијелом свијету је да извјештавају о јавном интересу без потребе за претходном сугласношћу полиције или било којег другог јавног тијела." навела је она.

Када су у питању државе у окружењу, додајмо да Хрватска заузима 64. мјесто, Србија 90. мјесто, а Црна Гора чак 104. мјесто у укупном поретку. Словенија се налази на 34. мјесту, док је Сјеверна Македонија на 95. мјесту.
 
(Бука)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

XXЛ

19.04.2019 18:33

СТРАСНОООООО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.04.2019 08:20

Па не може баш да се ради против државе српског народа, Републике Српске, све што некоме падне на памет. Мора неки ред да се зна, побогу.

Name

Директ

20.04.2019 11:26

Наравно да мозе! Погледај Додика и његову екипу: здравствени фонд унистен па пребацен на будзет, пензиони фонд унистен па пребацен на будзет, привреда под све вецим порезима, јавна предузеца у губицима, борци умиру цекајуци повецање знацајније од 2-3 посто, пензионери такодје, млади одлазе, намјенска индустрија сведена на показивање мини камион-тенка дизајнираног за насилно разбијање демонстрација, јавни сервис у великој банани, скупе јавне набавке, репресивна полиција. Добро је Арцибалд Рајс рекао: "Цујте Срби! Цувајте се себе.".

Name

Ме

19.04.2019 19:08

Диктатура, докле?.? Док нас све непобију,или истјерају ис ове земље.. устанак, И ниста друго нас неце спасити,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2019 21:07

Док не побијемо гамад и не протјерамо и кад остану постени људи који ЦЕ зивјети öд свог рада и постени који цијене своју полицију своју дрзаву и зртве сто дадосе зивоте за дрзаву РС дотле цемо вас гонит секто

Name

Директ

20.04.2019 22:10

Драган Лукац против Давора Драгицевица. Бивси борац против бивсег борца. На ста то лици?

Name

брецало

19.04.2019 19:14

То је стварност код нас ста нас јос цека нека нам је бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2019 21:10

Постени градјани знају Ста их цека мир и достојанство зивот без страха öд полиције једино ви лопови секта немате мира

Name

Суцо

19.04.2019 23:00

У свим РЕВОЛУЦИЈАМА се исло силом на силу.Другацијег нацина нема да успијес.Знају они ста раде народу па се покривају законом коју предлазе и усваја кадија.Јадан је овај народ,борци ста су дозивјели.

Name

Киза

19.04.2019 19:39

Република српска тоне под теретом мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2019 21:11

РС је само Јос Јаца хер само вас прегазили секто

Name

"0"

20.04.2019 06:10

Ако су секта народ, онда га треба протјерати, срам вас било поганих ријечи. Гласање за Нацрт закона је било, само 2 посланика против, знамо који су, али заиста је заказала опизиција, која је била уздржана, њих 19. Крајње је вријеме да опозиција буде оно што и треба, џаба им пароле и шуплле приче, потонули су, али скроз. Само част Вукановићу и Станивуковићу, остали су "0", безвриједни, безлични, без достојанства и одговирности према гласачима.

Name

ЗА ДИКУЉУ

19.04.2019 19:47

КАД ДИКУЉА УМИСЛИ ДА ЈЕ НЕКАКАВ ПРЕДСЈЕДНИК ТАМО НЕЦЕГА ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

19.04.2019 20:00

Да ли це неко прихватити одговорност за такво поступање ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

19.04.2019 20:15

Зато це вам Додик и Вуциц написат јединствен Буквар,ста це вам окупљања и протести.они се брину за Србе у Србији и региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суцо

19.04.2019 23:07

Не мјесајте бабе и забе.У Србији протестују лопови и тајкуни ,јер им Вуциц не даје да пљацкају дрзаву,а код нас се народ бори против пљацке народа,угрозавања основних људских права,криминала корупције.итд.итд.

Name

Траги-Комедија

19.04.2019 20:19

Ех, да сам имао овакав сљем у рату неби добио гелер у главу од кога ми данас трне лијева страна а и ногу мало забацујем, а овоме милцонеру слузи да би носио неког мрсавка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој народе каквисте ви такви су вам политицари.

21.04.2019 06:24

Ако народе мислите да вам буде боље поцните радити . У¨свакој дрзави мора да постоји ред и рад. Код нас све фали. Све експерти а друство у говнима до грла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

21.04.2019 13:49

Тако је кад неписмени воде народ

ОДГОВОРИТЕ