Ускоро пијесак из пустиње и у БиХ

Циклона над сјевером Африке повлачи осјетно топлији зрак у БиХ као и пустињски пијесак, те са собом доноси високе температуре зрака, казао је за Н1 метеоролог аматер Недим Сладић.

Босна и Херцеговина 19.04.2019 | 16:29
Ускоро пијесак из пустиње и у БиХ
Како је додао, наредна два дана у БиХ прогнозира се стабилно вријеме које узрокује пространо поље антициклоне, тако да за викенд можемо безбједно планирати активности на отвореном. Превладават ће сунчано вријеме уз малу облачност, а након свјежијег јутра у којој не бисмо требали више страховати од мраза, дању температура зрака расте на температуре око 20 степени у већем дијелу Босне, а у Херцеговини до 24 степена.

''На Ускрс, температура зрака још више расте па ће бити врло топло, а тада постепено улазимо у период спарног времена који нас чека кроз већи дио наредне седмице. Наговјештај је ово јужног висинског струјања (јужине) са којим у наше крајеве додатно притјече осјетно топлији зрак. Иако су ово још увијек подношљиве температуре зрака, треба напоменути да смо у задњој декади мјесеца априла што значи да смо ушли у топлији дио године, упадни угао сунца је одавно већи, што значи да сунце грије снажније и да сада можемо очекивати високе вриједности УВ индеxа, па стога осјетљивије особе са свјетлијим теном би требале обратити пажњу приликом излагања сунцу у најтоплијем дијелу дана.

Ове температуре зрака које се биљеже током дана су свакако изнад вишегодишњег просјека, а такав тренд наставиће се барем до 27. априла, након чега нумерички модели прилично осцилују око даљњег развоја дешавања временских прилика. О томе ћемо нешто рећи више на крају текста'', рекао је Сладић.

Према прогнози, необична временска појава или ''нерадо виђен гост'' како је казао Сладић, долази нам наредне седмице.

'Оно што засигурно знамо јесте да нам почетком седмице постепено јача југо која са собом повлачи нерадо виђеног госта - пустињски афрички пијесак који ће се максимално потрудити да упропасти труд и рад свакога ко одлучи овог викенда опрати прозоре и лимене љубимце. Разлог повлачења пијеска и јачања јужине јесте низак положај циклоне, близу обала Марока и Либије гдје се налази снижен зрачни притисак, а са истока се налази поље високог зрачног притиска. Разлика у притисцима ствара градијент, тј. вјетар.

Што је разлика у притисцима већа, то је и вјетар јачи. С пијеском у зраку небо ће се прилично замутити, а прва киша која нас очекује пролазно у уторак ће оставити видљив жућкасти траг на нашим прозорима и лименим љубимцима. Запухаће умјерен до мјестимично јак вјетар јужног смјера са којим ће почети затопљавати, а температуре ће како дању тако и ноћу постепено расти. Облачнија ноћ на уторак допринијет ће споријем хлађењу па ће у уторак у већини крајева јутарња бити близу 10 °Ц.

Киша престаје у сриједу, након чега један сухи и изнимно спаран период траје све до петка уз врло високе температуре зрака и нови даљни доток топлоте са сјевера Африке с којим дневне температуре зрака се по први пут након октобра прошле године приближавају бројци од 25 °Ц, а потом изгледно је да поново слиједи период кише и мањег пада температуре зрака, али о интензитету и положају потенцијалне циклоне је још увијек незахвално говорити како идемо на дуже стазе'', поручио је он.

Оно што сада модели прогнозирају јесте потенцијални циклонални утјецај и падавине у Босни и Херцеговини те нешто ниже температуре зрака.

Што се тиче празника, не требамо са таквом прогнозом журити прије 23. априла, с обзиром на чињеницу да на ансамбл нумеричким продуктима влада тзв. недетерминизам, тј. расипање чланица и припадајућих топлих/хладних, тј. сухих/влажних сигнала. Лаичким ријечником речено, тај период још увијек треба посматрати са дозом опреза, нагласио је Сладић.

Подсјећамо, за дане предстојећег викенда у БиХ нас очекује сунчано и топло вријеме.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

19.04.2019 15:52

Људи су већ стигли, а за ниима стиже и пијесак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека Казу Народу,

19.04.2019 20:11

да је Тај пешак, радио активна, долази из подрочја гдје су се испитивала разна орузја страница порекла, Е моји босње. и то вам још треба! нетребају вам ратови више.

Name

Јазавац

19.04.2019 21:33

Пустиња је ово одавно мој народе, народ одлази у бољи живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.04.2019 13:18

Имамо мигранте, арапске инвеститоре, вехабије, мудзахедине, борце "Исламске дрзаве", а ускоро нам стизе и пустињски пијесак. Масала.

ОДГОВОРИТЕ