"Национални стадион" у Сурчину, 60.000 мјеста!

На државном пољопривредном земљишту, на укупно 430 хектара, биће изграђен "Национални фудбалски стадион" са пратећим објектима. Изградња ће коштати између 50 и 70 милиона евра. Капацитет 60. 000 гледалаца. Паркинг са 10. 500 места.

Фудбал 20.04.2019 | 00:00
"Национални стадион" у Сурчину, 60.000 мјеста!
После неколико идеја и предлога, утврђено је да Национални фудбалски стадион ипак буде изграђен у општини Сурчин. 

Почетак радова је предвиђен за наредну годину. Стадион ће бити изграђен на 35 хектара, а са пратећим објектима цео тај простор заузима укупно 430 хектара.

Председник Скупштине општине Сурчин Стеван Шуша за "Вечерње новости" каже да ће стадион бити направљен на садашњем пољопривредном земљишту, које је припадало ПКБ-у (Пољопривредном комбинату Београд). 

Тај део земљишта је био изузет из приватитације, а на њему се сада налазе животињска фарма и ергела коња, као и силоси, гараже и просторије за пољопривредно земљиште.

"Иако је ово земљиште обрадиво, изабрано је због одличних локацијских услова. Сви који буду долазили на утакмице, стизаће аутопутем, а прави се и посебно укључење за стадион. Када буде направљена сва саобраћајна инфраструктура, из најудаљенијих делова Београда моћи ће да се стигне за највише пола сата. У близини је и аеородром 'Никола Тесла', што је такође једна од предности", каже Шуша.  

Планирани фудбалски стадион биће мултифункционалан. Биће изграђени и локали за трговину и угоститељство. На 326 хектара простираће се спратни садржаји, на 65 хектара саобраћајна инфраструкура.

Биће направљен и паркинг са око 10.500 места. 

Посетиоци ће до стадиона моћи да дођу и возом, јер је у плану проширење линије 4 "БГ воза".

О Националном фудбалском стадиону прича се годинама уназад.

Још 2012. године говорило се о овој теми, са идејом да српски фудбал добије свој дом за одигравање репрезентативних мечева, свој фудбалски Вембли, како би се створили услови да се Београд и Србија кандидују за домаћина финала неког од европских клупских такмичења по стандардима Европске фудбалске уније - Лиге шампиона или Лиге Европе.

У првобитним разговорима говорило се о неколико потенцијалних локација (Стара Пазова - где се већ налази "Кућа фудбала"), десна обала Дунава, односно позиција Луке Београд, потом локација код такозваног "Београдског Баната", уз нови "кинески мост", односно Мост Михаила Пупина, као и "Сремски Београд", односно локација иза Блока 45...

Пре четири године, тачније 2015. године, тадашњи премијер Александар Вучић изјавио је да ће Влада издвојити 150 милиона евра за изградњу стадиона.

О изградњи Националног стадиона јула 2018. године годворио је финансија Синиша Мали, рекавши да су већ покренуте активности у вези са израдом плана детаљне регулације, као и да су обављени почетни разговори са УЕФА у вези са капацитетом.

"То је пројекат у рангу пројекта 'Београда на води'. Грађани Србије могу да виде како ниче из дана у дан. Е, тако ћемо исто да урадимо са Националним стадионом. То није само изградња стадиона, то је и улагање у спортску инфраструктуру у целу Србију, уложићемо новац ако треба и у стадионе Звезде и Партизана и других клубова. Видели сте ефекте које та инстраструктура доноси, погледајте Русију и стадионе за Светско првенство", рекао је Мали.

Истакао је да је изградња Националног стадиона вишеструко значајна.

"Нема разлога да Србија са још неким земљама у региону за пар година не буде домаћин европског или светског првенства, финала Лиге шампиона или Лиге Европе. Зато хоћемо да направимо национални стадион. Морамо да привлачимо те догађаје код нас, као што смо организовали Фајнал фор Евролиге, да привлачимо туристе, промовишемо спорт и нашу земљу".

Синиша Мали је додао да ће Национални стадион бити "спектакуларан објекат, биће нови симбол Србије и Београда".

Још раније је објављено да ће се пројектантска кућа "Фенwицк Ирибаррен Арцхитецтс" бавити израдом пројекта за изградњу Националног стадиона. Ова кућа прави стадионе у Катару, задужена је за реновирање стадиона Барселоне, Валенсије, Сарагосе... 

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драгутин

20.04.2019 06:57

Мени овдје несто не стима,немогуце је да стадион коста само 70 000 000 милиона евра а капацитет 60 000 хиљада мјеста јос уз пратеце објекте а стадион Тотенхема у костао 1 150 000 000 евра,мали је то износ новца за такав капацитет једино ако несто не муљају са поцетном цијеном...

ОДГОВОРИТЕ