Здравко Чолић у Бањалуци

Генерацијама је наш "кућни" пријатељ, јер су његов одлазак на Евровизију почетком седамдесетих година прошлог вијека пратиле бабе нам и дједови. Иако су неки од нас били панкери, крајем основне школе схватили смо да наизуст знамо све његове пјесме. Напросто, плоче које је снимао биле су и, у већини случајева, остале дио инвентара родитељских нам станова.

Забава 18.04.2019 | 20:26
Здравко Чолић у Бањалуци
Ово и још много тога констатовано је приликом неформалног дружења Здравка Чолића са новинарима данас у бањалучком ресторану Агапе.

Дружење је организовала агенција "Стар Травел", а повод је био Чолићев концерт, такође у организацији ове агенције, заказан за 31. мај на тврђави Кастел.

Увијек насмијан и љубазан, осим стандардне приче да му је драго доћи у Бањалуку и стрпљивог одговора на милион пута до сада постављено питање - како је сачувао приватност, легендарни Чола говорио је и о неким занимљивијим темама, а разговор је започео сјећањем на његову највећу обожаватељку на простору бивше Југославије – Бањалучанку Мајду.

Мајда Арнаутовић преминула је прије непуне двије године и предстојећи концерт Здравка Чолића, биће први у Бањалуци на којем омиљеном пјевачу на сцену неће донијети цвијеће.

Чола се помало и са носталгијом сјетио своје обожаватељке, још са концерта седамдесет и неке у тадашњем Дому културе (данашњи Бански двор), "извлачећи" се како није вољела само њега, него и Кемала Монтена.

Новинари су га запиткивали коју музику приватно слуша. Он је испричао како је имао завидну колекцију плоча у викендици на Бјелашници, и да је ту било свега - од најкомерцијалнијих Мадониних остварења, до тврдог, алтернативног звука.

На интересовање присутних, сјетио се како се на албуму "Због тебе", сниманом у Лондону 1980. године, сасвим случајно нашла једна додатна пјесма. Драго му је да се тих стихова, које иначе није пјевао на концертима, данас неко сјећа. Ријеч је о нумери "Стари мој" за коју је, по доласку у Лондон, Горан Бреговић написао ријечи на једну већ постојећу мелодију њиховог заједничког енглеског пријатеља.

Чолу су новинари питали и да ли је истинит онај стари сарајевски "фол" наводно настао послије једог сличног путовања. Прича каже да је раја из башчаршијских кафана, видјевши Горана Бреговића који се редовно враћао из Лондона пуног кофера нових плоча, говорила 'Бјело дугме' изгледа снима нови албум", алудирајући на добро знану "позајмицу" мелодија.

Уз осмијех Чола је причао како је подражавања и праћења трендова увијек било. Признаће и он сам као клинац једва је чекао фестивал у Сан Рему, да те мелодије касније "скида" на гитари, коју је иначе свирао школски – по нотама.

Наравно, није се могло избјећи ни питање, које "ноте", односно пјесме очекују бањалучку публику крајем маја. У Бањалуци је посљедњи наступ имао 2012. године, а од тада снимио је два албума "Ватра и барут" и "Оно мало среће". Свакако, казао је Чола, пјесме са овог албума ће бити заступљене на концерту, али то неће бити промоција истих. Као и увијек, обећао је Чола, биће то промоција љубави о којој неуморно пјева пола вијека уназад.



(БН ТВ/Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Па шта реци

18.04.2019 20:49

Апсолутно неинтересантна особа, а и концерт не знам коме и зашто? Важна је Агапе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2019 10:15

Здравко Чолић неинтересантна особа? Свашта. Јеси ли ти један од оних којима нико не ваља?

Name

Бањалуцанин

18.04.2019 21:52

Мозе ли нам неко објаснити ко дрзи Стар Травел и какви су им односи са фамилијом Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

19.04.2019 20:32

У преводу, звијезда која путује, видис да људи нису одавде, ради се о престизној корпорацији са Кајманских Острва а имају своја представниста свуда по свијету, хе хе....