Прича: НБА лига, гдје се догађају чуда!

Присетили смо се највећих преокрета у историји НБА лиге и победа екипа којима су у једном тренутку утакмице шансе за тријумф биле мање од 1%. Да, могуће је победити и када губите 30 разлике, то су доказали они! Никада не одустајте. . .

Кошарка 19.04.2019 | 22:45
Прича: НБА лига, гдје се догађају чуда!
Тежину истине коју носи правило да је крај утакмице тек када чујемо звук сирене (или судијске пиштаљке) најбоље смо учили и научили пратећи кошарку. И због тога је толико и волимо.

Наравно, највише се памте узбудљиве завршнице, велике тројке за победу, моменти у којима хала ућути и стрепи док лопта лети ка обручу. Ти тријумфи и моменти после којих дефинитивно нема промене резултата, увек су најдражи и најдуже их памтимо, као што су и ти порази увек најболнији и трудимо се да их што пре заборавимо.

Иако се често догоде утакмице у којима унапред претпостављамо да ће бити одлучиване у последњем минуту (као недавна серија српских "вечитих" дербија) и иако понекад током меча предосетимо да ће "закувати" на крају, понекад се догоде и мечеви у којима током игре мислимо да знамо шта ће да се догоди, а заправо немамо појма шта следи.

Као ни играчи једног од два тима на терену.

Управо то се догодило почетком ове недеље на највећој сцени, са најбољим кошаркашима и најбољем тиму на свету - Голден Стејт Вориорсима. Актуелни шампион НБА лиге и један од најбољих састава у историји овог спорта помислио је да при својој огромној предности има "у џепу" победу и дуплирано вођство у плеј-оф серији.

Међутим, и ту смо видели да кошарка није баш тако једноставна, као што воља за победом неких тимова и играча није баш лако ломљива и када се чини да више нема наде.

Пред вама је пет великих доказа да заиста није готово док на семафору не остану само нуле. Ово је шест највећих преокрета у историји НБА лиге.

КАД ЈЕ "ТХЕ ЈЕТ" ПОЛЕТЕО НА "-29"
 
Догодило се то претпоследњег дана 2008. године. Било је то неколико сезона пре него што је Џејсон Тери (на слици) показивао тетоважу шампионског пехара Лери О'Бенон на бицепсу, али је већ тада јасно наговестило да Мавси имају оно што је потребно да освоје највећи врх.

Утакмица је била играна у Тексасу, где су гостовали Минесота Тимбервулвси, у фази у којој су се још мучили да се навикну на одлазак Кевина Гарнета у Бостон Селтиксе, 2006. 

Тада млади центар Ал Џеферсон постигао је те вечери 21 поен за "вукове", крилни играч Рајан Гомес (претходно трејдован из Бостона у "пакету" за Гарнета) убацио је 19, а бек са срцем на десној страни тела, Ренди Фој, додао је 18. Чинило се да ће такав допринос стартера и вођство од чак 29 поена два минута пре краја треће четвртине бити довољно да Минесота оствари тек седму победу сезоне.

Међутим, Џејсон Тери (41) није мислио тако.

Дуговечни "тхе Јет", који је играо до прошле сезоне, повукао је саиграче при огромном минусу и при "топљењу" разлике постигао чак 24 од 29 поена свог тима! 

Пет минута пре краја, Далас је преузео вођство и више га није испуштао. Утакмица је завршена резултатом 107:100. Била је то ноћ великог преокрета и историјске партије освајача признања за "најбољег шестог играча" у НБА лиги те сезоне.
 
У ДРЕСУ ОБРТАО "-29", У ОДЕЛУ СТОТИНЕ МИЛИОНА
 
У време када су Бакси последњи пут играли на Божић до појаве Јаниса Адетокунба, крајем седамдесетих, догодио се други највећи преокрет у историји НБА лиге.

Милвоки се још опорављао од одласка Карима Абдул Џабара у Лејкерсе (1975) и 25. новембра 1977. године гостовао је Атланти. У једном моменту, чинило се да ће доживети дебакл, јер су Хокси почетком последње четвртини били у плусу од чак 29 поена.

А, тада је у први план ступио играч по имену Џуниор Бриџмен.

Током дуге каријере (1975-1987) он никад није био Ол-стар калибар нити близу статуса звезде. Напротив, Лејкерси су га послали у Баксе као младог играча, управо у замену за Џабара, јер су исправно предосетилии да Бриџстон неће имати спектакуларне бројке (13,6 поена у просеку).

Међутим, те вечери он је показао да никад не одустаје и креирао највећи преокрет у последњој четвртини у историји НБА лиге, за победу 117:115.! Упорност, као своју велику врлину, показао је и када је завршио каријеру, јер је постао невероватно богат, као власник ланца ресторана брзе хране.

Чим је оставио кошарку, почео је са три купљена "Wендy'с" ресторана, а 2016. их је продао око 300, у моменту у којем је запошљавао више од 11 хиљада људи и имао богатство процењено на 600 милиона долара.

Бриџмен је сада директор компаније која точи Цоца-Цола пића и његова животна прича је изузетна. Ипак, ово је топ листа о кошарци и преокретима.

"-30", ПА КОБИЈЕВА САВРШЕНА ЧЕТВРТИНА

На почетку такмичарске 2002/03, Далас Маверикси били су у налету (скор 17-1), а Дирк Новицки и Стив Неш били су млади и мотивисани да покажу зашто су претходне сезоне играли на Ол-стару. У таквом моменту, меч против браниоца титуле сјајно им је "сео", да докажу квалитет.

Наспрам њих стајали су Лос Анђелес Лејкерси, троструки узастопни шампиони (2000, 2001. и 2002), који су још хватали залет (7-13) и са Шакилом О'Нилом који се тек опоравио од повреде прста на нози. 

Пред 19.000 гледалаца, Маверикси су тог децембра одиграли три перфектне четвртине - Неш је завршио меч са 22 поена, Новицки са 21, а бивши "плеј" Лејкерса Ник Ван Ексел са 25, али све то није било довољно.

Са друге стране је, ипак, био Коби Брајант.

На почетку треће четвртине, Далас је имао предност од чак 30 поена. На почетку четврте, плус Тексашана износио је такође огромних 27 поена. У том тренутку је 24-годишњи Коби упалио моторе и импресивно завршио меч - без промашаја из игре и са линије пенала.

У завршних 12 минута, Брајант је провукао кроз обруч све што је бацио ка кошу, укључујући и хитац одлуке, после окрета, 8,4 секунде пре краја. Био је то његов 21. поен у тој деоници (27. на мечу) и сам је био ефикаснији од читавог тима Даласа, који је у четвртој четвртини дао само 15.

Погледајте тај повратак, за коначних 105:103 за Лејкерсе.



ХЕРОЈ НА ЈЕДНУ НОЋ ПОНИШТИО "-35"
 
Није то била велика каријера, као што ни то није био тим Сакраменто Кингса који у сезони 2009/10 остао навијачима посебно урезан у сећање својим скором 25-57.

Под вођством тренера Пола Вестфала, "краљеви" су и те сезоне завршили далеко од плеј-офа, али су ипак остварили један тријумф који је исписао НБА историју. До прошле ноћи, то је био највећи преокрет у утакмицама најјаче лиге на свету.

Догодило се то у дуелу против Чикаго Булса, у којем су "бикови" у уводној фази треће четвртине имали импресивну предност од чак 35 поена разлике, али је меч ипак одлучила Сакраментова фуриозна офанзива (52:17), за тријумф 102:98.

Херој преокрета био је играч чије име ни тада није превише значило онима који површно прате НБА лигу. Он се зове Име Удока, био је бек и тада је имао 32 године. У тријумфу за историју, оне је у последњој четвртини убацио више поена од читавог тима Булса (15) и учинио да Дерик Роуз и саиграчи у чуду остану без "уписане" победе.

Три године касније, Удока се повукао из кошарке и постао један од асистената Грега Поповича у Сан Антонију...   

НЕМАЈУ ТИТУЛУ, ИМАЈУ РЕКОРД: ЈУТА И "-36"
 
У годинама у којима је Јута неуспешно покушавала да некако узме титулу поред Џорданових Булса, Карл Мелоун, Џон Стоктон и Џеф Хорнасек. На том путу, изгубили су финале конференције против Сијетла 1996. и узастопна финала НБА лиге, против "бикова" (1997. и 1998).

На почетку сезоне у којој су се коначно домогли борбе за шампионски пехар, "џезери" су поставили рекорд који је и даље на снази: 27. новембра 1996. године вратили су се из минуса од 36 поена и победили Денвер Нагетсе!

После растанка са Дикембеом Мутомбом и Махмудом Абдул-Рауфом, гости су те вечери у Јути први пут наступили под вођством тренера Дика Моте, који је преузео екипу само дан пре утакмице. Та ситуација као да је изненадила и његове играче, као и домаће, па је на 20 секунди до краја друге четвртине резултат био 70:34 за Нагетсе.

Разиграни Марк Џексон, тадашњи плејмејкер Денвера, поделио је 13 асистенција, његов саиграч Брајант Стит убацио је чак 31 поен, а доминантна Ол-стар "четворка" и златни амерички олимпијац Антонио Мекдајс убацио је 15 поена уз 11 скокова.

Међутим, становник "Куће славних" Карл Мелоун убацио је од тог момента 19 од свог 31 поена (уз 17 скокова!) и учинио да "минус" од 36 поена буде истопљен на почетку последњих пет минута утакмице. Његов неизбежни "парњак", такође легендарни Џон Стоктон, завршио је меч са 10 асистенција, док је преостали члан чувене тројке, Џеф Хорнасек, допринео тријумфу 107:13 са 29 поена.

Било је сјајно гледати ту екипу Јуте на окупу.

ПОДВИГ КЛИПЕРСА ЈЕ, ИПАК, НАЈВЕЋИ
 
Рекордни "минус" надокнадила је Јута. Коби Брајант је поништио заостатак вероватно на најспектакуларнији начин, без промашаја и хицем за победу. Међутим, преокрет Лос Анђелес Клиперса против Голден Стејт Вориорса, који је и био повод за овај текст, ипак има већу тежину од свих наведених. 

Већи, због тога што је изведен у кључној фази године и због тога што је на другој страни терена стајао звездани тим, који ће само сензација спречити да не освоји трећу титулу у низу, а четврту у последњих пет година.

Када су Вориорси у понедељак стекли чак 31 поен предности у трећој четвртини, тешко је било замислити начин на који ће се борбени, али и унапред отписани гости вратити и бар закувати меч. 

Највећи плеј-оф преокрет до ове недеље извели су Лејкерси, када су савладали Сијетл 1989. године после заостатка од 29 поена. Други највећи обрт створили су управо Клиперси, када су 2012. савладали Мемфис након "минус 27".

Екипа Дока Риверса је ове сезоне неколико пута излазила из наизглед безизлазних ситуација. И ту не причамо о растанку са Тобајасом Херисом, најбољим офанзивцем тима, који је у "пакету" са Бобаном Марјановићем минуле зиме отишао у Филаделфију.

Клиперси су се опоравили и од тога, "скоцкали" се и доселектирали чврст тим, који се три пута ове сезоне вратио из заостатка од 25 или више поена.

Креатор преокрета, Лу Вилијамс, убацио је против шампиона 36 поена и показао колико је поуздано Риверсово "оружје" са клупе. После утакмице говорио је да су Клиперси тим који се увек бори, који је навикао да се не предаје и који "живи са својим напорним радом".

Вилијамсово неодустајање, 24 поена прецизног Данила Галинарија, 25 храброг Монтреза Херела, кош одлуке рукија Лендрија Шемета, чврста одбрана поузданог Патрика Беверлија, која је приморала Кевина Дурента на највећи број изгубљених лопти од када је у Голден Стејту (9)...

То су све разлози због којих је преокрет Клиперса на крају ове листе, као најзначајнији у НБА лиги.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар