ЛШ: Порто немоћан, Ливерпул у полуфиналу!

Фудбалери Ливерпула без већих проблема су савладали екипу Порта резултатом 4:1, односно 6:1 у два меча и тако се пласирали у полуфинале Лиге шампиона.  Биће слатко, најслађе. . . Ливерпул - Барса у полуфиналу ЛШ! Редси патили 20 минута па прегазили Порто на Драгау. . .

Фудбал 17.04.2019 | 23:31
ЛШ: Порто немоћан, Ливерпул у полуфиналу!
Иако су "Редси" меч стартовали некако нервозно, успели су да извуку повољан резултат. Порто је био прилично опасан у првих 15 минута, њихове шансе су се низале као на траци, али је завршница изостајала.

Наравно, како то у спорту увек бива, када своје шансе не искористите, то ће искористити ваш противник. Преко Садио Манеа је Ливерпул дошао до водећег гола, а судија је прво показао да је у питању офсајд, да би уз помоћ ВАР технологије био досуђен гол.

Овим резултатом се отишло на полувреме, а и деловало је као да је навијачима Порта мало опало самопоуздање и нада да до преокрета може доћи. Тако је већ у 65. минуту Мохамед Салах успео да по други пут савлада Икера Касиљаса и фактички пошаље Ливерпул у наредну фазу такмичења.

Порто се није предавао, поново су напали, изнудили корнер и то је било нешто најбоље што је њиховом тиму могло да се деси. Након корнера је на правом месту био Милитао и почасни гол Порта је био ту. 2:1 за Ливерпул.

Врло садржајно друго полувреме дало нам је још два гола, а оба су завршила у мрежи Порта. Прво се Фирмино нашао на правом месту и главом послао лопту у мрежу, да би Вирџил ван Дајк након одлично изведеног корнера Џејмса Милнера и асистенције Садио Манеа, "спаковао" лопту у мрежу за 4:1.

До краја сусрета није било превише узбуђења, а Ливерпул је захваљујући сигурној игри и новом "покеру", дошао до полуфинала елитног европског клупског такмичења и на корак су од понављања прошлогодишњег резултата, када су играли у финалу против Реал Мадрида.

Биће полуфинале по укусу фудбалских сладокусаца. После Барсе, и Ливерпул је одрадио своје. На Драгау лаганих 1:4. Укупно 6:1 за Енглезе. Серђо Консеисао имао је добру идеју, сасвим фино је "набријао" своје момке, међутим домаћин није искористио својих пет минута и морао је да положи оружје још једном. 

Оцена да су Редси најбоље прошли на жребу за четвртфинале испоставила се потпуно тачном. Не само због прошлосезонских 0:5 на Драгау, већ из простог разлога што се у овом случају ради о разлици у класи. За 20 и кусур минута игре на Енфилду Клопова чета стекла је огромну предност, вечерас се отприлике толико дуго "грчкала" у Змајевом лонцу, али то је било премало да би Порто макар закорачио ка изненађењу и елиминацији енглеског великана. 

Јирген Клоп изненадио је изостављањем првог нападача Роберта Фирмина из састава. Шансу је од првог минута заједно са Салахом и Манеом у навалној тројици добио Дивок Ориги. Али није Немац платио за ову малу коцку... 

Притисак, пресинг по целом терену и много, много трчања сатерали су Ливерпул у ћошак на почетку утакмице. Све је мирисало на водећи гол Португалаца и враћање неизвесности у овој двомеч. Кад оно... Пошто су издржали ураганских двадесетак минута домаћег састава Црвени су полако почели да преузимају конце игре. Порто је водећи гол Ливерпула буквално пресекео. После тога више ни сами нису веровали да могу до изненађења. А пресудио је ВАР. Вероватно први пут на мечу Ливерпул је запретио, Салах у шеснаестерцу покушавао да нађе простор за ударац, испала је асистенција и на правом месту Садио Мане. Арбитар Макели поштује заставицу свог помоћника у ваздуху, но из видео собе га убрзо исправљају. Драгао је утихнуо. Био је то почетак краја за Змајеве.

Све даље што смо гледали на стадиону Порта претворило се у рутинско отаљавање. Мохамед Салах је у 65. минуту дуплирао предност свог тима, Едер Милитао се потрудио да спасе част двоструког шампиона Европе, да би Фирмино - ушао на полувремену - и Ван Дајк ударили печат на убедљив тријумф. 

Овако величанствен тријумф Ливерпула и оно што се догодило Манчестер Ситију против Тотенхема сада би озбиљно могло да утиче и на расподелу снага када је борба за Премијер лигу у питању. Једно је сигурно - психолошка предност, и то врло озбиљна, прелази на страну Јиргена Клопа и његових Редса.

Када су у питању полуфинални окршаји они су на програму 30. априла и 1. маја, односно реванши 6. и 7. маја. Ливерпул има позитиван скор у досадашњим окршајима са Барселоном. Добио је три пута, у толико наврата било је и нерешено, а изгубио је двапут.  

Ливерпул је успео да осигура полуфинале!

Изабраници Јиргена Клопа савладали су Порто на гостовању у другој утакмици четвртфинала резултатом 1:0 и пласирали се међу најбоље четири екипе у Европи.

Тамо их чека Барселона, “редси” су изборили добар резултат на “Драгаоу” иако су у првом полувремену имали великих проблема са плаво-белима.

Екипа Сержа Конеисаоа је била бољи ривал с почетка реванша, касније су попустили и пали, па нису успели да материјализују теренску иницијативу и направе преокрет који би свакако био огромно изненађење.

Порто је почео утакмицу веома одлучно, видело се да свим силама желе да догурају до полуфинала, али срећа им није била наклоњена. Ливерпул је имао пуно муке са преношењем лопте на противничку половину услед велике агресивности домаћина који је у првих двадесет минута имао много прилика које ипак није успео да реализује.

Нису у питању биле стопостотне ситуације, али су Португалци били изузетно опасни по гол својих ривала преко непредвидивих крилних играча Короне и Брахимија, као и Мусе Мареге који је “свако мало” био у шанси.

А онда, неочекивани преокрет ситуације на терену. Ливерпул у 27. минуту успева да дође до гола из своје прве праве акције и првог ударца ка голу домаћих. Салах је чувао лопту у противничком казненом простору, послао лопту ка другој стативи одакле је Мане успео да погоди мрежу.

Судија је консултовао помоћнике из ВАР собе, неко време је трајало доношење одлуке, на крају је решено да Сенегалац није у офсајду и Макели је показао на центар.

До полувремена Порто је наставио са поседом лопте, али без већих прилика па се на одмор отишло са предноћу гостију од једног гола.

Други део игре наставио се као што се први завршио. Домаћи и даље без већих прилика, Клопови изабраници су контролисали темпо утакмице смањујући плаво-белима простор за игру својим добрим позиционирањем.

Нападе “змајева” Енглези су покушавали да казне из контра-напада, што им се на крају и вишеструко исплатило. Салах је у 65. минуту искористио једну такву акцију своје екипе и повисио резултат на 2:0 што је додатно “спустило” морал Португалаца.

Едер Милитао је успео да врати свој тим макар резултатски у овај меч својим голом главом после корнера у 68. минуту, али њихов прикључак није дуго трајао. Ливерпул је већ три минута касније промашио велику прилику да све реши, али је Фирмино после осам минута отклонио све сумње, ако су оне и постојале.

Нападач је одлично искористио центаршут Хендерсона и главом послао лопту у даљи угао гола. То није било све од гостију, Ван Дајк је одлучио да додазно потврди тријумф своје екипе и у 84. минуту постигао нови гол главом, трећи на мечу, који је и званично купио Ливерпулу карту за утакмицу са Барселоном.

На крају, Ливерпул - Порто 6:1 у двомечу који је енглески тим након свега лагано решио у своју корист.

“Црвени” су поново у полуфиналу, успели су да заређају две године међу најбоље четири екипе у Европи и тиме обзнанили свету да су се поново вратили на највећу сцену! 

Чека нас занимљив двомеч два европска великана, посластица за све фудбалске сладокусце која ће, ако у обзир узмемо имена тимова који су у полуфиналу, бити “финале пре финала”.

ПОРТО - ЛИВЕРПУЛ 1:4 (0:1)
/Милитао 69- Мане 28, Салах 65, Фирмино 76, Ван Дајк 84/

Порто.
Стадион: Драгао.
Судија: Дани Макели (Холандија).

Порто (4-3-3): Касиљас - Милитао, Феипе, Пепе, Тељес - Отавио (Соареш), Данило, Ерера - Корона (Фернандо), Марега, Брахими (Браими).

Ливерпул (4-3-3): Алисон - Александер-Арнолд (Гомез), Матип, Ван Дајк, Робертсон (Хендерсон) - Фабињо, Кејта, Вајналдум - Салах, Ориги (Фирмино), Мане.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар