Будућност узвратила Звезди - све стало у наставку!

Звездино скандалозно друго полувреме оставило Будућност у животу! Кошаркаши Црвене звезде поражени су у трећем мечу финалне серије АБА лиге од Будућности резултатом 80:72.  Бранилац "јадранске" титуле спречио црвено-беле да искористе "меч лопту" за титулу. Четврта рунда у петак.  Финале се наставља: Будућност узвратила ударац, Звезда није издржала без Стратоса.  Идемо даље. . .

Кошарка 17.04.2019 | 21:25
Будућност узвратила Звезди - све стало у наставку!
Будућност је остала у игри за одбраном титуле АБА лиге и опстанком у Евролиги, пошто је победила у мечу у којем је Звезда имала меч лопту.

Подгоричани су обезбедили и четврти меч у серији, који ће бити одигран за два дана, у петак, на истом месту. 

Највећи проблем за Звезду била је реализација, која је у првом полувремена била одлична (50 поена), а у другом скандалозна (22 поена).

Навијачи Будућности, популарни "варвари", и пре самог почетка меча припредили су паклену атмосферу за играче црвено-белих, али тада није било инцидената.

Утакмица је, као и претходне две, почела у нешто неефикаснијем ритму. Цирбес је користио асистенције саиграча, док је на другој страни вукао Норис Кол.

Прва разлика настала је уласком Кеј-Сија Риверса на терен, који је био убедљиво најбољи актер првог полувремена. Он је крајем прве деонице и током друге доминирао и погађао малтене све што је хтео, а после 20 минута игре имао чак 19 поена.

Највећу предност гости су направили средином друге четвртине, када су после нових поена Риверса отишли на +12 (46:34).

Тај резултат дошао је након што је невероватну глупост направио центар домаћина Гога Битадзе, који је после безазлене расправе са Риверсом Американца одгурнуо шаком у пределу лица и зарадио неспортску грешку, а проблем за Подгоричане "подебљан" је техичком клупи.

Црвено-бели су то фантастично искористили, отишли на поменуту двоцифрену предност, али већ крајем полувремена мало пали и на паузу отишли са "само" +5.

У другом полувремену видели смо тотално другачију Звезду, али и Будућност.

Ништа није полазило за руком за црвено-беле, који су у прва два меча, а и већим делом у првом полувремену ове утакмице, углавном погађали шта су хтели. Будућност је заиграла чвршће у одбрани, али је пре свега преокрету допринела гостујућа екипа, која је и из отворених позиција била непрецизна.

Гости су повели 55:50, а онда су до краја четвртине, до чијег краја је које у том тренутку било више од половине, постигли само три поена (а укупно осам).

Ништа боље није било по црвено-беле ни у четвртој четвртини.

У последњих 10 минута Будућност се у тренуцима "нудила" Звезди, али гости и даље нису могли да погоде ни отворене шутеве, а често су губили лопте. Статистика је на крају открила да је екипа из Подгорице противницима украла 9 лопти, док је исти број на другој страни био на нули.

Последњу прилику српски шампион је пропустио када је Коти Кларк на три минута до краја неспортси фаулирао Фајеа. Тада је било -7, али је Кеј-Си Риверс, који је све погодио у првом полувремену, промашио нови шут и других 20 минута завршио са 0/7 из игре.

Убедљиво најбољи у победничком саставу био је Норис Кол са 20 поена и седам скокова. Коти Кларк је додао 14, док је Едвин Џексон имао десет.

Код црвено-белих истакао се Риверс са 19 поена (све у првом полувремену), а пратили су га Човић са десет поена и четири асистенције и Берон са 12 поена, али 2/7 из игре. Цирбес је додао десет поена.

Није готово!

Црвена звезда мтс имала је у среду прву шансу да освоји титулу АБА лиге, али је бранилац тог трофеја узвратио ударац након два дебакла у "Пиониру". У пуној хали, у тензији и у утакмици накратко прекинутој због насртаја хулигана на клупу црвено-белих, заказан је четврти меч финалне серије за петак:

Будућност - Црвена звезда мтс 80:72 (18;25, 27:25, 21:8, 14:14)

Није тешко препричати како је изгледао меч у "Морачи" само на основу статистике.

Кејси Риверс је до полувремена убацио својих 19 поена и то без промашаја из игре (6/6!). У наставку није погодио ниједан од седам шутева.

Са њим на челу, црвено-бели су у уводних 20 минута били велика претња у нападу, контролисали су резултат и кажњавали пропусте домаћих, укључујући и глупост Гоге Битадзеа, центра Будућности који је 16. минуту ударио управо Риверса по лицу. Управо након тога, Београђани су стекли и"плус 12" (46:34), чиме су у 16. минуту заокружили одличан, разноврстан старт меча, у ком је велики импулс давао и константно с трибина вређани Филип Човић, са две важне тројке.

Ни наведени прекид због напада са трибина није пореметио концентрацију црвено-белих у тим тренуцима. Али се њихов пад ипак догодио. И био је драстичан.

У других 20 минута, црвено-бели су постигли само 22 поена, с тим да је тројка Билија Берона стигла 17 секунди пре краја, док је "Морача" увелико славила тријумф екипе Јасмина Репеше.

Играчи у плавим дресовима су се поздрављали на центру терена, охрабрени првим овосезонским тријумфом против Звезде, у којем је кључну улогу одиграо Коти Кларк (14 поена). Разноврсни кошаркаш Будућности покренуо је и дефанзивно и офанзивно Подгоричане у трећој четвртини, када је било најважније и када је црвено-белима непоправљиво пуцао и фокус и напад.

Што је К. Кларк почео, у завршници су довршили Норис Кол са 20 поена и Едвин Џексон, стрелац "преломне" тројке са осам метара, два минута пре краја.

Иако је Будућност у наставку имала драстично већу енергију у односу на виђено у Београду, Звезда је ипак имала шансе, али их је пропуштала и пропуштала. Кејси Риверс је у 34. минуту промашио отворену тројку за "минус 3" (на 66:60), Били Берон је три минута пре краја "потрошио" узастопне нападе при минусу од седам поена (72:65)... 

Без доприноса спољних играча Огњена Добрића и Дејана Давидовца, као и уз "одсечене" центре, Мајкла Оџа и Маика Цирбеса, Томић није успевао да нађе решење које ће дати било какав импулс његовом тиму на противниковој страни терена.

Будућност је такву ситуацију користила, кажњавала и заказала четврту рунду за петак у 19 часова, уз директан пренос на ТВ Арена спорт.

Игре се настављају, финале Јадранске лиге иде у четврту утакмицу! Будућност је пред својом публиком у дупке пуној Морачи успела да се тргне из катарзе у коју је упала у Београду и савлада Црвену звезду резултатом 80:72 (18:25, 27:25, 21:8, 14:14).

Остаће ова утакмица у сенци немилих догађаја на трибинама подгоричког бурета барута. Физички сукоб ултраса Будућности са двојицом момака који су се представили као навијачи Црвене звезде, пребацивање нереда све до клупе гостију, када су оборене заштитне ограде, баражна паљба кованицама, упаљачима, шрафовима (?!), флашама и осталим предметима довела  је до неколико краћих прекида, а вербални напади наМиленка Топића и Звездину клупу, као и намерно гађање Мајкла Оџа лоптом оставили су лош утисак после ове утакмице.

Будућност је, ипак, заслужено славила. Била је агресивнија него ли у Пиониру прошле седмице, што се осетило у дефанзивним кретањама играча домаћег састава и самом приступу сусрету, док су им нападачки посао знатно олакшали црвено-бели када су ушли у пост од шест и по минута без поготка из игре, а где је домаћин највише захваљујући Котију Кларку направила резултатски преокрет и серијом 21:8 отишла на двоцифрену разлику коју је чувала до краја. Тада се, заправо, видело колико је Звезди недостајао Стратос Перпероглу, који јеКларка у прве две утакмице потпуно избацио из такта. Јер, Лазић, Давидовац и Добрић једноставно нису успевали да изађу на крај с његовом снагом и физичким квалитетима. Управо је он био најзаслужнији фактор ове утакмице и што нада Будућности и даље постоји.

Велики проблем за Звезду били су Човићеви проблеми с фауловима и евидентни умор Берона, кога је одбрана ривала натерала да утроши превише снаге у организационом делу, а нису му оставили ниједан чист шут из игре. Остао је на само пет поена. Без њих двојице, али и нешто слабија издања Добрића, Давидовца и Оџа Звезда није могла више.

Занимљиво је да се Томић одлучио за Цирбеса у стартној постави, што је одмах унело велику дозу агресивности под кошем. Звезда је успоставила свој ритам брзо и од тројке капитена Лазића за 7:4 лакше је могло да се дише. Како је притисак растао, тако је Звездина клупа била принуђена да реагује и на терен можда и пре времена уђе Човић. Опет је луцидни плејмејкер био покретачка снага црвено-белих, јер је већ после првог контакта с лоптом разиграо Немца, а онда поново направио ону његову препознатљиву минијатуру са пет везаних поена (два бацања и тројка), што је Звезду довело у погоднију ситуацију и вођство резултатом 16:11. Док су се промашаји ређали на супротној страни Београђани су преко Човића иРиверса одражавали резултатску дистанцу.

Призивали су навијачи прекаљеног Американца да баш вечерас проради његова упечатљива левица и успели су да га пробуде! Док је Човић свим силама држао контролу лопте Риверс је хицима са свих удаљености малтретирао одбрану Будућности и никако јој није допуштао да се приближи или преокрене резултат. Одиграо је, без икакве сумње, полувреме из снова некадашњи европски шампион са Реалом, па је исто завршио с 19 поена и само једним промашајем са линије слободних бацања. Али, после се и његова рука унервозила и ништа није могао да реши у Звездину корист.

Проблем је, заправо, био тај што су Звездину игру у тим моментима Звездиног највећег вођства држали искључиво Риверс и Човић. Берон није био у шутерском тонусу, баш као ни Добрић, а додатно оптерећење за црвено-беле представљале су Човићеве три личне грешке, због чега је Берон морао да одигра неколико минута изнад планираног и умор на његовом лицу био је очигледан.

Будућност је константно вршила снажан притисак на Звездину одбрану, али је недостајао неко ко би у тим моментима пробао да окрене резултат. Звездине нападачке опције су почеле да опадају како је време одмицало, понајвише када је Човић отишао на клупу оптерећен фауловима, а Берон остао ускраћен за праву подршку у организацији игре. Давидовац је више био фокусиран на чување снажног Котија Кларка, што га је доста потрошило и самим тим концентрација му је пала.

Позивао је Јасмин Репеша своје играче уочи овог сусрета да на паркету морају да буду агресивнији, сигурнији, стабилнији, да играју као један. Иако у првом делу утакмице то нису успели да спроведу у делу баш како је било замишљено, бар у офанзивном делу, у трећој четвртини су Плави добили и толико жељену димензију у нападу. Заправо, више им је на руку ишла офанзивна анемија црвено-белих, него што је домаћин играо кошарку изнад стандарда. Огроман део посла у нападу одрадио је Коти Кларк, јер је са десет узастопних поена на нешто више од три минута пре последњег малог одмора окренуо резултат на 57:56 и тако унео нову дозу енергије у састав Будућности... Звездина кола су убрзо кренула низбрдо... Риверс, Фаје, Човић и остали нису могли ништа да погоде, а готово шест минута остали су без поена из игре. Будућност је то искористила да окрене резултат и уз серију 14:0 оде на великих 10 поена вишка (66:56). Имала је и судијска тројка неколико нелогичних одлука које су баш у тим минутима само додатно појачали налет домаћина, али су Звездин енергетски пад и само осам поена за целу четвртину олакшали посао Будућности.

У последњопј четвртини гости су остали без снаге, убрзо је и Човић направио пету личну грешку, што је додатно везало руке. Догодили су се и неки непотребни прекршаји, из којих су Џексон и Бел осигурали да се финална серија настави.

Идемо даље. Наредни сусрет на програму је у петак од 19 часова на истом месту.

БУДУЋНОСТ - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 80:72
(18:25, 27:25, 21:8, 14:14)

Подгорица. Хала: Морача.
Гледалаца: 4.000.
Судије: Томислав Хордов, Марио Мајкић и Марко Јурас. 

Будућност: Џексон 10, Кол 20, Шеховић, Е. Кларк 3, Баровић 8, К. Кларк 14, Гордић 5, Битадзе 4, Поповић, Бел 8, Николић 8, Вилијамс.

Црвена звезда: Човић 10, Кешељ, Давидовац, Ненадић, Лазић 5, Фаје 7, Берон 12, Добрић 5, Симанић, Риверс 19, Цирбес 10, Оџо 4.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар