ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ: Данас кључни састанак Додика, Човића и Изетбеговића

Данас се очекује кључни састанак лидера СДА, ХДЗ-а и СНСД-а око коначног договора о формирању власти.

Босна и Херцеговина 17.04.2019 | 08:54
ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ: Данас кључни састанак Додика, Човића и Изетбеговића
Два су кључна питања на која Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Милорад Додик морају дати одговор. Прво је питање НАТО пута, односно активација МАП-а. Друго је, мање важно за јавност више за странке, расподјела и број припадајућих ресора у будућем Савјету министара БиХ.

Јасни ставови СНСД-а

Милорад Додик најавио је да ће се СНСД још само овога пута састати с представницима СДА те да више "неће трошити вријеме" на састанке који, како каже, не дају резултате у вези с формирањем власти на нивоу БиХ. Рекао је и да не може бити ништа од захтјева за формирање нових ресора у Савјету министара БиХ, а СДА је тражила још два – министарство за ЕУ интеграције и министарство пољопривреда.

Такође, СНСД је током викенда у Бања Луци донио закључак којим се каже да им припада мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ и три министарска мјеста. Ако договора не буде, Додик је најавио да неће функционисати ни други органи БиХ као што су Представнички и Дом народа парламента БиХ.

Кад је ријеч о НАТО, Додик је поновио да ће РС поштовати резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

- Нико не треба да нас пита о МАП-у. СНСД не прихвата да ради на том питању и то се неће десити ни сада ни послије - рекао је Додик.

Изетбеговић о два сценарија

С друге стране, Бакир Изетбеговић сматра да је Додикова тактика Милорада Додика врло једноставна - на арогантан начин, пријетећи и условљавајући, тражити више него што то странкама окупљеним око СНСД-а припада.

- Ако то добије, побиједио је, и наставит ће да се доминантно понаша, диктира и доминира кроз цијели мандат. Ако то не добије, направиће тешку кризу и застој у раду институција БиХ. Тад ће изаћи још агресивније са тврдњама да је БиХ пропали покушај међународне заједнице, да очигледно не можемо живјети заједно, да се морамо подијелити, итд. Бојим се да му овај други сценарио више одговара, и да је његов превасходни циљ стварање кризе и застоја - рекао је Изетбеговић замољен за коментар Додикових захтјева у односу на НАТО пут БиХ и састав будућег Савјета министара.

Упитан може ли, ипак, доћи до договора, Изетбеговић наводи да је на првом састанку који је имао са Додиком и Човићем стекао утисак да Додик жели договор, био је кооперативан, пристао на неке битне компромисе.

- А онда је на сљедећем састанку одустао од компромисних рјешења и након састанка почео да даје јако тешке и провокативне изјаве. Још увијек није касно да се постигне договор, ако је то циљ свих страна у преговорима. Али, бојим се да је циљ Милорада Додика ово друго - застој у раду институција, и криза која ће из тог застоја произаћи - сматра предсједник СДА.

Хрватске позиције

Драган Човић вјерује да ће се данас коначно завршити.

- Вјерујем да ћемо у сриједу коначно завршити све што је неопходно да би Савјет министара могао профункционисати, што значи да би иза ушли у процедуре.

Навео је и да ће ХДЗ инсистирати на финансијама, иностраним пословима и безбједности.

Он је истакао да у овом тренутку не види шансу за некакав договор о иницијативи СДА да Савјет министара треба да буде проширен са новим министарствима.

(БН/Вијести)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Скептик

17.04.2019 06:56

Три ратна хавера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веца крадја

17.04.2019 07:00

Доце до великих промјена.Наси народи це тек сад сврсавати у националном и вјерском самозадовољству сто це им приустити ови са слике.Треба ту изнад слике ставити Wантед.

Name

Мирослав

17.04.2019 07:55

Оде гориво а кад саставе СМ иде ПДВ, несмију без плате остати ухљеби и гласачка машинерија.

Name

ЏУБУТАНИЈА

17.04.2019 08:37

ЖЕЉКО КОМШИЋ ЖЕСТОКО РЕАГОВАО НА ИСПАД АМБАСАДОРА СРБИЈЕ: "Дрвар никада није био српски град, НИТИ ЋЕ ТО ИКАД БИТИ" Ја геније џубутански јесте. Јес да у њему живи 99 одсто Срба у задњих 100 година, ал ето................. Није па није. А да то размотрите на сједници.

Name

Имам осјећај

17.04.2019 06:59

да ће данас "чувар" Српске подржати улазак у Нато... Дај боже да гријешим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

17.04.2019 09:41

ЧУВАР СВИХ СРБА ДАВНО ЈЕ ТО ПОТПИСАО. КАО И КУСТУРИЦА О ЊЕМУ РЕЖИЈУ ЈЕДИНИ СРБИН НА ПЛАНТИ

Name

Каја

17.04.2019 12:38

три лопова ...нагузили би се за фотељу и лову..

Name

Познавалац прилика

17.04.2019 07:05

Три јахача Акополипсе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.04.2019 07:35

Боље да се не договоре, јер ће тек онда кренути харачи и гуљење живе коже, нема више ништа.

Name

ре

17.04.2019 07:07

Збуњени су на том мјесту скроз по облику лица види се да призивају своје казне за све пропало животом са њима у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

измеду редова

17.04.2019 07:54

знаци ако МД прихвати закон за НАТО сто је његова странка потписала доци це до истјеравања СДС из власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

17.04.2019 08:27

Три највеца лопова и преваранта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Три

17.04.2019 12:40

брата по лоповлуку... у затвор их треба хитно .. које сте јаде нанијели народима у бих ???

Name

Да

17.04.2019 08:46

Мултиетнички састав или састав братства и јединства,спремни за голи оток! Иначе пропали смо сви.Ово су лопови,њих не интересује ништа осим криминала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Б.

17.04.2019 09:13

Једна ћелиија 2x2 ,један кревет,један оброк дневно,једна камера и 24х пренос узиво, њих троица у њој дозивотно,једино добро рјешење за градјане

ОДГОВОРИТЕ
Name

јади

17.04.2019 09:26

Ево браце састала се... Ооо продате дусе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕДОСТАЈЕ

17.04.2019 09:38

ДОДИК КАО ИНВАЛИД БЕЗ ВУЧИЋА. СРАМИ СЕ РУДОЊА