ЛШ: Меси нокаутирао Јунајтед!

Меси нокаутирао Јунајтед, Барселона у полуфиналу ЛШ! Фудбалери Барселоне победили су Манчестер јунајтед 3:0 и потврдили пласман у полуфинале Лиге шампиона.  Играли су великани, не и ривали: Барса рутински! Манчестер јунајтед истрчао је фергусоновски на "Камп ноу", приредио публици десетак ретких минута панике међу црвено-плавим редовима, али када је под притиском попустио капитен. . . Месија и остале ништа није могло да заустави.  Какви бројеви, то је чиста естетика! Лео Меси иде по нову круну! Барселона у полуфиналу Лиге шампиона после 3:0 на Ноу Кампу.

Фудбал 17.04.2019 | 00:31
ЛШ: Меси нокаутирао Јунајтед!
Каталонци су након минималне победе на Олд Трафорду, на свом терену прегазили "Црвене ђаволе".

Јунак је био Лионел Меси који је нокаутирао госте са два гола у року од пет минута средином првог полувремена, а тријумф је "оверио" Филипе Кутињо фантастичним ударцем пола сата пре краја.

Солскјер је изненадио Валвердеа агресивним стартом утакмице, Јунајтед је већ у 36. секунди погодио пречку, када је Погба проиграо Рашфорда, али млади нападач није имао довољно среће.

Имао је Јунајтед иницијативу још неколико минута, а онда је доживео потоп због аматерских потеза својих играча.

Барселона је повела у 16. минуту када је Меси украо лопту Јангу, "окренуо" Фреда, а онда сјајним ударцем по земљи "завукао" фудбал у доњи десни угао поред немоћног Де Хее.

Ако ово Де Хеа није могао да одбрани, следећи шут је морао. Али он се обрукао. Опет је Меси прошао кроз средину терена, шутирао скоро са исте позиције, опет по земљи само овај пут ка десној стативи, голман Јунајтеда је потценио његов шут, па му фудбал пролази кроз руке, испод тела у мрежу.

Барса је у наставку мало успорила ритам меча, али је наставила да контролише игру, Ракитић је владао средином терена, Фред није могао да га прати, да би у надокнади времена Де Хеа случајно спречио 0:3.

Разиграни Меси је "окренуо" Џонса у средини терена и утекао му лако, предао лопту Алби на левој страни казненог простора, Бразилац је одмах одиграо паралелу на другу стативу до Серђија Роберта који са свега неколико метара погађа право у главу Де Хеу!

Каталонци опет врше притисак након повратка с паузе, кружили су око казненог простора Јунајтеда, али најбољу прилику пропушта Меси, Суарес му је сервирао лопту, али његов волеј блокира Јанг и спречава хет-трик Аргентинца.

Међутим, Де Хеа је у 62. минуту трећи пут капитулирао, опет није имао шансе. Сјајним ударцем са око 20 метара матирао га је Кутињо и ставио тачку на овај меч.

Неколико минута касније Меси је замало постигао можда и гол сезоне, извео је "маказице" у казненом простору Јунајтеда, Де Хеа је само погледом испратио лопту, али на његову срећу она одлази поред стативе у гол-аут.

Уследила су наизменичне измене два тима скоро на два минута, што је оборило ритам меча, али је Барса и даље имала контролу.

Десетак минута пре краја Лингард је запретио са дистанце, али је промашио цео гол и то је било последње узбуђење на Камп Ноу.

Барселона ће у среду добити ривала у полуфиналу, чека реванш између Порта и Ливерпула, који ће у среду увече (21х) бранити 2:0 са Енфилда.

Сер Алекс Фергусон насмејан је ћаскао вечерас на још празном стадиону у Каталонији у друштву асова из класе 1999. са којима је на истом месту учествовао у једној од најпознатијих утакмица у историји фудбала.

Лево од њега стајао је је Оле Гунар Солскјер, човек који је голом у 93. минуту утакмице са Бајерн Минхеном донео клубу другу, а његовом најважнијем човеку прву титулу првака Европе, потписане потом Премијер лигом и ФА купом.

Двадесет година касније, један из ложе, други крај аут линије покушали су немогуће у фудбалу - да избаце Барселону пред њеним навијачима са голом заостатка из прве утакмице. Није прошло много до тренутка када су схватили да је то у ери Лионела Месија заиста немогуће, али су поред прилике да уживају у игри најбољег фудбалера данашњице имали прилику и да увиде колико су се за 20 година удаљили од најбоље верзије себе.

Ова, прегруписана и мотивисана одласком Барсиног архи-непријатеља Жозеа Муриња, била је довољно добра за пречку у првом и скоро па гол у последњем минуту игре пред 90.000 сведока катастрофалног суђења доктора правних наука из Минхена, Феликса Бриха.

Први је "пукао" капитен, потом и голман гостију, што је Фелипе Кутињо искористио да се захвали тренеру што је поново веровао у њега, иако га је пре шест дана на "Олд трафорду" првог извео из игре. 

Тада је било 0:1, вечерас упечатљивих: Барселона - Манчестер јунајтед 3:0 (2:0)!

У Италији је Кристијано Роналдо после Атлетико Мадрида "начео" и одбрану Ајакса, али су гости овог пута узвратили и ТО КАКО!
Маркус Рашфорд уздрмао је пречку изнад главе Марк-Андреа Тер Штегена у 36. секунди утакмице што је евидентно уздрмало Шпанце, па су се у два наврата потом панично бранили, све док у 11. минуту судија Феликс Брих није приредио двоминутну представу за неверицу после пада Ивана Ракитића у шеснаестерцу о ногу недужног Артура.

Немац је испрва био у праву када је пустио да се игра настави, па се из неког разлога предомислио и показао на белу тачку, разгалио трибине и шокирао све којима је стало до доброг фудбала, а онда када је Меси већ био наместио лопту и почео да "скенира" Давида Де Хеу - нешто је натерало Бриха да отрчи до аут линије и увери се колико је погрешио када је мислио да је погрешио.

(на срећу)

Међутим, оно што би урадио са 11 метара, непоновљиви Аргентинац успео је пет минута касније са ивице шеснаестерца након што је код аут линије одузео лопту Ешлију Јангу, капитену славног клуба недостојном овакве утакмице и у пар корака стигао до места одакле не промашује већ годинама. 

Де Хеа у тој ситуацији није могао ништа, али је у 20. минуту морао да заустави Месијев нејак ударац из средине, у паду... Обрукао се, па је најбољи после 44. почашћен и 45. поготком у сезони.

И да Лук Шо прошле среде није неспретно налетео на лопту коју је главом ка петерцу послао Луис Суарез, "ђаволи" би свакако имали ђаволски тежак посао да после сензације у Паризу приреде још већу. Довољно је рећи да се на другој страни игралишта налазио играч у плаво-црвеном дресу са бројем "10". 

О каквом би се подвигу радило само би допринело ако бисмо набројали оне који због повреда нису могли да наступе у бледо розе дресу, али и оне за које се Фергусонов шегрт одлучио за реванш спектакл четвртфинала Лиге шампиона.

Стартна постава у којој није било ровитог Немање Матића изгледала је довољно танко да је питање да ли би и САФ на врхунцу моћи био близу егал утакмице са веома потцењеним тренером Ернестеом Валвердеом и његовом групом наученом да не губи у оваквим вечерима. 

Али...

Знао је то и Валверде, знао је то и Меси, знао и је сваки Барсин "сосиос", да клупски ДНК неће дозволити овом Јунајтеду да се преда чак и ако ствари крену лоше по њих, а добро по црвено-плаве. И били су у праву, јер су и најстарији власници сезонских карата за утакмице "више од клуба" имали проблем да се сете ко је последњи пут истрчао тако високо на огромно игралиште и унервозио тако очигледно њихове звезде.

Бар десетак минута уживали смо у покушајима Ђерара Пикеа да уразуми саиграче под дугим лоптама са Јунајтедове стране. Иако ће над стадионом заувек остати да лебди недоумица око тога како би реванш изгледао да није играо Јанг, он је играо и решио сваку недоумицу у 16. минуту када је подсетио фудбалску планету да је и 2019. могуће да капитен буде и "најслабија карика" у ланцу. Меси му је одузео лопту код аут линије и у неколико корака стигао до места одакле не промашује.

Два-три метра улево од места где се спајају права и крива, Аргентинац је пласирао лопту поред немоћног Де Хее и трајно променио ток утакмице.

Да су креатори психолошких игара за потребе каталонских медија били у праву када су означили Де Хеу као "лаку мету" и оптеретили га трачевима о наводном доласку управо на "Камп Ноу" за два месеца, баш као што је и Валверде био у праву када је наредио да пресинг почиње онда када Фил Џонс одигра лево према Јангу, уверили смо се у првој акцији после вођства бољег тима.

Јанг није био једини Валвердеов добитак вечерас, утолико што се тренер поново се опкладио на некадашњу Ливерпулову "десетку", добро упућен у бриљантна издања "Мађионичара" из неких од дербија са актуелним ривалом. За разлику од прве, другу шансу Кутињо је искористио у 61. минуту када је дугу лопту неухватљивог Месија и "одлагање" Ђордија Албе из прве веома ефектно послао у горњи леви голманов угао за коначних 3:0, иако је то коначних у два конкретна наврата директно зависило од Де Хее. 

Његове ТВ интервенције у надокнади првог и другог полувремена нису биле довољне да замажу брљотину из 20. минута када је Солскјеру уместо два потребно било три гола за сензацију.

Испоставило се да је његов наслеђени тим имао два шута у оквир гола за 180 минута фудбала. Гиганти да, равноправни ривали не.

Некад је довољно написати само две речи. Лионел Меси. Све остало се пише само. Блистави ум Аргентинца лансирао је Барселону тамо где није била четири године, право у полуфинале Лиге шампиона. Испадали су Каталонци претходне три сезоне од Атлетика, Јувентуса и Роме, али кад имају „десетку“ у најбољем могућем издању могу са свима, па и против ове сезоне на тренутке магичног, а вечерас ипак недораслог Манчестер јунајтеда.

Левицом у малу мрежу, десницом испод руке Давида де Хее и уз помоћ шпанског голмана, за тили час, у размаку од само четири минута, Лео је решио питање пласмана на претпоследњи степеник елитног купа (3:0, после 1:0 на Олд Трафорду) и показао да је тим Ернеста Валвердеа вероватно најозбиљнији кандидат да 1. јуна у Мадриду подигне „ушати“ пехар. Јер, чак и под условом да Ливерпул у среду према очекивањима избаци Порто делује да нико на континенту не може да се носи са Месијем кад се залети на одбрану ривала. 

На лицу места уверио се у то и Оле Гунар Солскјер. Мада су навијачи Црвених ђавола призивали срећу налик оној из 1999. кад им је Норвежанин донео пехар Лиге шампиона у надокнади времена баш на Ноу Кампу, све је било у знаку Месија. Толико спретног да је под старе дане, иако је премашио зенит каријере почео да пуца са даљине и то му се и те како исплаћује. Два хица скоро са истог места – са 18 до највише 20 метара – показала су да у њему куља бес што од Берлина и 2015. чека велики трофеј и да је ове сезоне решен да га врати под своје скуте. Уосталом, ова два поготка су његова прва у четвртфиналима Лиге шампиона после шест година колико је прошло откако је у истој фази такмичења потопио Пари Сен Жермен. Прошло је отад 12 утакмица, статистичари су избројали 50 непрецизних шутева 31-годишњег Аргентинца, али шта су бројеви наспрам естетике? Ништа!

Тачку на тријумф Барселоне и сигуран пут међу четири најбоља тима Европе ставио је Филипе Кутињо, у Месијевом стилу, такође са дистанце, таман да и он подсети каквим расурсима располаже актуелни, вероватно и будући првак Шпаније.

Меси је дословце уништио Бразилца Фреда, те дефанзивце Џоунса и Смолинга, имао је наклониост Фортуне приликом другог гола, али би било непоштено констатовати да се Манчестер ама баш ништа није питао. Јер, Енглези су храбро ушли у дуел: већ у 35 секунди је Маркус Рашфорд уздрмао пречку, у другом минуту Скот Мектомини избио сам пред Тер Штегена и збунио се, као да није очекивао ту велику шансу. Проблем Јунајтеда је што после тога није био ни изблиза опасан, све док у завршници трезервиста Алексис Санчез није припретио. Недовољно да угрози такву алу као што је Барселона.

БАРСЕЛОНА - МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД 3:0 (2:0) - први меч 1:0
/Меси 16, 20, Кутињо 61/

Стадион: Ноу Камп
Капацитет: 99.354
Судија: Феликс Брих (Немачка)

Барселона (4-3-3): Тер Штеген - Серђи Роберто (од 71. Семедо), Пике, Ленгле, Алба - Ракитић, Бускетс, Артур (од 75. Видал) - Меси, Суарез, Кутињо (од 81. Дембеле).
Манчестер Јунајтед (4-3-3): Де Хеа - Линделеф, Џонс, Смолинг, Јанг - Мектомини, Фред, Погба - Лингард (од 80. Алексис Санчез), Рашфорд (од 73. Лукаку), Марсијал (од 65. Дало).

Резултати:

уторак

Барселона - Манчестер јунајтед 3:0 (2:0) (први меч 1:0)
/Меси 16, 20, Кутињо 61/

Јувентус - Ајакс 1:2 (1:1), (први меч 1:1)
/Роналдо 28 - Ван де Бек 34, Де Лигт 67/

среда

Порто - Ливерпул (први меч 0:2)

Манчестер сити - Тотенхем (први меч 0:1)

У полуфиналу (30. април/1. мај - 7. мај/8. мај) укрштају се бољи из дуела Тотенхема и Манчестер ситија са победником двомеча Ајакса и Јувентуса, док други полуфинални сусрет чине успешнији тим из сусрета Ливерпула и Порта односно Манчестер јунајтеда и Барселоне.

Финале се игра 1. јуна на стадиону "Метрополитано" у Мадриду.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар