Сриједа дан "Д" за Савјет министара БиХ

У сриједу се очекује кључни састанак лидера СДА, ХДЗ-а и СНСД-а око коначног договора о формирању власти.

Босна и Херцеговина 16.04.2019 | 21:29
Сриједа дан "Д" за Савјет министара БиХ
Два су кључна питања на која Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Милорад Додик морају дати одговор. Прво је питање НАТО пута, односно активација МАП-а. Друго је, мање важно за јавност више за странке, расподјела и број припадајућих ресора у будућем Савјету министара БиХ.

Јасни ставови СНСД-а

Милорад Додик најавио је да ће се СНСД још само овога пута састати с представницима СДА те да више "неће трошити вријеме" на састанке који, како каже, не дају резултате у вези с формирањем власти на нивоу БиХ. Рекао је и да не може бити ништа од захтјева за формирање нових ресора у Савјету министара БиХ,  а СДА је тражила још два – министарство за ЕУ интеграције и министарство пољопривреда.

Такође, СНСД је током викенда у Бања Луци донио закључак којим се каже да им припада мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ и три министарска мјеста. Ако договора не буде, Додик је најавио да неће функционисати ни други органи БиХ као што су Представнички и Дом народа парламента БиХ.

Кад је ријеч о НАТО, Додик је поновио да ће РС поштовати резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

- Нико не треба да нас пита о МАП-у. СНСД не прихвата да ради на том питању и то се неће десити ни сада ни послије - рекао је Додик.

Изетбеговић о два сценарија

С друге стране, Бакир Изетбеговић сматра да је Додикова тактика Милорада Додика врло једноставна - на арогантан начин, пријетећи и условљавајући, тражити више него што то странкама окупљеним око СНСД-а припада.

- Ако то добије, побиједио је, и наставит ће да се доминантно понаша, диктира и доминира кроз цијели мандат. Ако то не добије, направиће тешку кризу и застој у раду институција БиХ. Тад ће изаћи још агресивније са тврдњама да је БиХ пропали покушај међународне заједнице, да очигледно не можемо живјети заједно, да се морамо подијелити, итд. Бојим се да му овај други сценарио више одговара, и да је његов превасходни циљ стварање кризе и застоја - рекао је Изетбеговић замољен за коментар Додикових захтјева у односу на НАТО пут БиХ и састав будућег Савјета министара.

Упитан може ли, ипак, доћи до договора, Изетбеговић наводи да је на првом састанку који је имао са Додиком и Човићем стекао дојам да Додик жели договор, био је кооперативан, пристао на неке битне компромисе.

- А онда је на сљедећем састанку одустао од компромисних рјешења и након састанка почео да даје јако тешке и провокативне изјаве. Још увијек није касно да се постигне договор, ако је то циљ свих страна у преговорима. Али, бојим се да је циљ Милорада Додика ово друго - застој у раду институција, и криза која ће из тог застоја произаћи - сматра предсједник СДА.

Хрватске позиције

Драган Човић вјерује да ће се сутра коначно завршити.

- Вјерујем да ћемо на тај дан коначно завршити све што је неопходно да би Савјет министара могао профункционисати, што значи да би иза те сриједе ушли у процедуре.

Навео је и да ће ХДЗ инсистирати на финансијама, иностраним пословима и безбједности.

Он је истакао да у овом тренутку не види шансу за некакав договор о иницијативи СДА да Савјет министара треба да буде проширен са новим министарствима.

(Вијести.ба)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Трла баба лан

16.04.2019 19:36

Договорице се истог тренутка када им Вигемарк или Хан запрете. Њих три вола не пита нико низаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А оги пријете

16.04.2019 20:00

А ови бас пријете ли пријете.Па пријете они од 1995 и нико их не ферма.Мафија је ово а мафији се не пријети.

Name

ре

17.04.2019 04:24

Нема у БиХ још толики број лопова и националистички будала да су ова тројица пљачкароша свега у БиХ тако глат без протеста узели и ове изборе у БиХ.

Name

075

17.04.2019 04:44

хттп://депо.ба/цланак/187959/васиц-о-позару-у-катедрали-нотре-даме-нека-гори-когод-је-бомбардовао-србе-недузне-и-немоцне

Name

XYЗ

17.04.2019 05:45

РАЈКО ВАСИЋ, нешто поручује оним који су нас бомбардовали, тј оним који су га 97-98 довели на власт.

Name

Дзоо

16.04.2019 19:36

Само ако Додо казе ја за мап инаце остаје сдс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јак 3

17.04.2019 05:43

Кад му је архива Јасеновца на дуси нека му и нато буде много су они Српске дјеце оцвјелили

Name

Сале

16.04.2019 19:43

О каквим дебилима зависи Дрзава. Ово је богу плакати. Увек молим бога да нас погиди каква атомска да нас све унисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2019 20:24

слазем се !

Name

Марко

17.04.2019 04:27

Бас тако,умјесто да се баве тиме да се повеца стандард да људи неморају бјезати из овог амбиса они млате празну сламу.Њима је добро,никад боље.

Name

Дан"Ф"(фотеља)

16.04.2019 19:51

Додик је у фотељи.Бакир и Цовиц нису па им зурба да се увале.Баја то види и само грокце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

16.04.2019 19:52

Мислим да су све три стране у праву и да сам ја на њиховом мјесту, ја не би правио никакве уступке. Ил овако ил никако. БиХ мозе и без тих дрзавних институција...до следецих избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.04.2019 20:58

А плата им редовна.О избора до избора.

Name

Источно Сарајево

16.04.2019 20:19

Ипак прво пристанак на активацију МАП-а па ВМ.Бакир тренутно има бољу позицију у ВМ тако да може да развлачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.04.2019 12:33

Ништа од МАП-а.

Name

Мицо

17.04.2019 04:59

ЈЕДИНО БАКИР МОЖЕ СПАСИТИ ДОДИКА. ШТО ЋЕ СЕ И ДЕСИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извртање цињеница

17.04.2019 08:44

Сви су подваљивали прицу о стварању велике Србије, док је у стварности ријец је о стварању велике Хрватске и Албаније на устрб српског народа,па на неки нацин и босњацког. Боље би било да су се лијепо договорили и све републике добиле самосталност и остале у добрим односима.Неби нико имао зртве и били би напредни у економском и сваком другом смислу. Требало је мудрости, на залост нико то тада није показао.

ОДГОВОРИТЕ