Валенсија пише историју: ЧЕТВРТА титула и Евролига!

Тим из "Ла Фонтете" је поново успео да освоји трофеј који доноси карту за најјаче такмичење.  Шта је Севиља у фудбалу, то је Валенсија у кошарци: Алба самлевена у финалу, креће борба за евролигашку позивницу! Убедљивих 89:63 у мајсторици!

Кошарка 16.04.2019 | 10:30
Валенсија пише историју: ЧЕТВРТА титула и Евролига!
"Блицкриг" Валенсије за титулу у Еврокупу! Кошаркаши Валенсије освојили су Еврокуп победом над Албом 2:1 у серији, а у трећем мечу су славили резултатом 89:63.

Алба је сјајно отворила сусрет, видело се да је Аито Гарсија Ренесес добро припремио своје изабранике, који су након десет минута кошарке имали пола коша предности.

У другој четвртини, Валенсија је ствари схватила максимално озбиљно. Пре свега када се погледа дефанзивни приступ екипе, када су Сан Еметерио, Томас, Дио и остали украли неколико лопти, погодили неколико важних шутева и успели да се одлепе на двоцифрену разлику. Успела је Алба да одговори преко Рокаса Гидраитиса и Пејтона Сиве, али је свакако прво полувреме окончано предношћу домаћег тима, 46:33.

Снажно је домаћи тим кренуо у друго полувреме, видело се да им је на памети била једино победа над Албом, освајање шампионске титуле и пласман у Евролигу. Веома брзо су успели да се одлепе на 20 разлике и ту предност успешно одржавали до уласка у последњу четвртину.

У том другом полувремену је Валенсија малтене само одрађивала посао, пошто је било јасно да за Албу више није било времена. На крају сасвим заслужена победа Валенсије резултатом 89:63, уз повике Дубљевићу са трибина чувене "Ла Фонтете", "МВП, МВП", алудирајући на чињеницу да је Бојан био најбољи на паркету.

Он је утакмицу завршио са 18 поена, 8 скокова и 3 асистенције, колико је имао и Фернандо Сан Еметерио, док је најефикаснији био Вил Томас који је постигао поен више од Бојана Дубљевића. На другој страни, Рокас Гидраитис предводи немачког представника са 19 поена, док је Пејтон Сива убацио 14.

Након једне сјајне кошаркашке представе обе екипе у три утакмице, добили смо Еврокуп шампиона за 2019. годину и то је шпанска Валенсија, која на свом терену није имала ниједан пораз!

2003, 2010, 2014, 2019!

Кошаркаши Валенсије освојили су рекордни четврти пут трофеј Еврокупа и на свом терену изборили место у Евролиги у сезони 2019/20!

Екипа Ђаума Понсарнауа остварила је и европски 12. тријумф у својој "Ла Фонтети" ове сезоне, чиме је у "мајсторици" изборила право да јој први човек Евролиге, Ђорди Бертомеу, лично уручи пехар и карту за најјаче такмичење.

Валенсија - Алба 89:63 (17:18, 29:15, 17:11, 26:19)

Спектакуларни амерички шутер Мет Томас убацио је пет тројки за домаће и са 19 поена био најефикаснији актер утакмице одлуке. Управо је он покренуо екипу када су Берлинци стекли изненађујућих 11:0 у четвртом минуту.

Међутим, Томас је са Бојаном Дубљевићем (18 поена), Фернандом Сан Еметериом (18) и својим презимењаком Вилом Томасом (15) за десетак минута неутралисао све претње гостију и већ на полувремену најавио шта ће се догодити (46:33).

Шта ово значи за "wилд цард" ЕвролигеС обзиром на то да је Бертомеу најавио да ће убудуће максималан број клубова из једне земље бити четири, Валенсија је овим тријумфом попунила квоту шпанских клубова, јер Реал, Барселона и Басконија имају "лиценце". Место остављено за Ендеса лигу аутоматски ће се претворити у позивницу, која би могла да стигне и у регион бивше Југославије - у АБА лигу.

Гостујући тим, млади састав легендарног тренера Аита Гарсије Ренесеса, није имао снаге да узврати иако је Рокас Гидраитис био инспирисан, што се види и према његових 19 поена. 

За тријумф на терену најуспешнијег клуба у историји овог такмичења, основаног 2002. године, ипак је било потребно нешто више...

Имала је Алба то вођство од 11:0 у уводним минутима меча. И само главобољу после тога. Валенсији није дуго требало да се сабере и почне да чврстом одбраном дави госте из Берлина све док на крају семафор није исписао 89:63 у одлучујућој, трећој утакмици финалне серије Еврокупа. Оно што је Севиља последњих сезона у фудбалу, то је Валенсија у кошарци: неприкосновена краљица другог по снази европског такмичења. Вечерас пред 8.000 људи освојена је четврта титутла у Еврокупу, а два пута је Валенсија стала на последњој препреци.

Вечерас то није била опција упркос снажном старту Немаца. Врло брзо је међутим узвратио Мет Томас са осам поена у првој деоници. Снажну подршку имао је у Бојану Дубљевићу и већ почетком друге четвртине домаћи су окренули резултат у своју корист, Само што нису направили Албину грешку и дозволили ривалу да се врати. Мет је сипао – само у првом полувремену убацио је 16 поена – а кад се њему и Дубљевићу придружио и Вил Томас одмакла је Валенсија и на великих 40:23.

Већ у трећој деоници било је и 20 разлике, па је крај ове финалне серије постао мучан за немачког представника. Најбољи напад Еврокупа – и то са све рекордним бројем поена и асистенција – упорно се одбијао о Валенсијин зид. На тенутке се чинило да домаћи имају играча више на терену. Кад је и шут Немце било је јасно да оде нема дилеме.

Мет Томас је стао у другом полувременум, јер није било потребе да се превише замара. Меч је завршио са 19 поена, Дубљевић је добацио до 18, а имао је приде и осам скокова и три асистенције. Тандем који је уништио сав елан у Албиној екипи касније су испратили Фернандо Сан Еметерио (18) и Вил Томас (15). 

На другој страни 19 поена Рокаса Гједраитиса и 14 Пејтона Сиве. Нико други ни да опепели. Лук Сикма је тако остао на осам скокова и четири асистенција. Колона за кошеве празна. То све говори.

Валенсија иде у Евролигу. Остатак Европе креће у борбу за специјалну позивницу за место које је остало упражњено тиме што је Шпанија и кроз Еврокуп потврдила да је најквалитетније кошаркашко првенство Старог континента. Надају се и у Јадранској лиги. Видећемо са колико основа.

Валенсија: Абалде 3, Лабери 4, Дио 2 (7 ас), Ван Росом, Вил Томас 15, Тоуби 1, Дубљевић 18 (8 ск), Вивес, Сан Еметерио 18, Мет Томас 19 (5/7 за три), Састре 5, Дорнекамп 4.

Алба: Саибу, Сива 14, Гифај 2, Шнајдер 2, Хермансон 5, Вагнер, Огбе, Гидраитис 19 (5/6 за три), Тиман 6, Клифорд 6, Ноко 9, Сикма.

Освајачи Еврокупа: 

2019: ВАЛЕНСИЈА
2018: Дарушафака
2017: Уникаха
2016: Галатасарај
2015: Химки
2014: Валенсија
2013: Локомотива Кубањ
2012: Химки
2011: Уникс
2010: Валенсија
2009: Ритас
2008: Хувентуд
2007: Реал Мадрид
2006: Динамо Москва
2005: Ритас
2004: Хапоел Јерусалим
2003: Валенсија.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар