Почело суђење Атифу Дудаковићу

Суђење Атифу Дудаковићу, некадашњем команданту Петог корпуса Армије БиХ и још 16 бивших припадника овог корпуса који се терете за злочине почињене на подручју Крајине, почело је читањем оптужнице и уводним ријечима Државног тужилаштва.

Босна и Херцеговина 15.04.2019 | 17:21
Почело суђење Атифу Дудаковићу
Осим Дудаковића, за злочине против човјечности почињене на подручју опћина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост те околних села, убиства више од 300 особа, прогоне, терете се Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

У оптужници коју је прочитала тужитељица Маријана Чобовић је наведено да су Дудаковић и остали свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату са циљем да се уклони српско становништво из Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста.

Дудаковић се оптужницом терети да је подређеним јединицама “омогућио, дозволио и сагласио се” са убиствима заробљених припадника Војске Републике Српске (ВРС), а за исте наводе се терети бивши командант 517. бригаде Надаревић, док су остали оптужени у својству припадника бригада и војне полиције Петог корпуса.

Тужитељица је уводној ријечи истакла како ће доказати да је од 13. септембра до половине новембра 1995. постојао широк и систематичан напада Петог корпуса којем су, како додаје, у акцији “Сана 95” биле подређене јединице Седмог корпуса и Министарства унутрашњих послова (МУП) РБиХ, против цивилног становништва.

„Циљ напада није био само ослобођење територије, већ је он усмјерен на цивилно становништво прогоном, вишеструким лишењем живота, без разликовања цивила и припадника ВРС који су положили оружје. Тек према малом броју цивила је показана милост“, казала је тужитељица Чобовић.

У уводној ријечи је нагласила да је у Босанском Петровцу и околним селима убијено најмање 65 цивила, у Кључу најмање 42, у Босанској Крупи десет, а у Санском Мосту и околици најамње 100 цивила.

„Убиства цивила и уништење њихове имовине нису била оправдана војном нуждом“, навела је тужитељица и додала како су мета напада били цивилни, а не војни објекти.

Припадници Петог корпуса су, како је рекла, уништили, оштетили или запалили 12 вјерских православних објеката на подручју Босанског Петровца, четири на подручју Кључа, шест у Босанској Крупи и 15 у Санском Мосту.

„Из исказа свједока произилази да је улога тек формираних ратних предсједништва у општинама била незнатна у односу на војну власт. Ангажовање цивилне полиције је било на тражење Петог корпуса“, додала је тужитељица.

Дудаковића оптужница терети и за злочине против цивилног становништва током љета 1994., односно сукоба Петог корпуса са припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна (НОАПЗБ) на подручју Цазинске крајине.

„Оштећени су имали својство заштићених лица, цивила и присталица Народне одбране АПЗБ-а, који нису учествовали у борбеним дејствима”, рекла је тужитељица.

За сукоб Петог корпуса и НОАПЗБ, тужитељица је рекла да је он био “унутарњег” карактера.

Асим Црналић, који брани Дудаковић и Надаревића, након уводне ријечи Тужилаштва БиХ је нагласио како постоји значајна разлика између оно што се води под “резултатима истраге” те да предлагање доказа Оптужбе не кореспондира са чињеничним наводима оптужног акта.

Предсједавајућа Судског вијећа Жељка Маренић је на самом почетку рочишта присутне обавјестила да је предмет у односу на Алета Хоџића раздвојен, након што је Суд запримио налаз тимског вјештачења, те ће се посебно довршити када се за то стекну услови.

Наставак суђења је 22. априла када ће Одбране дати уводне ријечи, преноси БИРН.



БН ТВ 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дзоо

15.04.2019 16:12

Довесцемо дегенерике и алкохолицаре за сведоке после цемо суд псовати и кукати као и до сада. Сетите се Насера кога су наси браниоци србства насли за сведоке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дзоо

15.04.2019 17:09

Цим Атифа брани тзв.адвокат који је ухапсен у акцији Правда за криминал и који нема везе с адвокатуром , Атифу не гине дозивотна робија и тај десно адвокат пескириц из Кљуца који прди по Сарајеву на хрватском језику и обраца се у судници са стовани , Асим Црналиц. Тако мој Дзоо без бриге хахахахахааа

Name

Сенад Бајрамовиц

15.04.2019 16:37

у офанзивним борбеним дејствима,нема се времена спроводит заробљени дјелови агресорске војске,који су остали осјецени од својих снага,то јест стављени у тотално окрузење насих снага!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баба Ванга

15.04.2019 18:26

Видим овога сесирдију како се копрца на конопцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тигар

15.04.2019 18:47

Хахаха добит це дозивотну у Сарајеву !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анроид.

16.04.2019 08:17

Нек Бог неда мира од сваке жртве ма ко био нек стално титрају испред очију. Умјесто да је штитио сваког човјека.

Name

Директ

16.04.2019 19:00

Ако буду судили по праву и правди, а не по деценијама старом обрасцу на основу ког "послује" бх. правосудје, по којем су Босњаци невини, а Срби криви, оцекујем виседеценијску казну за Атифа Дудаковица. Све испод тога било би разоцаравајуце: и за зртве и за културну бастину, па самим тим и цивилизацију.

ОДГОВОРИТЕ