Звездино кошаркашко прољеће...

Најлепше цветање, у најважнијим данима.

Кошарка 15.04.2019 | 22:15
Звездино кошаркашко прољеће...
Термин „Звездино пролеће“ одомаћио се међу многобројним присталицама клуба из Љутице Богдана 1а још у времену када је Гојко Зец пре више од три деценије екипу одвео са зачеља табеле до вицешампионске позиције. Користи се као синоним надмоћи црвено-белих на терену у данима и месецима када све око нас цвета, уз сву раскош игре, помешане с дозом тврдоглавости и непоколебљиве жеље да се сваки ривал обрише као гумицом.

Док садашња фудбалска генерација вођена Владаном Милојевићем рутински шамара ривале у континуитету на путу до нове шампионске титуле свега пет километара северније, у срцу улице Чарлија Чаплина, протеклих седмица навијачи су сведоци буђења својеврсног Звездиног пролећа у кошаркашком руху. Најлепше цветање, у најважнијим данима...

Јутро после једне од најдоминантнијих победа у клупској историји, Црвена звезда у очима регионалне јавности изгледа као Чикаго Булси из најбољих дана, а Будућност на тек суви просек... Такав однос снага у борби за најважнији пехар не памте ни Јадранска лига, а ни много квалитетнија такмичења широм планете. 

Упркос чињеници да су Будућност прогутали са 57 поена разлике у две утакмице, те да су препуне трибине дворане Александар Николић почастили с утакмицом каква се не памти, играчи Црвене звезде остали су ногама чврсто на земљи, свесни да ништа још није завршено.

„Одиграли смо сјајан меч и драго ми је што смо победили на овај начин. Били смо још бољи него у петак, али је опет било неких ствари које смо могли да урадимо боље. У оваквим серијама најбитнија је победа, а ова последња нас је приближила циљу. Сада имамо два дана за припрему и одмор и мислим да можемо да завршимо серију“, рекао је капитен Бранко Лазић.

Јасно је и чак и најзагриженијим присталицама црвено-белих да ни у једном сценарију није реално очекивати да њихови идоли могу да покажу још боље и више у односу на све виђено у смирај недеље за нама, иако Црвена звезда упорно пркосним свим правилима и показује тај истанчани шампионски квалитет! Док су Партизан, Цедевита и Будућност падали у форми, црвено-бели су после дужег периода рада у „минус фази“ потпуно окренули плочу и невероватно лако се трансформисали у машину за млевење меса. Током уводне две утакмице полуфиналне серије држали су ногу благо на папучици за гас и дозирали темпо, а после лошег издања у поразу на гостовању Партизану пробили су блокаде и прегазили све пре собом.

Догоде се, једноставно, мечеви када вам се све звезде поравнају идеално, коцкице посложе и отворе сви путеви. Црвена звезда је управо један такав одиграла у другом финалном окршају и Будућност послала у прошлост... Нема синоћња победа никакве везе са астрологијом, нити су небеске или ванземаљске енергије заиста тако поклопиле да би утицале да Звезда изгледа као незаустављива сила. Звезда је тактички декласирала противника, а Милан Томић показао да се истрајност и доследност исплате.

Није одустајао од својих играча ни после неких чудних и тешких пораза у Еврокупу, ни после слабих издања у Нишу, чак ни када су се вечити дербији решавали на једну лопту, а Парни ваљак изгледао као неко ко би могао да угрози Звездине планове за повратак у Евролигу. Веровао је у процес, у цео систем и уз један дддатак на платни списак и ангажовање искусног Кеј Сија Риверса, који је коначно почео да се ослобађа ланаца и окова како би заиграо у свом ритму, довео Црвену звезду на само победу од титуле.

Победа са 38 разлике против евролигашког састава и „обарање“ нападачки изузетно потентног ривала на само 69 поена за утакмицу, производ је савршеног темпирања форме и одбране као јасног знака непобедивости.

„Поента је да се форма темпира за најбитније тренутке, али нисмо очекивали овакве две утакмице. Ипак, оне су проистекле из наше сјајне одбране и великог залагања“, објаснио је Лазић и додаје:

„Одбрана је кључ наше победе. Направили смо снажан притисак на њихове бекове и неутралисали их. Тако смо одредили даљи ток меча, а из јаке одбране постигли смо много лаких поена и добили самопоуздање. Нисмо очекивали овако лак посао, али то је последица тимске игре и одбране“.

Звездин вртоглави успон форме прати и помало апсурдна статистика. Укупни тимски индекс у две финалне утакмице износи 241! Поређења ради, Будућност је једва тек на 108 индексних поена, у недељу је остала на само 49. Црвена звезда је постигла укупно 198 поена - најбољи стрелац Били Берон остао на само пет поена из игре у другом мечу, укупно десет -, просечно 99, док је бранилац титуле стао на 141 поену, односно 70,5 по утакмици. А не треба подсећати да плави дрес носе бивши двоструки шампион НБА лиге, актуелни МВП Јадранске лиге, прошлосезонски најкориснији играч ВТБ лиге, освајач Еврокупа с Дарушафаком, најбољи стрелац АЦБ лиге из 2017. и освајач светске бронзе са Француском три године раније, атлетска машина с озбиљним стажом у најјачој кошаркашкој лиги света, човек који је лани донео Будућности круну...

Црвена звезда у ова два сусрета шутира задивљујућих 67,7 одсто за два (42/60), односно 51 одсто за три поена (24/47), што је готово равно чуду за тако важну фазу сезоне... На то треба дописати и 42 подељене асистенције (Будућност на 27), тек 18 изгубљених лопти (Будућност на 27), девет подељених блокада (Будућност само три) и Подгоричани заправо су једино надиграли Звезду у пољу офанзивних скокова - 21, наспрам девет црвено-белих.

И поред свега написаног, Звезда још није завршила посао до краја и чини се да је дуг пут до јадранског трона. Повреда Стратоса Перпероглуа и његова порука „Верујем да ће саиграчи завршити посао“ на друштвеним мрежама дошла је можда и као потврда да је завршио своје - у клубу се још надају чуду -, што ставља озбиљан терет на леђа комплетног тима. У ситуацији када је Џо Регланд већ изван такмичарског састава, преостали расположиви адути у Томићевом шпилу налазе се пред највећим тестом у досадашњим каријерама. Атмосфера се потпуно мења, Звезда сада иде у гротло Мораче, где ће вероватно добити исти третман какав је Будућност имала у Пиониру, а тада ће цео састав бити на испиту психичке зрелости.

Ако и ову, последњу баријеру на путу до циља буде успешно прешла, Црвена звезда направиће један од највећих подвига у клупској историји. Али, да видимо шта дани пред нама доносе...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар