"Хyпе" је ОК: Он је Жоао Феликс, момчић од 120 милиона!

Свет је једноставно постао место које се лако одушевљава, дајте му минималан повод и шансу да тај повод види претвориће у гомилу узвика како су га управо они први приметили.

Фудбал 18.04.2019 | 00:00
"Хyпе" је ОК: Он је Жоао Феликс, момчић од 120 милиона!
Изузетно је лако препустити се хајпу, поготово када за то постоји разлог. 

Данас сви воле да буду хипстери, макар онолико колико воле да прођу на улици поред неког "познатог". Свет је једноставно постао место које се лако одушевљава, дајте му минималан повод и шансу да тај повод види претвориће у гомилу узвика како су га управо они први приметили.

Свака сфера живота при расподели одушевљења проћи ће по заслузи и "прегледима". Фудбал као забава милиона дозволиће вам да останете без даха сваког викенда и да сваке суботе за неким столом говорите како сте баш ви открили "новог Месија".

Ко је гледао Бенфику ове сезоне, сигурно да је себи дао за право да каже како је сведочио фудбалеру који ће обележити будућност, "новом Каки" који ће досегнути веће висине од самог Бразилца.

Управо тако фудбалска јавност реагује ових дана када се помене име Жоао Феликс. Момак је најновија нада португалског фудбала и још један играч због ког ћемо поверовати да је "хyпе" у реду.

Млађани Португалац је све оно што желимо на фудбалском терену, покрети и осмех детета уз дрскост и одлучност најискуснијег међу фудбалерима. И зато је лако заволети га, заљубити се у његов начин јер нас он подсећа да је још увек остало забаве у овој игри.

Само, рају која бди крај екрана сваке "европске" вечери купују голови, материјални докази да сте вредни њихових речи. Феликс ће и то лако обезбедити, гледаоци ће се сложити да је млади нападач "много добар" тек када виде како до врха пуну мрежу Ајнтрахта у четвртфиналу Лиге Европе.

Он ће као гарант квалитета постићи хет-трик, однети лопту кући, а новине ће већ сутрадан бити пуне натписа који су за некога ко пусти сузу након свог трећег гола пре терет него потврда.

Његове игре су заслужиле хвалоспеве пуно пре четвртка увече, офанзивац Бенфике је ове сезоне показао да Португал неће стати са "избацивањем" врхунских фудбалера.

Самом појавом у првом тиму лисабонског дугокоси офанзивац је наговестио да није као и сви остали играчи који потекну из разноразних омладинских школа. Прикључен је резервном тиму "орлова" са само 16 година, убрзо је поставио рекорд друге португалске лиге као најмлађи играч и најмлађи стрелац.

Одскакао је од конкуренције и противника већ у том периоду и без муке заслужио позив да се прикључи најјачем саставу екипе са "Да Луша".

Свега 33 минута у дресу "А тима" била су довољна Жоау Феликсу да покаже да га транзиција у озбиљнији фудбал неће зауставити. Дебитантски гол у лисабонском дербију против Спортинга после једва преко пола часа игре за Бенфику урезао га је у тефтере европских гиганата и означио га као следећег "златног момка" светског фудбала.

А све је за Феликса могло да пође и другим путем. "Нови Кака" је рођен у Визеуу, 290 километара предалеко од Лисабона, али зато надомак Порта који је искористио шансу и приграбио га када му је било само осам година.

Он је био члан клуба из лучког града све до своје 15 године, када су га плаво-бели отпустили због тога што су га сматрали недовољно физички снажним да испуни захтеве које поставља сениорски фудбал.

Прилику да исправи глупост искористио је његов садашњи клуб, дао му шансу и створио себи разлог за подсмевање великом ривалу. Оберучке су прихватили дугокосог дечака и допустили му да свој раскошни таленат подари њима и донесе нову еру на "стадион светлости".

Игре Жоаа Феликса дошле су као прст у око људима који су му допустили да напусти "Драгао", наставио је да плеше по терену на којем год месту на терену да се задесио.

Млади фудбалер је "строги" офанзивац, покрива сва места са којих екипа може да буде опасна по противнички гол. У први тим је ушао као "десетка", али брзо се испоставило да својим карактеристикама може да испуни и нешто офанзивнију улогу у тиму.

Најзанимљивија карактеристика португалског бисера јесте његова омнипотентност – способност да одигра одлично на више позиција у било којој формацији и да на свакој од њих буде непредвидив.

Осећај за простор и голгетерски њух су убедили Бруна Лажа да га користи у самом врху напада као подршку још једном нападачу уз слободу у кретању. Жоао је добар у пресингу, има одличан шут и брзину, па управо тиме Бенфика са њим у шпицу добија хитрину и продорност којима би "разбила" противничке дефанзивце.

На тај начин екипа добија додатни квалитет, а млади Феликс, иако ван своје омиљене позиције, шансу да уђе у више прилика.

Против екипе наших Јовића, Гаћиновића и Костића успео је да их искористи – и то три пута – и да поново подигне помпу у фудбалском свету. Три гола уписала су његово име крај још једног рекорда, постао је најмлађи стрелац хет-трика у историји европских такмичења са свега 19 година и 152 дана.

Хладнокрвност из пенала, ракета са 20 и кусур метара и добро сналажење у шеснаестерцу за примицање своје екипе на корак од полуфинала европског такмичења велика су вест. Можда већа од квалитета представе коју је приказао против Ајнтрахта, али мања од оног много важнијег – његовог потенцијала.

Бенфика је остала довољно стрпљива да свог новог мађионичара избруси довољно да му верује више него трансферима. И он је знао како да им врати.

Из недеље у недељу Жоао Феликс показује да је легитимни припадник новог таласа квалитета на теренима широм Европе излуђујући одбране и спретно користећи сваку утакмицу да се истакне. Створио је од себе гол-машину, сталну опасност за противника због које је ће поређење са легендарним Рикијем Каком бити потпуно разумно.

Стога ће већ овог лета у реду за његов потпис бити озбиљна гужва, највећи клубови данашњице желе да њихова будућност буде иста као и будућност репрезентације Фернанда Сантоша.

То је заправо успех нове португалске звезде, очи других који желе да његови квалитети буду и њихови док он слуђено трчкара помало несвестан да је ђаво однео шалу и да је на највећој позорници задужио костим главног јунака.

Дугокоси тинејџер већ сада би био појачање већини учесника "пролећа" у Лиги шампиона, брзина доношења одлука и начин на који их спроводи чине да "великима“ на лето буде привлачнији од Малдива.

Док круже приче да га је Гвардиола већ изабрао, Португалац настоји да помогне свом тиму да прекине "Гутманову клетву", која је осудила Бенфику на стогодишњи пост у европским такмичењима, и освоји трофеј ван своје државе први пут од 1963.

Ближи се смена генерација у светском фудбалу, тужна реалност да Меси и Роналдо неће постати млађи тера јавност да крене у потрагу за новим идолима.

Жоао Феликс би могао да буде један од њих. Млади нападач плени лакоћом, невиним изразом на лицу иако немилосрдно урушава снове противника. На дечијем лицу и даље се види искреност, жеља да се и даље игра фудбала у време када фудбал већ дуго није само игра.

Капитен Португалије ове сезоне је присуствовао дербију између "свог" Спортинга и Бенфике, између осталог како би се и уживо уверио у квалитете свог наследника у тамноцрвеном дресу.

Имао је светски суперстар шта и да види – тинејџер је у победи своје екипе резултатом 4:2 проглашен за најбољег играча утакмице након што је постигао гол и изнудио пенал за свој тим.

"Најбољи фудбалер Португала је данас био на стадиону...и баш је лепо од Роналда што је дошао да га гледа како игра", рекао је након тог сусрета некадашњи потпредседник Бенфике Руи Гомеш да Силва и у једној реченици саопштио сва очекивања својих земљака у вези са блиском будућношћу.

Млади офанзивац је нови омиљени лик сваког хипстера, али не безразложно. Деветнаестогодишњи Португалац слика је неке нове гарнитуре играча из те државе, печат на документу који им гарантује да постоји фудбал и после Кристијана Роналда.

У клубу су свесни да Феликс неће бити њихов још предуго, па стога дају све од себе да поред новца који ће узети кроз његово обештећење откину понеки комад његовог талента и домогну се свих могућих трофеја управо у овој сезони.

"Дечко од 120 милиона евра" како га већ зову у свлачионици има један циљ – скидање проклетства Беле Гутмана са лисабонске Бенфике у знак захвалности за прву већу улогу коју је добио у свету фудбала.

Сведочимо почетку велике каријере, Жоао Феликс се крупним корацима креће према фудбалским висинама. Помало слуђен и недовољно заинтересован, он је срећан што ће добијати прилику да се понекад против најбољих на свету помало "изигра" фудбала.

Али, сигурно није свестан да је тиме усрећио и целу нацију – Португал је на ногама јер, по свему судећи, фудбал у тој држави не намерава да престане.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар