Профит пријети да уништи бисер РС

Отоке, каскаде, рукавци, букови … и велики водопад на крају идиличног сеоцета, као из сликовнице – то су Јањске Отоке, бисер Српске, којем, страхују мјештани, пријети уништење због – профита и похлепе.

Република Српска 14.04.2019 | 21:45
Профит пријети да уништи бисер РС
– Видите овај водопад! Ово је наш заштитни знак, као мостарски Стари мост. И умјесто да буде на листи УНЕСЦО, тајкуни хоће да га стрпају себи у џеп – каже мјештанин Зоран Бороја (71).

Тако он тумачи све чешће вијести и гласине, које се попут хука ријеке Јањ, проносе Јањским Отокама надомак Шипова.

– Прича се да ће овдје градити електрану. Ако то учине, све ће ово потопити, уништиће нам живот, а младима будућност. Ми се бунимо, али шта ми можемо. Они су моћни, ми нисмо – каже Зоран, док натенане, с комшиницом Миром Гајић (70), испија домаћу шљивовицу. Добра шљивовица, клизи низ грло.



Зоранова кућа је на крају села, уз сам водопад. Док његове комшије, махом викендаши, издају апартмане туристима авантуристима, он, каже, не мари за бизнис. У својој кући, у собама које су “конфорне као у Метрополу” повремено угости студенте, екологе, ловце… али ‘нако.

– Не наплаћујем им смјештај. Мало се дружимо, забављамо, запјевамо, попијемо по коју. А кад одлазе они мени оставе хране, пића, некад и коју марку. И тако: добро и мени и њима. Шта бих ја, иначе, сам у кући – каже Зоран.

И погледа ка водопаду, као да се од њега опрашта.

Нису Зоранове бриге и стријепње без основа. Народна скупштина РС је усвојила Зонинг план за Јањске Отоке, које су по Просторном плану РС требало да буду заштићено природно подручје. Тим планом је, тврде еколози, омогућена изградња малих електрана на овом локалитету. Мале хидроелектране би нанијеле трајне и ненадокнадиве штете Јањским Отокама, тврде активисти Центра за животну средину Бањалука и локалног удружења “Еко зона Шипово”.

Посебну сумњу изазива то што је израду спорног плана финансирало предузеће Ројал Прима д.о.о. Мркоњић Град, које већ има концесију за градњу мале електрану на ријеци Јањ. Према подацима Комисије за концесије РС доступним на интернету, ова фирма има концесију за изградњу МХЕ 3,24 мегавата. Како би то изгедало, мејштанима није тешко претпоставити, поготово откако је неколико километара Јањских Отока, на другом крају Шипова, почела изградња електране на Пливи.



Ова електрана, коју гради БББ д.о.о. Шипово, снаге је 0,9 мегавата. Иако је чак три и по пута мања, од оне планиране на ријеци Јањ, она је ипак потпуно промијенила крајолик.

И док тешке грађевинске машине на Пливи заувијек разарају прелијепу ријеку, претварајући је у постројење за производњу струје, Јањске Отоке још живе своју бајку. Брвнаре, мостићи, путељци и хука хладне плаховите ријеке, која се на овом мјесту растаче између зелених оточића, одмор су за очи и душу. Природа је толико раскошна да је тешко повјеровати да се овде угнездило чак 30 викендица, осам сеоских домаћинстава и неколико малих кафића, ресторанчића и роштиљница.

У једној од њих Зорица Пиљић се припрема за туристичку сезону. Још увијек ријетким шетачима и излетницима нуди кафу и пиће. На љето би радо послуживала и храну, али инспекција тврди да њен “објекат не испуњава услове за то”.



– Стално неке забране, не дају нам да градимо и развијамо се на својој земљи, како можемо и колико можемо. И муж и ја смо незапослени, ово нам је једини извор прихода – каже Зорица. 

Имају, каже, два сина, дорасли су за факултет, хоће да се школују, а од чега.

– Радила сам у Шипову разне послове, нигдје нисам била пријављена и нисам могла зарадити више од 200 евра мјесечно. Са овим послом смо се мало исчупали, али ако сад дође та централа, све ће пропасти. Нисам паметна – каже Зорица.

Већина мјештана старосједелаца, њени су рођаци, Пиљићи и Гајићи. Управо Пиљићи, који овдје одвајкада имају воденицу, на неки начин су засновали насеобину на Јањским Отокама, када су се, из села на планини “спустили” на воду, ближе млину, која је у то вријеме био центар збивања у целом крају. Воденица и данас ради и, кажу, чувена је надалеко, јер меље најбоље домаће брашно.

Власник воденице је Славко Пиљић (85), самоуки мајстор који је још далеке 1965. баш овде изградио – прву малу хидроелектрану.

Славкова централа и данас ради, усред села, и производи струју коју Пиљићи продају “Електропривреди”. Око ње пливају патке и кљуцају кокошке. Пиљићи имају и собе за туристе с погледом на централу. Али, та је централа, уроњена у пејсаж, капацитета је 22 киловата: права играчка у односу на 147 пута јачу електрану, за какву је, на ријеци Јањ, одобрена концесија.



– Кад су у питању мале електране, не треба бити унапријед ни за ни против: све је ствар мјере и паметног плана. Али, природа је на првом месту, не може ничији профит бити пречи од природе – каже чика Славко.

Он, од своје стује, коју производи на кућном прагу, зарађује око 2.000 КМ мјесечно. И задовољан је. Инвеститори, који су широм РС, саградили, не баш мале мале електране зарађују милионе. И они су, вјероватно, задовољни. Али у турбинама тих електрана нестале су многе планинске ријеке, заробљене у цевима. Мјештани Јањских Отока страхују од таквог сценарија. Не вјерују причама да би од такве електране и “локални становници имали користи”, писмени су они, ни интернет им није баук.



Од малих електрана, показале су досадашње анализе, користи имају само инвеститори. Становници Јањских Отока од таквог би подухвата, како је наведено у образложењу Зонинг плана, могли имати “разумну штету”. Мјештани и еколози тврде да би свака штета у оваквој природи била – крајње неразумна!

(Српскаинфо) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

неко

14.04.2019 20:09

Прелијепа нетакнута природа, то се ријетко види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бујићар

15.04.2019 09:07

Јесте нетакнута природа али неће таква остати ако мини хидроелектрана заиста буде изграђена. Комплетна екологија тог терена биће измењена, уништиће бројне биљне и животинске врсте, а о изгледу водотока не треба ни говорити. Највећи прблем овде је што нема довољно стручне јавности а и оно што има сакрило се и не сме да проговори. Погледајте Србију на пример, они су имали озбиљне протесте због својих бујичних објектата и мини хидроцнтрала на њма. Декан шумарког факултета Ратко РИситић иначе и сам бујичар, је један од учесника протеста, он је дан низ одличних интервијуа, код нас у Републици Српској таковог човека нема, зато што су сви преплашени или куљени. А и зградња оваквих објеката на малим водотоцима који су истинско богаство Републике Српске је погубна, а да се не прича о оваквој лепоти и туристичком потенцјалу. Много више губимо оваквим објектима, а господа из власти и они који праве планове и издају дозвое за овакве ствари нек се рапитају зашто су све европске земље обуставиле изградњу оваквих објеката а велики број их и руши.

Name

гробље

16.04.2019 12:47

Нема ту помоци. Ови људи су стари и ускоро их неце бити. Младих нема. Ови који зеле правити централе то знају, само це сацекати коју годину да стари нестану и готова ствар.

Name

Скептик

14.04.2019 20:11

Глупи кретени, умјесто да помогну развој туризма они...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

14.04.2019 20:28

унистице све реке рецице потоке ... катастрофа ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е јбг.

14.04.2019 20:35

Боље да нисте писали,ето њих с багерима колко сутра.А не може им нико ништа јер нема државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лако лако

15.04.2019 08:18

Дааа ви сте рушитељи државе тако вам и треба све су вам Додици и Цвијановићи покрали и продали свее

Name

Гласај и ћути

14.04.2019 21:32

За кога гласате ни камен вам неце остати,бас као и у цијелој Републици Српској,назалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2019 08:01

тацно. И воду це им укинути а народ памети доци неце. Кад буду подврискивали под сатром заједно са вољеним предсједником заборавице све.

Name

Еко-логика

14.04.2019 21:50

Тегелтија и Каја су посијали зло и сад хоће да жању милионе. Све су поклопили. И ово је њихово масло. Поја и се нека сасвим десета фирма као власник концесије, али иза свега стоји тај двојац без кормилара. Десетине . Стотине опљачканих милиона. И мало им. Хоће и ово мало притоде да стабе под своју шапу. А живот је само један. И нама и њима. На крају ћр им за здравља требати. Дзаба граде цркве и дијеле неку милостињу. То је парабан за миленијумску пљачку. Зато је и прошао Зонинг план на НСРС. Зато што је Тегелтија по ходницима медју посланицима форсирао. Па ви видите ко стоји иза овог вандализма. Да ли мисле то са собом понијети у гроб? Да ли мисле од Бога тражити опроштај. Та злочиначка хоботница. А намјера је била да се заустави даљња девастација Јањских отока. Али мафијаши су видјели своју шансу и под тим изговором прогурали електрану. А електране не запошљавају него само доносе профит мафијашима из наших сиромашних дżепова. Плива и Јањ су два бисера РС али мафијаши хоће и то мало становништва да потјерају и раселе. Моżда ће Каја и Тегелтија и на оном свијету уżивати у опљачканом. А моżда их чека и девети круг пакла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.04.2019 05:07

Да би узивали у овоме ваља прво радити и зарадити па тек онда узивати. Лако је прицати овакву прицу у Њемацкој, овдје ваља од нецега зивити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кртина

15.04.2019 09:53

О цему ти балавис.Ово је све корупција.Продацемо и уннистити све сто ваља све сто ову земљу цини лијепом.А политицари су вец купили станове својој дјеци по Београду Бецу Минхену.Њихова деца унуци це зивјети нормалан зивот са свим погодностима док цемо ми гледати наказе по рекама огољене суме.Ста има лепо у овој дрзаве сто је ова багра напрвила а да није остало од тита

Name

Милан 2

15.04.2019 05:11

99% оних који се тобозе брину за ово нису цули за Јањске отоке нити знају на карти гдје се то налази. Они који су тако грдни љубитељи природе нека прво продајте своје станове, куце и пословне просторе које имају у граду па нека иду зивити у природу, и не треба да другима намецу правила како треба да зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже

16.04.2019 13:25

Можда и нису цили али овде неки људи знају ста се може оцекивати од изградње мини хидроелектрана,поготово од изграње на нас нацин. Па обидјите изградјене објете, брука, без иједног испостованог закона и правила а све на рацун природе. А ви који немате појма ста то знаци за екосистем можете лупати ста хоцете, нажалост такви су и на власти. А да сте паметни пригрлили би то, јер је то једина снаса ове напацене земље. Погледајте свет, људи се 50 година играју са спејс сатловима а ви ми сад глумите неку технологију, да сте паметни не би дирали природу то је наса санса посто у неком развоју заостајемо 200 година.

Name

Ратко

15.04.2019 05:31

Зелим поздравити све становнике Јањских отока, посебно Славка, Радојку, Драгана, Зорицу.. Ја свој годисњи горе проведем, то је несто Богом дато. Ко би то унистио треба да му се суди, али не по насим судовима него по кратком поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста цекате?

15.04.2019 09:06

борите се против те похлепе-изадјите не дајте природу-ста је вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

15.04.2019 09:39

Никад краја насим глупостима и похлепи насих политицара. Мотиви Јањских слапова који одмарају оци ,као примјер свјетских љепота објављени су и објављују се на најзнацајнијим свјетским телевизијама.Изградњом мини електрана безнацјне снаге цију цијену електрицне субвенционису градани кроз накнаде за обновљиве изворе електрицне енергије унистили смо и униставамо насе ријеке. Приоритетни пројекти Бањалуцке регије пред рат поред ауто пута Б.Лука Градиска били су ,уредење корита ријеке врбас до нивоа пловности до Саве. Изградња канала Сава - Врбас - Сава у циљу наводњавања лијевца поља.Изградња артерских бунара у Тополи и увезивање у прстен са фабриком воде у Новоселији ради снадбјевања квалитетном водом региона јер је вода из пумпи и бунара у Лијевцу пољу вец тада била загадена пестицидима и није била за употребу.Будуци да је Б.лука била индуструјски центар и запошљавала око 50.ооо радника у призводњи била је планирана изградња трамвајске пруге до Градиске ради лаксег и безбједнијег и јефтинијег доласка градана И радника у Б. луку.Данас изградњом десетак протоцних централа на Врбасу ција це укупна снага бити измеду 1 и 2 посто снаге ТЕ Станари ми униставамо рибљи фонд а успоравањем ријеке стварамо услове за стварање зараза и болести на њеним обалама.Ови планирани пројекти били су развојни,данас се власти посто висе нема индустрије , нема пољопривреде , све мање је и људи, бави изградњом препрека на ријекама ,крузних токова као симбола да нису у стању изаци нити из овог простора нити из овог времена.

ОДГОВОРИТЕ