Високо: Пирамиде привлаче туристе

У априлу 2005. године, откривене су, наводно, пирамиде у Високом, такозване "босанске". Ово откриће истраживача Семира Османагића подијелило је и свјетску научну заједницу. Ипак, годинама се радило и ради се на истраживању пет пирамида, пирамиде Сунца, Мјесеца, Змаја, Земље и Љубави. Према тврдњи наклоњених истраживача, босанска пирамида Сунца у Високом је највиша и најстарија на свијету. На почетку сумња, а данас чудо у Високом.

Босна и Херцеговина 14.04.2019 | 21:19
Високо: Пирамиде привлаче туристе
Све је почело 2005. године са неколико ентузијаста, скептика, али ипак с вјеровањем у постојаност босанских пирамида. Данас, 14 година касније, десетине хиљада посјетилаца годишње. Долазе са свих страна, а највише из земаља Скандинавије, Мађарске и Словачке. Археолози и геолози одушевљени су босанском долином пирамида у Високом.

"Дошао сам овдје прије девет година као студент геологије, никад нисам отишао. Кад сам дошао овдје није било ничега осим двије клупе, погледајте сада, огроман комплекс, хиљаде људи. Све то је доказ да овдје ипак нешто постоји", испричао нам је Рицхард, геолог из Енглеске.

А шта заправо постоји, сами провјеравамо. Све почиње улазом у подземни лавиринт из, како кажу, праисторије. Пратња водича је обавезна. Тунел је прилично низак, узак, али и добро освијетљен. Тек смо на 20 метара удаљености и упознајемо се са унутрашњости тунела. Циљ је пронаћи пут до пирамиде Сунца. Сад смо већ доста дубље у тунелу.



"Налазимо се пар стотина метара у подземним тунелима и шетамо се хиљадама година старим ходницима, који су када смо их пронашли, били затрпани шљунковитим материјалом, међутим кад смо почели са лијеве и са десне стране смо пронашли десетине бочних пролаза и тунела, па смо схватили да није ријеч о само једном тунелу, него комплексу пролаза, просторија, соба, тако да смо одлучили да чистимо оне тунеле који ће нас одвести у смјеру југоистока", објаснио нам је Ајдин Ахметспахић, водич.

То је пут до босанске пирамиде Сунца. Али тунел је још доста дуг. Камен, земља и шљунак чисте се ручно, одвозе колицима, а досад је очишћено око 2 километра тунела. Још толико је остало до самог уласка у древну пирамиду.



"Ми када уђемо у босанску пирамиду Сунца, бићемо први који након хиљаде и хиљаде година улазе ту и видјећемо шта се то оригинално налази у једној таквој прастарој структури као што је пирамида сунца", рекао је Ајдин.

Свјетске пирамиде, попут оних у Египту, познате су као гробнице, али наша, то сигурно није. Она крије доказе, списе о старим цивилизацијама које су овдје живјеле. Сада кад смо скоро километар у тунелу, питамо - је ли опасно кретати се унутра?

"Наравно да не, тунели су једна од најсигурнијих локација на свијету заиста, ми стављамо и дрвене подграде, да бисмо се осјећали сигурније, међутим тунели су стари хиљадама година, а и даље чврсто стоје без осипања, рушења", одговорио је овај водич.

И стигли смо до краја, даље више није сигурно. Док се враћамо назад, срећемо бројне туристе који истражују унутрашњост. Изгубити се не можете, јер је све означено путоказима. Дубоко у тунелима у току је и презентација о чуду историје. Био је ово пут, који годишње пређе 50.000 туриста из цијелог свијета. Осим тунела, уживају и у оближњем парку природе, далеко од свакодневних брига, у потпуности без стреса.

(Н1)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Гујан

14.04.2019 19:26

Сјајно... Уновчили будалаштину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Берјан

14.04.2019 20:04

Код нас све сто је позитивно одма на ноз и негативно, прицајте ста оцете ал висоцани узимају лову, долазе туристи из цијелог свијета и остављају паре, ноце, једу, пију, таксисти возају, порез се узима, занатлије цвјетају и трговине, и за Госпу казу да је лаз, ал од Госпе се милиони узимају. Имамо ли ми у РС кликерасе као Федерација па да и ми несто уновцимо ?? Ово је позитива па ста год да је.

Name

роле

14.04.2019 20:32

Будалама је све у парама. Има несто и у пирамиди.

Name

За Берјана

15.04.2019 08:44

У праву сте све. Нама је изгледа довољно само то што се правимо паметни.

Name

Боже

14.04.2019 19:45

Па ови Височани маглу продају,ја сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Боже

14.04.2019 23:00

Немам ништа против височана. Живимо у истој држави зашто би био љубоморан на људе да зараде нешто против туризма. Ко је доказао да је појављивање Госпе у Међугорју истинито?Па је Међугорје од вјерника зарадио огромне паре.

Name

Оља

14.04.2019 19:46

Туристи долазе, негдје морају и да спавају и једу и ето прихода у будзет. Дакле, гледано цисто са економске стране, уреду је. Е, да ли је "пирамида" заиста пирамида? Многи еминентни струцњаци из области која је једино мјеродавна да о томе извијести, били су прилицно сумњицави, барем на основу онога сто сам ја процитала, а процитала сам све сто ми је досло "под руку" јер је у поцетку и мене занимало ово "открице". Цак сам и призељкивала да се то и науцно питврди. Медјутим, сада, ипак, висе вјерујем званицној науци и ономе сто су о овом питању изрекли људи од струке. Било како било, људи који долазе из бијелог свијета на ово мјесто, у сустини нису ниста пропустити, видјели су брдо које има облик пирамиде, а имали су и могуцност да приде узивају у лијепој природи. И доста. Ако се, пак, једном испостави да и наука гријеси, ниста. Неце то бити први пут. Само, ја ипак вјерујем у њену сумњицавост, мада бих вољела да гријеси и да у близини имамо капитално дјело далеке историје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секо

15.04.2019 04:12

свака цаст нек виде ста је открице

Name

УФО

14.04.2019 20:03

Ако Американци у Рузвелу могу хапат лову на фору као да је тамо пао ван земаљски летеци тањир засто у Високом неби била прамида. Медјугорје да не спомињем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

14.04.2019 20:47

АКО СЕ УСКОРО И 100 % ДОКАЗЕ ДА НИСУ У ПИТАЊУ ПИРАМИДЕ, ПА СТА, ОНДА СУ НЕКА ВРСТА ПЕЦИНА, А ТО ТУРИСТИ ПОСЈЕЦУЈУ ПО ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ, ЗАСТО ОНДА НЕ И У БИХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2019 13:24

Брате, не брини се. Те пирамиде су 100% пирамиде! Гледао сам снимак и интервју познати свијетски геолога, који признају да су пирамиде. Само јавност смета да се ради о пирамидама које су цак старије од пирамида из египта. Њима је проблем, сто су у Високом старије пирамиде него у египту. Јос један доказ, да смо ми у БиХ најстари цивилизовани народ на свијету, али се само правимо понекад луди, као на изборима.

Name

Ре За Ре

15.04.2019 16:41

Немојте измишљати. Који геолози су утврдили да су то пирамиде? Не мозе се то изразавати у процентима, него јесу или нису. До сада није утврдјено да јесу.

Name

Јасно

14.04.2019 21:21

Јасно будала и кривих дрва немозе нестати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

14.04.2019 21:26

Не разумијем никакво оспоравање пирамидаТамо има нешто и треба привучи туристе и стално потенцирати да има пирамодаКад у Међугорју потенцирају нешто немогуече које чак и света столица помно анализира и не потврђује а људи долазе да виде невиђено зашто неби обилазили брда тунеле..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

14.04.2019 21:53

Ха ха ха . Пирамиде. Па још бошњачке. Ово стварно превазилази здраворазумско поимање ствари. Да случајно и Скандинавија није босанскиа или бошњачка? Или можда Миссиссипи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

15.04.2019 07:29

Како год да се зову оне су у Високом. Нису у Скандинавији и нису на Мисисипију.. Оцигледно да ту несто има и Османагиц је направио посао са тим открицем.Многи архитекти и геолози из висе стотина факултета плацају да раде ткз матурски рад..околцио им 5x5 и копај и трази..наравно и плати. Посљења пирамида на свијету је откопана у Перу или Циле..није бас велика а откопавање је трајало 80 година. Не треба бити подао и зао...ет кад у Српцу открју неку пирамиду нек се зову српске пирамиде.

Name

За зоом

15.04.2019 08:41

Нису босњацке него босанске. Велика разлика. И ја сам се смијао кад сам цуо али кад сам отисао да видим е онда ми висе није било смијесно. Треба погледати прије него се ста казе :)

Name

Директ

15.04.2019 00:25

Туристи не морају ици у Високо да би видјели фараоне. Ено у Сарајеву цак три фараона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

15.04.2019 06:57

Идем цесто у Високо послом а из Лукавице сам,моземо прицати ста хоцемо,људи узимају лову,развијен градиц,проиводних погона на сваком кораку,слама се од туриста...свака њима цаст али људи раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

15.04.2019 13:27

ПАМЕТНИ ЉУДИ..ПОЗНАТИ ТРГОВЦИ. ОД НИЦЕГ НАПРАВЕ НЕСТО..СВАКА ИМ ЦАСТ..БРАВО.

ОДГОВОРИТЕ