Станивуковић заинтригирао ББЦ

Дух моје породице је увек био опозициони и отуда у мени од малих ногу дух да приметим да овде не ваља и да може боље", каже Станивуковић за ББЦ на српском на почетку разговора.

Република Српска 14.04.2019 | 14:48
Станивуковић заинтригирао ББЦ
Драшко Станивуковић је све што не очекујете од политичара са брдовитог Балкана - млад и материјално ситуиран.

Пореклом из једне од најбогатијих породица Бања Луке, у политику је ушао са 18 година приступајући опозиционој странци центра Партији демократског прогреса (ПДП).

„Почео сам тада зато што сам тада једино и могао, због пунолетства. Дух моје породице је увек био опозициони и отуда у мени од малих ногу дух да приметим да овде не ваља и да може боље", каже Станивуковић за ББЦ на српском на почетку разговора.

Током седмогодишње политичке каријере Станивуковић је прешао пут од најмлађег одборника Скуштине града Бања Лука 2016. године до најмлађег посланика у парламенту Републике Српске 2018. године.

За њега је 2018. гласало близу 20.000 грађана, што значи да је добио већу подршку од далеко искуснијих политичара и функционера великих странака.

Тако је са 25 година постао најмлађи посланик у парламенту Републике Српске, али и посланик са највише освојених гласова.

Због тога је у појединим медијима проглашен „највећим изненађењем избора", па и „чудом од детета", док су му медији блиски власти доделили епитет „младог тајкуна".

Својеврсни заштитни знак његове кампање постао је комад асфалта.

У једном од многих видео снимака које објављује на Фејсбуку, Станивуковић рукама кида новопостављени асфалт како би указао на квалитет радова и на то да извођачи крше правила по којима дебљина асфалта треба бити осам, а не два центиметра.

Овакви перформанси служе да на сликовит начин грађанима објасни проблеме о којима његове колеге говоре, како каже, неразумљиво и компликовано.

„Ако ломите асфалт, то значи да је неко узео много новца на дебљини асфалта и да постоји грађевинска мафија", објашњава Станивуковић.

За комуникацију са грађанима примарно је изабрао друштвене мреже.

Његову страницу на Фејсбуку данас прати више од 80.000 људи, а снимци различитих акција имају на десетине хиљаде прегледа.

„За мене је то доказ да људи разумеју мој приступ", каже Станивуковић.

Док је већина његових противкандидата свечано пресецала врпце, Станивуковић је већи део кампање провео на улици са грађанима и са мегафоном у руци.

Верује да је управо таквим приступом освојио гласаче.

„Пуно је текућих проблема, ја овим послом желим да се бавим проактивно у сваком смислу. Трудим се да свуда стигнем и да својим примером укључим много људи у све процесе", каже он.

Зато за посао народног посланика који сада обавља каже да је „специфичан".

„Немате стандардно радно време. Имате обавезне седнице и остатак времена за све потребе грађана. Некад једва стижем на све активности јер пуно је захтева", објашњава он у седишту странке ПДП у Бања Луци.

Док водимо интервју - на који је стигао са малим закашњењем и по којом капи зноја на лицу - испред канцеларије на пријем чекају грађани.

„Људи мене перципирају као некога коме могу рећи проблем", каже Станивуковић.

Признаје да кроз такве интеракције са грађанима и сам учи о томе где живи и информише се о њиховим животним проблемима.

Исход једног таквог случаја је и „афера пелене".

У Републици Српској, тешко болесна деца и особе имају право да добијају пелене на терет Фонда за здравствено осигурање. Због промене правилника и начина набавке, следовања пелена која рефундира Фонд су смањена, а набављане су пелене знатно лошијег квалитета.

Промена је погодила скоро 12.000 корисника, а набавка ових пелена коштала је 715.000 конвертибилних марака (око 350 хиљада евра).

„У најкраћој могућој црти - на пеленама које су увезене из Албаније је неко покушао да се обогати", каже Станивуковић.

Родитељи су се обратили Станивуковићу, а он је проблем изнео у скупштини.

„Дигла се прашина, јавност, медији писали и све се открило", каже он.

Директор Фонда за здравствено осигурање убрзо је најавио повратак на стари правилник.

„Све се вратило на старо, али су корисници добили и додатне погодности. Дакле, потпуна побуна и победа грађана", додаје Станивуковић.

У тегет џемперу и белој мајици са крагном на први поглед не изгледа другачије од многих бањалучких студената, што он и јесте - после гимназије уписао је Економски факултет у Бања Луци.

Ипак, признаје да за имиџ увек активног и за грађане увек отвореног народног посланика може да захвали привилегованом положају у односу на вршњаке.

„Верујем да има људи који имају велику жељу да се баве политиком попут мене, али морају да се баве тиме како да преживе. Ја о томе не морам да бринем и могу 24 сата да радим ово што радим", објашњава Станивуковић.

Драшко потиче из једне од најимућнијих бањалучких породица.

Објашњава да је богатство стекао његов прадеда.

„Био је један од најугледнијих и најбогатијих предузетника. Бавио се трговином, сточарством, пољопривредом и имао много земље још 50-тих и 60-тих година", објашњава Станивуковић.

Своју породицу описује као „предузетничку династију".

„Нико се од нас није бавио политиком, ујак је врло угледан предузетник и данас, мој отац такође. Сви су они наслеђивали то што је кренуло од прадеде", каже Станивуковић.

Истиче да ипак има свесрдну подршку фамилије.

„Као дете сам имао прилике да путујем са породицом и видим да су други градови много уређенији. У мени се пробудио бунт и питао сам се што је школа у коју идем неуређена", објашњава Станивуковић мотиве за улазак у политику.

Каже да је убрзо схватио да политика дефинише све сфере друштва - од образовања до здравства.

„Осећам велику љубав према свом народу и земљи. Као млад сам схватио да желим огромне промене", додаје он.

Промене које жели усмерене су ка бољој прерасподели средстава, а против крупног капитала, привилегованих појединаца и корупције.

Каже да може бити парадокс то што је и он по дефиницији капиталиста.

„Од аутомобила које моја породица вози, куће, фирме, свега. Али ја сам неко ко жели да свој капитал, новац и утицај који је стекао уз породицу стави у службу грађана", каже Станивуковић.

Он је 2014. године основао и Удружење грађана „Буди другачији" које је свакодневно прикупљало помоћ за угрожене друштвене групе и подстицало суграђане да се баве стварима корисним за заједницу.

Тако је удружење подржавало мајке које су се бориле да добију неисплаћене додатке, покренуло акцију за стварање бољих услова за рад у основним и средњим школама, указивало на трошење буџетских средстава за куповину скупих службених аутомобила и повело протесте против поскупљења горива.

Одрекао се посланичке, а пре тога и одборничке, плате и тај новац уплаћује као помоћ ученицима и различитим активистима за људска права у Бања Луци.

„Само немојте мислити да је имати у овом друштву увек предност. Некада је и огроман притисак", каже Станивуковић.

За њега је актуелна председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла да је „сладак, али неваспитан", док су га медији блиски власти често описивали као „младог тајкуна".

„Ја имам подршку оца. Ипак, ми смо фирме продали и данас послујемо ван земље, јер у матичној немамо простор зато што другачије мислимо", каже Станивуковић.

Он каже да би држава још одавно реаговала да је у пословању његове породице било нечега спорног.

„Па ако ме ухапсе због измишљеног државног удара и због тога што нисам дошао на информативни разговор шта би онда радили да нешто стварно постоји", додаје.

Станивуковић је ухапшен 25. децембра 2018. године током протеста „Правда за Давида" које је организовала група грађана захтевајући од надлежних да реше случај убиства 21-годишњег студента Давида Драгичевића.



Полиција је тог дана опколила трг на ком су се грађани свакодневно окупљали и забранила скуп.

„Постоји нешто што не можете дирати - слободу кретања и живљења. Притом ти људи никада неред нису направили", објашњава Станивуковић.

Он се тада гласно побунио, а регион је обишао снимак народног посланика ког полиција насилно гура у полицијски аутомобил док он покушава да се отргне.

„Ја стојим 20 метара изван круга, долази полиција, гази и хапси ме. И тада се предам, тада? Не може, то је пркос", додаје он.

Тада је са још неколико учесника протеста оптужен за „позивање на насилну промену уставног уређења Републике Српске."

Поводом овог протеста, поступања полиције, али и најављене промене закона о јавном окупљању, властима Републике Српске недавно су се обратиле и амбасаде САД, Немачке и Велике Британије које су саопштиле да опозицију, цивилно друштво и мирне протеста попут "Правда за Давида" не би требало сматрати претњом.

„За све ове године имам шест кривичних и 50.000 марака прекршајних налога - нема ту никакве основе. У мојој глави не вреде њихове овоземаљске казне", каже Станивуковић.

Због тога, каже, Бања Лука данас није град у ком се поштују људска права.

„Као и свуда и овде се може десити да вас неко пребије или опљачка. Али ви овде немате никакву гаранцију да ћете бити заштићени и да ће неко одговарати", објашњава.

Станивуковић је поносан на „заветну историју свог народа". Верује да се тога не треба одрицати, већ неговати и прилагодити 21. веку.

„Та историја јесте мученичка, трагична, ослободилачка, али ми је не познајемо и не извлачимо поуке. Живимо исто", каже он.

Додаје и да данас влада уверење да си „велики Србин ако је цео свет против вас".

„Нисте велики Србин ако мрзите Бошњака, Хрвата, ако вас Американац бомбардује и ако вам Енглез уводи санкције", каже Станивуковић.

Када Станивуковић помиње „његов народ", каже да мисли на „српски народ и Републику Српску" где је рођен.

Ипак, каже да је свестан земље у којој живи.

„Ја сматрам да се ми - Срби - Босне и Херцеговине која нам је загарантована Дејтоном, никада не требамо одрицати. Мислим да јака РС не значи слаба Федерација, и обрнуто", објашњава.

Верује да је суживот свих народа у Босни и Херцеговини могућ и додаје да би волео да се у будућности са онима који воде Федерацију такмичи у позитивним стварима, а не у понижавању.

„Могуће је да живимо заједно и договарамо се. И други народи као и наш имају историјско и културолошко право на ово тло. Не можемо се увек враћати у прошлост и оно што је било", каже Станивуковић.

Из Сарајева се на рачун политичара у Српској често могу чути замерке да више „гледају ка Београду" него ка главном граду сопствене државе.

„Ја се не одричем Сарајева, али Београд, Србија, Косово и Метохија и све оно што сам као дете учио од Немањића на овамо је оно што сам ја. Али нисам пун мржње, већ љубави", одговара Станивуковић.

Док говори о српској историји и националној свести његова усхићеност је очигледна.

У оба ентитета Босне и Херцеговине највећу подршку тренутно имају партије које често прибегавају националистичкој реторици. У исто време, Босна је на врху листе земаља из којих млади људи одлазе.

„То говори да млади не гласају, а да грађани који су под утицајем рата гласају. Говори о првој реформи коју требамо водити - реформи ума.

„Имате велики одлазак младих и активиста који су из објективних разлога напустили земљу, али ја сам одлучио да останем на борилишту и да оваквим приступом испишемо неке странице боље будућности, а потом и историје", закључује Станивуковић.

ББЦ

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

Бања лука

14.04.2019 13:10

Браво само напријед свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постовање

14.04.2019 17:17

Млади господине , бавити се политиком у данасња времена је исто сто и пливати по предубокој води .

Name

Ти

14.04.2019 17:26

Поздрав за Драшка момчину и пуна подршка...

Name

Пишите ћирилицом

15.04.2019 12:32

Изгледа да се види свјетлост у овоме тунелу. Свака ти част дјете драго. Окупљај младе људе око себе и изведите нас на пут. Зна народ то да цијени, а то је велика част за праведне људе.

Name

Стријела

14.04.2019 13:13

А шта рећи, позиција је својом владавином урадиа што је урадила, опозиција својом неспособношћу само допринијела да срање буде још веће, а народ блеји и блеји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дј миxајло

14.04.2019 13:49

Ок, не волиш га, нећеш гласаити за њега и све ок. Али 22 хиљаде гласова му не можеш оспорити.

Name

Роб

14.04.2019 14:32

Свака цаст само напред млади паметни постени момце доци це крај и позицији . Нико није крив сто будале подржавају лопове мисле да они раде за народ. Подрска за најбољег посланика

Name

Ре дј

14.04.2019 20:03

Ти су гласови Давора драгицевица гадови

Name

14.04.2019 13:48

МЛАДИ ГОСПОДИНЕ И ВЕЛИКИ ЧОВЈЕЧЕ СВЕ ШТО РАДИТЕ ЈЕ ЗА СВАКУ ПОХВАЛУ АЛИ И ЗА ЗАБРИНУТОСТ ЗА ВАШ ЖИВОТ ✊✊ЧУВАЈ ТЕ СЕ У ОВОЈ БАРИ КРОКОДИЛА ТЕШКО СЕ ПЛИВА✊✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаа

14.04.2019 18:32

Ма ово је момцина, свака цаст на свему сто радис. Ти и Вјкановиц само тако наставите, неце ни ова власт бити до вијека. Издрзали су срби и силне турке па и ових јада цемо се ријесити

Name

Деки

14.04.2019 13:49

У Републици Српској се не котирају бас добро они, које подрзавају Енглези...Станивуковицу, младо момче Додик је својевремено био пиун запада, па се освјестио...Паметан се уци на тудјим грескама а будала на својим... П.С. Немој висе у некој у следецој кампањи да будес провокатор кога шаљу да спопада политицке противнике са каменицама, такво понасње и улога је резервисано за низеразренда потрчкала , млад си и перспекитавн буде паметан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

14.04.2019 15:45

Деки изгледа да не видис добро јер је баја јос увек највеци америцки цовек на овим просторима. У супротном не би успео да покраде гласове.

Name

Искрено

14.04.2019 19:22

Ма буди и цији хоцес цовјек, само да се додје до слободе, правде и боље будуцности за градјане.

Name

Брка

14.04.2019 22:41

Боље бити енглески цовјек него руски гyцолизац!! Сто Деки не идес у Русију радити, вец летис на Запад?? Станивуковиц је цовјек и људина!! Одмах бих потписао РЕПУБЛИКУ СРПСКУ коју зели Станивуковиц! У Станивуковицевој Републици Српској нема страха за Босњаке, Хрвате и остале

Name

БиХ

14.04.2019 13:49

Само да Бог да оваквих људи што више у Босни и Херцеговини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна Српска

16.04.2019 15:08

Младицу, требао би се образовати и науцити нести радити, па онда се препоруцивати нацији као возд. До тада те нико озбиљно неце схватати осим злонамјерних и глупих.

Name

Цтни гавран

14.04.2019 13:58

На залост он и требињски колега се боре против вјетрењаца тј против добро увезане мафијске хоботнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2019 15:08

А ми остали блејимо као овце.

Name

Нико

14.04.2019 18:35

Бас тако. Заато им је он трн у оку. Боји се власт онога сто он представља и сто мозе народ кренути за њим. Ја мислим да се кандидује за градонацелника Бл да би побиједио без проблема

Name

Рада Совиљ

14.04.2019 23:05

Тако је,,,,дали страх или шта,,,али гунђа се у браду и кука како је скупо а нема се новаца

Name

Д

14.04.2019 14:18

Господине Станивуковићу поштујем и цјеним ваш рад само немој да паднеш под утицај других

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

14.04.2019 15:37

Подршка за Драшка одабрао си прави пут истине И правде а чувај се дијете ово је бара пуна крокодила бог те сачувао дијете

Name

Са стране

14.04.2019 14:49

ББЦ? Јасно је да са те стране ветар дува. Нека, нека се покаже ко игра за који тим. Није то лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2019 19:06

Хахаха Тебе бас "са стране".

Name

Мико Д

14.04.2019 15:04

Браво ДРАШКО само напред, такав нам треба и у бијељини, кадћеш кид нас, уз тебе је Бијељина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дире Страитс

14.04.2019 15:06

Дух његове породице је увијек опозициони. Вјероватно му је тата дошао до богатства и трговином са Мтелом као опозиционо настројен. Срање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2019 21:47

Бар му је тата паре зарадио, а није их украо од народа као они за које ти гласас. Је ли треба да се извињава јер је имао срецу да му тата буде богат?

Name

Ре

16.04.2019 14:54

Смета вам он а не сметају синови богатаси, који се никад не престају богатити него они И оцеви гуле до смрти не имајуци обзира према народу. Смета вам И Вукановиц, постени момак од постеног оца. Сви вам сметају. Дај, гдје су паметни синови насих политицар, не смију се ни појавити јавно , а рацуни расту. Нападањем на ове момке само им дизете цијену.

Name

ББЦ

14.04.2019 16:28

ББЦ познати пријатељи српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.04.2019 19:57

Британци су гадови и дјубрад. На планети Земљи постоји само 10ак држава са којима они нису ратовали (има на нету),али у овом моменту највећи непријатељ и душманин српског народа у РС је Милокрад Додик и његова злочиначка хунта. Гарантовано.

Name

Радојица

16.04.2019 19:09

Драшка хвали ББЦ. Не треба му боља потврда за његово анти српско залагање.

Name

бања лука

14.04.2019 16:55

Подрска Драску свака цаст,будуци градонацелник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

14.04.2019 17:26

Нема ниста од појединацне борбе,народ Ако мисли да је опљацкан Мора масовно да крене у протесте .Нема слободе И демократије без Јаке опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гидиста 60, д0 68

14.04.2019 17:31

Господине Драско поштовање, ми зене смо пуно оштецене, посла немамо а у пензију не можемо, остале смо без посла у најљепсим годинама, а сад шта сад , зашто не предлозите закон да жене 60годисте па до 68 могу бити пензионисане са 25 год радног стажа, спасиле би се колико толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ред и мир

14.04.2019 17:33

А осим ових амбасада великих земаља не оглашава се више ни једна. Гдје је ту аустријска амбасада јер тамо живи доста наших људи. Има ту још неких земаља рецимо Француска, Италија, Шпанија, Холандија. Зашто ове невладине организације као и из групе Правда за Давида не упознају и румунску, грчку, бугарску, словачку, чешку, словеначку амбасаду са покушајима да овдје МУП уведе тоталитарне законе као из доба комунизма. Никад се не зна кад ће се у сједишту ЕУ у Бриселу гласати о овим властима у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.04.2019 20:00

Уопште им нисмо интересантни. Превише смо мали и небитни. Нпр. аустријске новине апсолутно никад ништа не пишу о неким дешавањима с ових простора,осим понекад мали чланак о Новаку Дјоковићу. Нисмо им ни битни ни интересантни.

Name

Гога

14.04.2019 17:39

Само се дрзи енглеза они јако воле србски народ а то су доказали у посљедњем рату гдје су тукли и нас и Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

'Ајде не лупај....

14.04.2019 22:05

...глупости, нас и Србију су увијек тукли..,па дмо своју дјецу тако и васпитавали..,нису нас ни тукли довољно колико смо паметовали..,односно будале које изњедримо као Вождове..,учите дјецу зашто су нас увијек тукли и шта смо имали од ку..ења које нам никад ништа донијело није.Што не туку Швицарце, Данце, Финце и Естонце...,ми наше Вождове на рукама доносимо..,да бисмо им главе скидали кад усеру мотку својим незнањем и есенцијалном неписменошћу...,ми смо стока...и зато нас туку Гогице...иди гледај Елиф и уживај...,тонсу наши преци свакако...!!!

Name

РЕ ГОГА

15.04.2019 04:16

Енглези су енглези и 2019 год и 1998.год.Само ти тад нису сметали.

Name

Еw

14.04.2019 19:18

Свака част.Ти си примјер, не само у РС и Бих него и много шире. Само напред и нека ти је БОГ НА ПОМОЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшо.

15.04.2019 06:13

Добри Драшко !

Name

Ди

15.04.2019 02:26

ПОДРСКА.СТАНИКОВИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

15.04.2019 07:06

Браво Станивуковићу,ти си велика нада,млад си твоје време долази,а овој садашњој багри ће проћи,немогу вјечно остарили су.Чувај се јер такви као ти багри сметају. Срећно ти у свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигорев

15.04.2019 11:37

Браво Драшко. Твоје поштење је највеће богатство.

Name

ре Глигорев

15.04.2019 15:41

Несто контам породица стално опзиционари како доби посао мозда најбољи у РС и заради милијоне у дрзави гдје резим меље и само својим дава аи ајде мозда нису знали да су опозиција свима.

Name

Миленко

15.04.2019 15:47

Да ти немас поледину и цацино богаство био би ти много мањи исаоби у иностранство било ста радити.овако мозетисе као свима који су наслиједили богаство

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

15.04.2019 19:09

ББЦ!!? Знао Сам ... Хахаха хахаха Једино сто ботови имају да казу на овакав текст. Енглези!! Уаа! Е бас сте ботови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стара лола

15.04.2019 20:30

Јебо маму на мртвом човјеку покупио гласове видецете кад га овај Драгичевић јебне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.04.2019 08:33

Покази ти полуписменим, неваспитаним и криминалним фукарама како се води политика. Само напред Драско

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

16.04.2019 10:08

Станивуковић је паметнеији ос свих који га оспоравају, а богами и оних који га хвале. Он има свој став, своју путању, једноставно је има петљу. Вјерујем да даље од очију јавност саслуша и старије, а мудрије људе. Како нико досад није промијенио продни односно биолошки ток, тско неће ни ови који су на власти 20-30 година. Њих ће једног дана нестати, а на политичку сцену одалазе овакви као што је Станивуковић. Пошелим што више Станивуковича, јер ћемо на тај начин се прије ријешити садашњих политичара који су остарили у власти. Многи ће се једног дана стидити Станивуковића, а највише они који су га хапсили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАГА

16.04.2019 11:20

ПАМЕТАН,ОБРАЗОВАН,ВАСПИТАН,ЛИЈЕП,КУЛТУРАН СВЕ НАЈБОЉЕ ТИ ЗЕЛИМ САМО НАПРИЈЕД И ЦУВАЈ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а ви се само ложите

16.04.2019 15:09

Драшко није никад оповрговао да плаћа агенцију у Енглеској која ради на њему, има човјек паре. Питање је само колико је овај оглас коштао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично! Овај бар Плаћа својим новцима!

17.04.2019 16:33

А Влада РС не плаћа лобисте???!!!! И још којекакве Хохштаплере по свијету, плус бескорисна представништва РС. Примјер Стуттгарт у Њемачкој. Ни друга нису боља. Жалосно на сто се баца новац умјесто да се улози у корисније сврхе. Али ...

Name

Ос банану

16.04.2019 20:17

Велицина текста одговара велицини мајмунлука овог мајмуна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

17.04.2019 11:24

Ово што ради Драшко радили би и позиционари и опозиционари само што нису били сигурни хоце ли ОДМАХ успјети . Зури им се . А овај мали има пара па полако. Све це он то надокнадити. Добар пословни потез. Браво момак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гхф

17.04.2019 12:02

Дјечко ме подсјећа на Шешеља , јер је прави скандал мајстор. Не улазим у то је ли или није у праву.

ОДГОВОРИТЕ