Србија иде макар до полуфинала СП-а!

САД нису непобедиве! Кратку паузу до почетка Суперлиге Србије, кошаркаш црно-белих, Алексеј Николић, користи да се што боље одмори, али и припреми за наставак такмичења.

Кошарка 19.04.2019 | 16:30
Србија иде макар до полуфинала СП-а!
Већ од понедељка је заказано тимско окупљање, када ће бити урађена анализа свега шта је урађено у сезони, и направљени планови за даље.

"Крећемо са тренинзима од понедељка, и верујем да ћемо бити у најбољем могућем стању пред почетак КЛС", истиче Николић, који је слободно време искористио за долазак у нову "Оригиналс" радњу адидаса у центру Београда, једину тог типа на Балкану.

Док велики број кошаркаша лето планира за боравак у националном тиму на Светском шампионату у Кини, Алексеј неће бити у тој позицији, иако је Словенија првак Европе.

"Помало сам разочаран због тога. Раније је увек било да првак Европе увек иде директно на Светско првенство. Опет, нисмо успели да се квалификујемо, што јесте био наш циљ, наравно. Али, нећемо да кукамо. Шта је, ту је. Сви смо желели да играмо у Кини, али нажалост није нам успело. Понеки играчи, који су играли у евролигашким клубовима, нису успели да иду на те прозоре, и нисмо могли да се окупимо. А опет, генерално гледано, мала смо држава, селекција нам је мања него у другим репрезентацијама, и било је изазовно све то испланирати. Али, није то никакав алиби. Треба се борити и даље, јер се не видим да ће се прозори мењати. Морамо да будемо спремни да се квалификујемо и на наредно Европско првенство, што неће бити лако", рекао је он.

Прва звезда словеначке кошарке, али и један од најпопуларнијих играча на планети је Лука Дончић, члан Далас Маверикса?

"То што је Лука супер спреман у првој НБА сезони је резултат тога што је искусио сениорску кошарку на највишем нивоу у Европи. Евролига је друга најјача лига на свету, и када одиграш три сезоне навикнеш се на контакт, на јак ритам. Једино је тај атлетицизам другачији у НБА. Али, пронашао је начин како и против тога да игра и прилагоди игру себи. Лука се генерално игра са свим. Шта год да узме у руке, било који спорт, он би се забављао, а кошарка му највише лежи и у томе заиста ужива. У томе му је и предност, тај менталитет, што му помаже да прави такве резултате. Огроман је таленат, у исто време је јако скроман, није звезда. Увек покушава да се шали. Ретко када преозбиљно нешто схвата. Уз њега и Драгића прави се сјајна атмосфера у свлачионици националног тима и част је играти уз њих", каже Николић

Лична статистика у Даласу Дончића се не поклапа са успесима тима, који је био један од најлошијих у НБА ове сезоне?

"Мада цела организација гради тим око њега, Лука увек хоће тимски резултат. То није спорно. Можда је била специфична сезона и за њега и за Далас. Урадили су све што су могли. Довели су и Порзингиса. На крају није био најбољи резултат, али они гледају дугорочно. Тако су радили и са Новицким, па су на крају освојили прстен. Доћи ће сигурно још неки играчи, и сигуран сам да Далас зна шта ради. Лука ће бити све бољи и бољи, као и клуб".

Један од најбољих играча у НБА је и Никола Јокић, кога многи очекују да виде у репрезентацији Србије у Кини, која ће имати снажан тим за СП?

"Србија је увек имала јако добру селекцију. И са нама када је играла финале фалило вам је неколико играча који би сигурно отежали нашу борбу за златну медаљу. Али, мислим да је Србија један од фаворита на Светском. Сви као највеће фаворите гледају Америку, али нису ни они непобедиви. Може свашта да се деси у утакмицама, и Србију очекујем барем у полуфиналу. Квалитет и највећа снага српском тима је у чињеници да свих 12 играча равноправно могу да допринесу успеху и што делују као права екипа".

Евролига или НБА, који је ваш сан?

"Циљ ми је да играм константно Евролигу, односно да будем том нивоу. Свако жели у НБА, наравно. Али, није ми то неко оптерећење, у смислу да морам да идем тамо", рекао је он.

Која је разлика у игри у та два такмичења?

"Разлика је у атлетицизму играча. То је прва ствар. Друго, у НБА се више наглашавају "скорери", кошаркаши који поентирају, они воде игру и имају главну реч, док су у Евролиги плејмејкери ти који воде напад и игру, организују".

Шта вам више одговара у игри, два плеја или један?

"Увек је лакше са два плеја. Могу се мењати на позицији, знају обојица нападе и тактику за остале играче. Организација се очима договори, у тренутку. Види се кад је неко уморнији, па овај други преузме лопту. Често се деси да два "баллхендлера" буду у исто време на терену, чиме се добија већа креација за друге играче".

Које је ваше најјаче оружје?

" Незахвално је говорити о тим стварима, али себе гледам као доброг одбрамбеног играча, а у нападу волим да ми је тим организован, да саиграчи знају где су у сваком тренутку и шта треба да раде. Остале ствари нека други процене".

Постоји ли утакмица коју посебно памтите?

" Омиљена утакмица ми је кад смо против Србије играли финале Европског првенства 2017. у Истанбулу и када сам забио два слободна бацања пред крај утакмице. Тада се све ломило око победника и то ми је јако драг моменат", казао је Николић.

Да ли има неки кошаркаш чији стил игре вам се допада?

"То би био Ник Калатес. Јер стварно је најбољи, игра на позицији плејмејкера, и допада ми се како организује тим, води рачуна са ким игра, како коме да додаје, како да себи нађе позицију, и увек је на врхунском нивоу. Биће занимљиво у сада четвртфиналу Евролиге против Реала, и пратићу то са интересовањем. У НБА је Џордан непревазиђен, класа изнад свих, али од садашњих је Леброн супер, увек сам га пратио. Антетокумпо се издва такође, а такво тело и начин игре још није виђен. Ту је и Ембид, који још није показао шта може. Ипак, истакао бих Џејмса Хардена који има невероватну лакоћу потеза, супериоран је у шутирању, и показује на све начине да је врхунски ас", закључује Николић, додајући да су му омиљене патике управо адидас Харден волуме 3, са којима игра готово све утакмице.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар