Новаков "стручњак за бројеве" открио стратегију за Рафу!

Рафаел Надал је годинама уназад краљ шљаке и нема сумње да је шпански тенисер фаворит за титуле на најспоријој подлози и ове сезоне.

Тенис 17.04.2019 | 12:30
Новаков "стручњак за бројеве" открио стратегију за Рафу!
Мастерсом у Монте Карлу креће серија турнира на европској шљаци, али Надал ће бранити огроман број поена и то је прилика за остале тенисере.

Како год било, тенисера из Манакора је изузетно тешко победити на његовој омиљеној подлози и нема дилеме да ће за све играче то и у наредна два месеца бити велики изазов.

Статистика показује да је Надал невероватан када је реч о шљаци. У каријери има скор од 415 победа и свега 36 пораза или проценат успешности од чак 92 одсто.

Шпанац је освојио 11 пута Ролан Гарос у свега 14 појављивања у Паризу, а исти број титула има и у Монте Карлу, где ће наредне недеље бити други носилац.

Такође, Рафа има 57 титула у каријери освојених на шљаци, од укупно 80, што значи да је 71 одсто трофеја освајао на најспоријој подлози.

Аналитичар у тиму Новака Ђоковића, Крег О'Шенеси помогао је својим аналитичким и стратегијским подацима Новаку Ђоковићу да победи Надала у неким њиховим ранијим мечевима. То је био случај и ове године у Мелбурну, када је Новак просто збрисао Шпанца у финалу у три сета.

Занимљиво је да је О'Шенеси стајао и иза сензационалне победе Дастина Брауна над Надалом, али на Вимблдону 2015. године.

Он је анализирао Надалове бројке на шљаци и указао на то како се мора играти да би се дошло у прилику да се победи тенисер са Мајорке.

"У протекле четири године, на турнирима у Монте Карлу, Барселони, Мадриду, Риму и на Ролан Гаросу, Надал је изгубио свој сервис свега 12 пута у 424 сервис гема када је водио са 30:0. Он готово аутоматски осваја гемове и отуда је тешко његовим противницима добити га. Статистика каже да ће највероватнији скор када он сервира на шљаци после прва два поена бити 30:0. Он је такође веома добар и када је 15:15, успевао је да освоји гем у 83 одсто случајева (324/392). Чак и када је у позицији да губи са 0:30, успевао је да добије гем у чак 49 одсто ситуација", изјавио је О'Шенеси.

О'Шенеси ће и овог пролећа бити на располагању Новаку са својим подацима и већ сада каже да има идеју шта Новак треба да ради да не би доспео у неугодну позицију против Надала.

"Надал је у последње четири године успевао да направи брејк у 54 одсто случајева када је у сервис гему противника резултат био 15:15. Игра тек почиње, а његова способност да начини брејк је већ у пуном замаху. Дати Рафи предност рано у гему чини посао да добијете тај део игре готово немогућим. Отуда треба играти храбро већ од почетка гема и преузети иницијативу, то је нешто што увек може да се исплати", закључио је О'Шенеси.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар