Пет захтјева властима Српске

Организације цивилног друштва су пред власти и институције Републике Српске ставиле пет захтјева и позивале академску заједницу, јавне личности и све грађане и грађанке да својим потписима подрже захтјеве и придруже се пружању отпора кршењу основних људских права у РС.

Република Српска 13.04.2019 | 14:47
Пет захтјева властима Српске
У свјетлу догађања у Републици Српској у посљедњих неколико мјесеци, који се огледају у стварању атмосфере страха, забрани јавних окупљања и најавама доношења нових или измјена постојећих закона којима се уређују нека од основних људских права, организације цивилног друштва износе пет захтјева за власти и институције Републике Српске и позивају академску заједницу, јавне личности и све грађане и грађанке да својим потписима подрже ове захтјеве и придруже се пружању отпора кршењу основних људских права у РС.



Захтјеви:

1. Мора се престати са доношењем законских рјешења која ограничавају уживање људских права и грађанских слобода и која нису у складу са међународним стандардима из ове области.

2. Не смију се лимитирати и редуцирати јавни простори за мирна и спонтана окупљања и спречавати окупљања грађана/ки који траже да се открије ко је убио Давида Драгичевића. У најкраћем могућем року ово убиство и неразјашњење смрти осталих наших суграђана морају да се ријеше, а починиоци убистава најстроже казне.

3. Мора се престати са праксом застрашивања, пријетњи, етикетирања и репресије.

4. Мора се почети са департизацијом система и усмјеравањем на остварење потреба свих грађана, а не само једног дијела грађанства и интересних група, које су блиске власти.

5. Сваки напад на новинаре/ке мора се ефикасно и професионално истражити од стране полиције, како би се кроз дјеловање тужилаштава и судова казнили починиоци, а јавности послала јасна порука о недопустивости насиља над медијским професионалцима. Морају се санкционисати сви који у јавном простору забрањују новинарима достојанствен и сигуран рад, користе говор мржње и стварају атмосферу линча!

ПОТПИСНИЦЕ/И ЗАХТЈЕВА: Бањалучки центар за људска права, Хелсиншки парламент грађана Бања Лука, Транспаренцy Интернатионал - Босниа анд Херзеговина, УГ еТрафика.нет, Удружење БХ новинари, БХН Клуб новинара Бања Лука, Центар за младе КВАРТ, Центар за информативну деконтаминацију младих Бања Лука, УГ Оштра нула и Центар за животну средину.

(Директ.портал)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

синип

13.04.2019 12:57

Хтједох да напишем да су макар захтјеве могли да напишу чирилицом, али онда видјех потписнике. Све јасно... :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

13.04.2019 13:26

Ја разумијем и ћирилицу и латиницу и једна и друга су српске и остали који се служе са њима и босна је некад била већински српска док се наше вође нису одрекле у корист других.

Name

РЕЕ

13.04.2019 13:49

Залосно је то , сто се захтјев нема коме упутити

Name

Бањалучанин

13.04.2019 13:52

Хаха браво, све се слажем. Само немојте ви да нас штите молим вас.

Name

Источно Сарајево

13.04.2019 14:14

Учествовао сам активно у стварању РС од 92 до 95 али сам увијек писао латиницом.Да ли си ти више заслужан за стварање РС зато што пишеш ћирилицу ,ниси сигурно.Због таквих као ти и твојих истомишљеника пун ми је к...ац таквих срба и овакве Републике Српске.

Name

РЕ СИНИП

13.04.2019 14:51

ТАКВИ ,,ВЕЛИКИ СРБИ,, СУ НАС И ДОВЕЛИ НА ПОСЉЕДЊЕ МЈЕСТО У ЕВРОПИ.

Name

РЕ БАЊАЛУЦАНИН

13.04.2019 14:53

А КО ЦЕ НАС СТИТИТИ ОД НАЈВЕЦИХ ЛОПОВА И КРИМИНАЛАЦА НА ВРХУ ВЛАСТИ У ИСТОРИЈИ СРБА.

Name

Даре

13.04.2019 17:37

Засто се бунити када смо гласали и поставили монструозну власт. Сада нема кајања него служити монструмима до задње куризе. Или се ватати топуза да се аждаја уништи.

Name

Цхарлес

14.04.2019 03:35

Чирилицом?! Није наш проблем писмо, него писменост! А кад неписменима даш демократију, стигне тамо гдје смо ми данас...

Name

Ре

14.04.2019 08:37

Не нападајте овог сто се потписује као синип. Он само брани уставни поредак. Истина преко мртвог дјецака и на хињски нацин, успут цитирајуци Еустахија Брзица (или кога вец), али је ипак бољи од Бокиа. Мада ни Кхал Дрого није лос. Ипак је то Одбор за заститу уставног поретка.

Name

Милан

13.04.2019 13:09

Боље би им било да постују закон и дрзе се свог посла, јер овим наступом на прикривени нацин покусавају да остваре политицке циљеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2019 14:09

Моооој Милааанеее.... Кад у војску пооођеш, кад у војску пооођеш.... Моооој Миланеее...

Name

бобан

13.04.2019 13:09

Србин сам , и пишем ћирилицом, али ми је пун к... ових "србенди", којима је то важније, од онога што је написано, а све написано подржавам од А до Ш, јер у нашем ентитету нема ни слободе, ни људских права, а о демократији је глупо и причати...све је воља једног кабадахије, и класична партократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арцибалд Рајс

13.04.2019 13:52

Ако це због ове репресије отици ван Републике Српске јос неколико десетина хиљада Срба који се двоуме ста це остати од те њихове Републике Српске. Празна љустура? Па нека ти паметњаковици казу да ли је ово истина. Да ли репресивни закони и закони који нису једнаки за све тјерају људе (цитај Србе) одавде. То не мозе бити у интересу Срба нити било кога ко се сматра пријатељем или насим савезником. А таквих истинских пријателкја висе немамо. Остало је да се потаманимо медју собом. И у томе је Додик сампион.

Name

Бањалучанин

13.04.2019 13:57

Србин сам и пишем ћирилицу као и ти али се не слажем са овом захтјевима, а још мање са овима који их упућују. Шта то сад треба да значи, да псујем, да вријеђам или да кунем оне који не мисле као ја?

Name

ре Бобан

13.04.2019 13:58

Потписујем од првог до задњег слова.Све србенде а само гоне лични интерес.Ови што нам причају о српству и ћирилици су колико до јуче пљували по својој вјери.

Name

Ре БОБАН

13.04.2019 14:49

Иди Бобане мало у Европу па оптужуј лажно или пљуј полицајца па немој остат кажњен и онда пиши да нема демократије. Половина наших медија би банкротирало у Њемацкој плаћајуци казне за лажне вијести које преносе и без доказа оптужују све и свакога.

Name

ре Рајс

13.04.2019 14:54

Тацно тако. Ако ове накарадне законе дозволе странци то је управо због њихових ефеката смањења броја прекодринских Срба који се подударају са дугороцним циљевима Запада на овом простору. Уосталом сто би они ститили Србе.

Name

Боки

13.04.2019 16:51

Дали знас ста радит.Нација није занимање и треба ти само за мобилизацију.Ја сам сарени али имам занат и писем оба писма.Поздтав.

Name

Нешо

13.04.2019 13:20

Све док новинари Републике Српске не буду имали своје удружење, ја као новинар не желим да ме нелегитимно представљају тзв. БХ новинари и њихов огранак у Бањалуци. Зар смо толико морално и професионално потонули да нас требају представљати овде сарајевске подружнице. Гдје је ту вјеродостојност и аутентичност. Немам против да и они ту егзистирају али треба нам Српско новинарско удружење, какве имају и друге нације у окружењу и свијету. Није у Загребу Клуб новинара Загреб - него Хрватско новинарско друштво... итд. Ако се не варам , иако сам млађа генерација, овдје је постојало Удружење новинара које је самозвани новинар а уствари бизнисмен близак властима, Бране Божић , предао на тацни оснивачу Независних новина а тај , сад већ покојни оснивач, је имао прије тога своје удружење некаквих независних новинара. Када се пружила прилика Копањи да преузме новинарско удружење он је то учинио и предао на управљање неком свом потрчку који се такође представљао као новинар а данас наплаћује скупе киловате од електране коју је уз помоћ власти направио...дакле, подржавам све ове захтјеве и потписујем али хоћу као новинар да имам своје аутентично удружење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

13.04.2019 15:24

Колико сам схватио битно је да се зове Српско удрузење.По тексту сам закљуцио гдје си заврсио то твоје назови новинарство.

Name

Директ

13.04.2019 15:28

Сарајево је и српски град.

Name

ре директ

14.04.2019 05:40

Сарајево је било некад српски град

Name

Збогом

13.04.2019 13:54

Све истинито али зивите у заблуди, кд свега овог нема ниста, ко год је несто вриједио отисао је или се спрема за одлазак. Број становника це се преполовити, остат це крезави и стари, ви се бусајте у прса, оваки , онакви, ови они. За то вријеме паметни це цитати Суддеутсцхе или Спиегел, и неце им бити вазно које написао него ста је написао. Збогом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факат дилетанти и убице

13.04.2019 14:20

Сваки цовјек који се исели из РС због ове репресије је заувијек изгубљен за РС. То је исто као да сте убили све те људе. Убијајуци људе убијате РС.

Name

Бијег заувијек

13.04.2019 20:05

Овдје се људи убијају психички у појам, а такође физички, немогућношћу запослења, понижењима, непотизмима, корупцијом, гажењем сваког достојанства, као и свим злима који овде владају. Људи бјеже, заиста се никад и нико неће вратити, овдје живи само ко мора, или не може отићи...

Name

Стероиди у униформи

13.04.2019 14:04

Све док нам је полиција на стероидима, то су одреди батинаса а не неко у кога це градјани имати повјерење. Њихови команданти су опет на другим стварима довољно јаким да им потискују несумњиве комплексе. Дефинитивно то нису људи од којих се мозе оцекивати икаква креативност и напредак. Идемо доле назадрзиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.04.2019 14:55

Презивио сам рат мада сам на био на линији разграницења гдје је рат трајао 4.5 година и имам пун ратни стаз али могу реци слободније сам се тад осјецао него сад са насим кваси властима која има мафијаско понасање према народу тада сам се могао бранити данас то право су ми узели они сто се називају властима.Гади ми се ова творевина али немам висе куд стар сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

церилица

13.04.2019 18:07

99 од сто тумих сто пису церилицом незнају 10 бозијих заповјести

ОДГОВОРИТЕ