Откривено гдје је затворен Асанж

- Џулијан Асанжа је због мањка приступа интернету и здравственој њези и немогућности да изађе напоље, као неподношљив оцијенио боравак у еквадорској амбасади.

Република Српска 13.04.2019 | 11:40
Откривено гдје је затворен Асанж
Тај боравак у амбасади у Лондону окончан је његовим хапшењем у четвртак.

Блумерг наводи да би услови у којима сада борави могли да буду много гори пошто је смјештен у британску верзију америчког затвора за терористе "Гвантанамо".

Затвор "Белмарш" у југоисточном делу Лондона пореде с овим затвором на Куби, у којем су америчке власти држале најопасније исламисте, пре свега због тога што су у британском "Гвантанаму" смештени изузетно опасни затвореници.

Ту је казну служио, између осталих Абу Катада који је описиван као десна рука Осаме бин Ладена, некадашњег вође Ал Каиде, за подручје Европе, као и четворица мушкараца који су покушали да изведу самоубилачки напад у лондонском систему јавног превоза. Након што је његов случај, после хапшења, обрађен пред судом у британскопј престоници, Асанж је спроведен у "Белмарш".

То је изјавио Асанжов пријатељ Вон Смит, који је био једна од последњих особа која је посетила Аустралијанца у еквадорској амбасади пре хапшења.

Блумберг оцењује да би одабир локације где ће Асанж чекати даље судске одлуке могао да указује на строги приступ који су британске власти заузеле по питању притварања 47-годишњег Асанжа, док се он буде борио против изручења САД које га терете за откривање владиних тајни.

Наводи се да у "Белмаршу" има затвореника различитих профила, од нижих преступника до одељења које држи најопасније затворенике у земљи. Агенција наводи да ће овакво окружење бити потпуна новост за Асанжа, пошто је 2010. године, док је чекао одлуку британских власти по захтеву Шведске да јој га изруче, провео девет дана у другом лондонском затвору "Вондсворт".

Када је ослобођен уз кауцију његов адвокат је услове у затвору назвао "дикенсовским", док је сам Асанж рекао да је у време проведено у том викторијанском затвору "имао времена за размишљање".

(Тањуг)  

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ддд

13.04.2019 09:43

Требао је да побјегне у неку слободну земљу например Русију.Едвард Сноуден је јос увек у Русији

ОДГОВОРИТЕ