Давидов дух тјерају из града?!

-Шта ће учинити градска комунална власт ако сваког јутра на истом мјесту, или неком другом мјесту у граду, поново освану садница и камена плоча као симболи Давидовог страдања? Хоће ли градска управа увести дежурство како би се Давидов дух протјерао из града?

Република Српска 13.04.2019 | 08:26
Давидов дух тјерају из града?!
Прочитах да је Комунална полиција у Бањалуци донијела рјешење да се уклоне двије саднице дуње и спомен-плоча (Давидово срце), које су грађани засадили и поставили на годишњицу прве сахране Давида Драгичевића, на ушћу потока Црквена у Врбас - мјесту гдје је пронађено његово мртво тијело.

Те симболичне знакове људске душе оставили су Давидови пријатељи и поклоници као људски знак поштовања и љубави. На овој несрећној планети много је таквих знакова људског поштовања и сјећања.

На том тужном мјесту, племенити Бањалучани су претходно уклонили смеће и уредили запуштену обалу, да би остављени знакови имали и нешто од амбијенталне племенитости. Док су то радили, записује новинар, са зидина градске тврђаве будно их је мотрио чувар државног печата (полицијски инспектор). Ове симболе несрећне судбине младића уклониће, по свему судећи, радници градске чистоће, на начин како су "очистили" и Трг Крајине крајем децембра прошле године.

Власт која није могла да сачува обале Врбаса од кеса, фрижидера и других кућних олупина, потрчала је да их сачува од засађених дуња и срца обликованог од природног камена! Не сметају јој депоније смећа по обали Врбаса и Црквене, али јој сметају саднице дуње на уређеном простору. Та иста власт, показало се, нема законе који ће открити Давидове убице, али има законе који ће опустошити уређен простор и уклонити најтоплију људску поруку убијеном младићу! Треба ли овом безумљу коментар!?

Плаче ми се од количине нељудског у трагичном случају Давида Драгичевића! По свему судећи убијен, бачен у канализацију, мртав је вријеђан и срамоћен, на крају мртав прогнан, да би се, ево, и његов дух прогонио! Да ли је могуће да толико бездушности има у главама и срцима људи које је човјек изабрао да врше власт?

У поплави туге испливава ми пред очима судбина несрећног Чеховљевог кочијаша који развози пијанце до дуго у ноћ и покушава сваком од њих да исприча како му је син умро! Несрећни човјек би да подијели своју тугу, али га нико од путника не жели чути. На крају, испричао је тужну причу свом коњу након што је превезао посљедњег пијаног путника.

"Боже, какво је ово вријеме у којем живимо!", вриснуо је Андреј Тарковски у свом Дневнику "Мартирологија 1970-1986". Тај врисак, који допире из простора православног духа и наде, опомиње ме и чини неспокојним. Коме би данашњи човјек могао да исприча тугу што га свакодневно запљускује док гледа како се око њега све руши и умире? Вриснуо би, као Тарковски, када би га имао ко чути. Вриснуо би, али његов врисак похлепна и бездушна гомила опијених моћника неће чути! Неће га чути јер је онај који га надзире са врха градских бедема своју бездушност и суровост довео до апсурда. Он је постао човјек без трага душе.

Помахнитала гордост је кроз историју одбијала да чује глас разума. Чувари државног печата, опијени незаслуженом висином, огрезли у моћи која им се смијешила, умазани слашћу новца, упрљани љигавим рукама лажова и ласкаваца, свјесни да им туђа пропаст доноси корист, незаустављиво су тонули у провалију без дна. Нису посустајали у безобзирној грабежи и отимању, немилосрдном траћењу и трошењу, гложењу у грабежи и омрази и уживању у примитивној освети. Једно су причали, друго радили, једно писали и потписивали, а друго чинили, тужакали се и оптуживали, и не трепнувши, лажно се заклињали. Надносили су се над својом празнином, не видећи своје унакажено лице. Све су чинили да се само они чују и да се само њима клања и заклиње. Тако је пропала моћна Византија, тако је страдало Римско царство.

Они који су наредили уклањање садница дуње и плоче са мјеста трагичне смрти Давида Драгичевића, у својој бездушности, не знају да се дух убијеног Давида Драгичевића не може уклонити са мјеста гдје је злочин испливао јер је сјећање на зло и злочин трајније од њихових биједних живота. Они не знају да ће послије њих на власт доћи неки други људи који ће засадити нове саднице и на мјесту злочина поставити неке нове плоче којима ће обиљежити управо њихову бездушност. Њихово безумље доживјеће осуду неке нове власти јер се свака власт храни гријехом и идиотизмом претходника.

Шта ће учинити градска комунална власт ако сваког јутра на истом мјесту, или неком другом мјесту у граду, поново освану садница и камена плоча као симболи Давидовог страдања? Хоће ли градска управа увести дежурство како би се Давидов дух протјерао из града? Шта ће учинити ако једног дана група бунтовних студената, Давидових колега, у студентском кампусу поставити споменик Давиду? Хоће ли комуналци и полиција кренути да га руше?

Давид Драгичевић више није само убијени младић. Давид је постао метафора власти у служби злочина. Против метафором обликоване свијести нико није добио битку. Свака нова реакција власти продубљиваће бунт и тражити отпор.

"Узвишеност савременог човјека је у протесту. Слава ономе ко из протеста спаљује самог себе пред немом гомилом, и онима који излазе на тргове и протестују са плакатима и паролама осуђујући себе на репресију, и свима који кажу 'не' егоистима и каријеристима и безбожницима. Треба се уздићи изнад права на живот, у пракси спознати смртност нашег тела у име будућности, у име бесмртности... Ако је човечанство спремно за то, онда још није све изгубљено", поручује Тарковски у свом Дневнику.

Узалуд, данашњи човјек је спреман само за убијање и рушење.

Аутор: Бранко Перић, судија Суда БиХ
(Независне)

Коментари / 91

Оставите коментар
Name

АР

13.04.2019 06:32

Балване само на улице ту смо најбољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.04.2019 06:48

Болест небира

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

13.04.2019 07:32

БАЊАЛУКУ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОЛНИЦУ КУЛТУРЕ. НИ БОГ ВАМ НЕЦЕ ОПРОСТИТИ ИАКО ЗНАТЕ СТА РАДИТЕ.

Name

Дада

13.04.2019 08:35

Тај политицки покрет је поразен у сваком смислу, покрет који је злоупотребљавао несрецу једног дјетета. Народ и дрзава РС су побједили сектаске ритуале, насиље, западну пропаганду и федералце и радикалне исламисте који су то подрзавали новцано и конкретним присуством. Поготово на онај највеци скуп када је било преко 5.500 људи, Федералци су мислили да присуством русе Додика и РС њих тај слуцај и политицки покрет ни најмање није занима.

Name

Рашо

13.04.2019 09:43

За Дада, важно је да се ти бојиш за додика. По теби додик =Српска. По мени додик + такви као ти = Српска без народа српског.

Name

!!!

13.04.2019 10:06

Дадо или како се вец зовес, одавно не процитах оволико глупости у само пар реценица. Могао си или могла си да умјесто °несрецу једног дјетета° написес °убиство једног дјетета° ипак 1 ријец мијења смисао. Народ и дрзава РС како казес бојим се да су овим побиједили сами себе. Био сам 3 или 4 пута на свакодневним окупљањима кад би се слуцајно задесио у Б. Луци, био сам на оном 3 великом скупу на којем је ипак било 10 пута висе присутних од ове цифре коју спомињес. Е сад врхунац цинизма спомињања радикалних исламиста на том скупу је у томе да би ини вјероватно ко зна ста урадили да су се ту не дао бог ту веце насли. Дадо ту веце пред зградом телевизије је и Цеца отказала наступ вјероватно из разлога сто није имала коме да пјева, а и сатор у Трну је дјеловао сабласно празан. Јос на кррају кад стављас у исту раван једну особу и РС, требала би или требао би да знас да је РС ипак изнад свих нас.

Name

Ре

13.04.2019 10:23

Правда за Даду

Name

ре Дада

13.04.2019 10:43

Послије оваквог текста господина Петрића, написати тако глуп коментар само додатно потврђује да смо као друштво тотално морално потонули. О економском и да не говорим.

Name

Ре Дада

13.04.2019 11:01

Све док постоје такви као што си ти, постојати ће и сметње према било каквим промјенама које воде животу достојном људском бићу.

Name

Просто

13.04.2019 13:57

Није ово за припрост народ , СВАКА ЦАСТ ЗА Г-ДИНА СУДИЈУ .

Name

За ДАДА

13.04.2019 15:09

ЛИЈЕПО ЦИТАТИ ВАС КОМЕНТАР АЛИ САМО СЕ ПОСТАВИТЕ У УЛОГУ РОДИТЕЉА ШТА МИСЛИТЕ ДА ЈЕ ВЕСЕ ДИЈЕТЕ ТАКО ТРАГИЧНО ЗАВРШИЛО ДАЛИ БИ ИСТО ОВАКО ПИСАЛИ МОЛИМ ВАС ОДГОВОРИТЕ ИСКРЕНО

Name

за Даду

14.04.2019 23:28

Дада је зељка цвијановиц.Познао бих те медју хиљаду зена.

Name

Аурелија

13.04.2019 06:34

Хвала на овом тексту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.04.2019 08:03

бас тако.ко це похлепне нахранити,никада нико,појест це се на крају измеду себе.текст циста истина и циста стварност једна,бездусници и полтрони,нај гори спој.

Name

судија

13.04.2019 08:25

Перић би као судија требао да зна да за подизање споменика на јавним површинама треба дозвола надлежних органа. Када би сваки појединац или групица о томе одлучивала држава би нам баш била уређена.

Name

Ре судија

13.04.2019 08:35

Судија, није подигнут споменик. Порука овог текста је много дубља и сложенија. Никакве штете од спомен-плоче. Штета потиче из заробљених институција. Мене нпр. више брине што кримоси разглабају ко ће бити изабран за судију и предсједника неког суда. И гле чуда. Сваки пут "погоде".

Name

Ре судија

13.04.2019 09:02

Ти да си судија знао би да то није споменик већ симболично обиљежавање мјеста страдања једног младог човека. Господин Перић је прије свега поштен човек а тако исто искусан у својој струци.

Name

Ре судија

13.04.2019 09:07

ПА ТИ СУДИЈА ЗАБОРАВИ ЦИТИРАТИ УСТАВ РС, ЕВРОПСКУ КОНВЕНЦИЈУ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА, 15 МЕДЈУНАРОДНИХ УГОВОРА КОЈИ СУ САСТАВНИ ДИО УСТАВА БИХ.ТЕБИ КЕ ЛАСЕ УГУРАТ МЕТАР У ГУЈЦУ НЕГО МИЛИМЕТАР У ГЛАВУ

Name

Србац

13.04.2019 10:46

Свака част часном судији госп. Перићу.

Name

ре судија

13.04.2019 10:46

Треба ли и да се засади дрво?

Name

За судију

13.04.2019 10:50

Па човјече шта да радимо онда са стотинама плоча постављених широм Реп.Српске на мјестима страдања појединих особа. Сумњам да иједна од тих плоча има дозволу за постављање- и шта сад да радимо са њима? Јел' треба све да их порушимо? Или ћемо рушити само ову за Давида а остале оставити да стоје?

Name

За судију

13.04.2019 10:54

Могу Вам одузети купљене дипломе Али знање не могу!Једи сендвиц И цути.

Name

кими

13.04.2019 11:45

Постављања надгробних плоца у граду није исто сто и постављања крајпутаса,то схватите једном. А пљување по граду,републици,полицији ,комуналцима вам се враца на овакав нацин.

Name

Хвала

13.04.2019 11:51

на тексту !!! ви што мислите да сте изнад Бога и закона ,треба да знате да ће вас рука правде стићи.. Лако се вама диктатори иживљавати над недужним људима , мислите владтодршци ,да сте уклањањем срца и чупањем садица дуња направили подвиг ??? не нисте ,овим срамним чином још вечи гњев изазивате код грађања изазивате нас да вам сваку стопу поспемо говнима јер говна заслужују посипање говнима..

Name

За КИМИ

13.04.2019 13:08

А зашто није исто? Ако нешто бесправно поставито онда је небитно гдје је. На крају то је обала поред Црквене на којој смеће до неки дан није сметало а сад смета спомен плоча! Ма дај не с..и.

Name

Бозе помози

13.04.2019 06:36

И кад цовјек помисли да смо дотакнули морално и свако друго дно, и да не мозе низе,на овом несретном подруцју,увијек мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судијинца

13.04.2019 10:26

Ре Судија!Хајде, бар на тренутак, буди нормалан!

Name

ВАЛТЕР

13.04.2019 06:37

Ако је неко и имао дилеме у вези смрти Давида Драгичевића,након интервенција полиције и градске комуналне полиције,не би смио више да има.Јасно је као дан да режим не жели да открије КО ЈЕ УБИО ДАВИДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.04.2019 07:50

Шта, није ово први случај што се не жели да открије? Политика је изнад свега или испод свега, зависи како коме одговара.

Name

6

13.04.2019 08:42

Ре за ПА ПА И НИЈЕ ПРВИ ЗА ВЛАДАВИНЕ СНСД А МИЛАН ВУКЕЛИЦ..Ц'Ц'. И ТО ТИ ЈЕ ОДГОВОР СТА ТЕБИ ОДГОВАРА ПА ПИТАМ СЕ

Name

Ре ПА

13.04.2019 10:36

Опет ти незапослени паметњаковићу? Јес се јавио на биро рада овај мјесец? Немој да те избришемо!

Name

Дајте несто другације

13.04.2019 06:38

Ко све ово плаца ? Надјите неке нове теме а има их сасвим довољно.Давид и Багатон су свакодневно. Багратон је све Осим фирме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

13.04.2019 06:55

Куцај на Гоогл-у Ж И К И Н А С А Р Е Н И Ц А или по зељи ... Ко те тјера да цитас . Послије дуго времена један разуман, аргументован текст од стране образованог цовјека каквих нам треба много висе да би се спасили као народ .

Name

Ре

13.04.2019 07:22

Не разумијес, Давид је питање свега.

Name

Дадо

13.04.2019 07:23

Шути глупане,ако немаш шта нормално рећи

Name

Ре

13.04.2019 07:51

То је сав коментар на овако добар текст. Е свака цаст.

Name

Ре

13.04.2019 08:17

Нпр.? О приносу шљива и малина

Name

За дајте несто другачије

13.04.2019 08:20

Имате сваки дан сто других тема, али ово убиство је несто сто се несмије престати питати и писати. Ово је врх зла накарадних људи, институција и власти. Док год недодје дјело на видјело сваки нормалан човјек це питати и питати. Вама ако је досадно, узмите цртајте, шетајте, радите, размислите гдје су нас довели и гдје сте ви као појединац у овој црној рупи. Ако вам ни то није доста попустите интернет, али оставите на миру мртво дијете, уништене родитеље и људе који се боре и за вас, а ви се досадјујете и тандрљате по телефону

Name

ТУГА

13.04.2019 09:42

Друге теме су исте, сличне ранијим, јер је све иста шема, само други учесници. Наведена прича је новела, Чехов-Туга, али за разлику од кочијаша, кога нико није хтио слушати о смрти дјетета, овдје је друга ситуација. Давидов дух живи међу људима, јер још увијек није нашао свој мир, па управо зато има толико сљедбеника, људи жељних истине и правде, који имају осјећај емпатије за овакво звјерство. Суштина живљења Давидовог духа, јесте такођер у нашој апсолутној несигурности, јер се у дец показало да сви и свако може бити Давид, на жалост... Ради свега, људи, поготово омладина, бјеже из овог вилајета, угњетени највише несигурношћу и континуираним утјеривањем страхова, психичким насиљем. Глад и жеђ се некако могу издржати...

Name

Мирослав

13.04.2019 06:45

Дуње нису купљене у Тамарису код газде Јањетовића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина правда и остале вриједности

13.04.2019 06:47

Само упорно, достојанствено и паметно против инфантилне власти. Давид је обиљежио Бањалуку и то нико не може поништити. Гдје год нађете згодно мјесто , дрво у част Давида посадите, његово име исписујте сви који разумијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зетид

13.04.2019 06:50

Правда за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.04.2019 07:10

Убијене дусе су свакодневно око нас, таква дуса кад осуди, немас куд, готов си, на најтези нацин. Давидова дуса је изнад Бање Луке, суди свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Дајте несто другације

13.04.2019 07:27

Потпуно си залутао, овај текст није за особе као сто си ти, то си и сам закљуцио, текст је о људима и људскости а то данас многима није " забавно".90% је " забавних" прица па цитај!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ гирл

13.04.2019 07:29

Хвала Господине.У срцима многих је ово сто сте написали.Али једна је истина,тај круг це се затворити и ми који то цекамо цемо доцекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срето

13.04.2019 07:33

У последњих 25 година нисам прочитао љепши телс и поређења

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

13.04.2019 07:42

досо давид да наплати својим убицама сви крвници и катили це луди ходат по зенљи свеце их људи показиват давидова освета катилима и његовим крвницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

13.04.2019 07:45

пазитесе крвници и катили долази давид давас потрази дјабавам сви закони и забране одрзавања скупова давиду немозете сада забранит нитисе мозете сакрит од освете невиног младица свецевас народ прстом показиват

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леут

13.04.2019 07:50

Савршено. Свака част г-дине Перићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиланМилисавац

13.04.2019 07:51

Фин текст. Али од лошег човјека. Треба он прво поравнати неке друге ствари па да онда има дигнитет говорити о било чему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2019 08:38

Познајем човјека. Шта није поравнао? Кажи да одговоримо.

Name

Ре

13.04.2019 10:39

Господин Периц се не крије као ти крезуба Бурлина ботино?

Name

правда

13.04.2019 07:57

тај комунални полицијски инспектор је инспектор за протјеривање духа давидова алице и њему доци давидов дух главе незна јадо дасе дух ницији немозе прогонит доцице он њему на врата његове куце свице катили и убице невиног младица ходати даих народ по прсту показује тосу заслузили

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

13.04.2019 07:58

Не смије се “нелегално” градити на познатој “туристицкој” локацији града Бањалуке “усцу предивне мирисне канализационе ријецице Црквене” ? А мозда актуелна градска администрација има у плану на то мјесто поставити атрактивни “селфи пано” са натписом: “Бањалука град Истине и Правде” ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

13.04.2019 07:59

Болесно друштво у сваком погледу. Ако хоћемо да опстанемо морамо га рестартовати, поново изградити испочетка, пошто је све уништено, са новим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро крене

13.04.2019 08:01

Са реформом правосуђа је можда и добро кренуло. Судија Бранко Петрић први предсједник високог и тужилачког савјета је нажалост прекратко био на том мјесту. Затим долази Милорад Новковић па Тегелтија и кола крећу низ брдо. Нема никаквог саопштења бар колико је дуго трајао састанак између повјереника Прибеа и Тегелтије

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

13.04.2019 08:39

Новковић је пустио кола низ брдо. Најопаснији од свих. И најпокваренији.

Name

Плус

13.04.2019 08:11

Јос један добар текст и критика друства који назалост ниста неце промијенити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе бити боље, до нас је

13.04.2019 09:12

Знате како казе народна изрека : "Камен по камен палаца, зрно по зрно погаца".

Name

Првипут

13.04.2019 08:18

Свака част на овоме тексту. Да ли ће власт уклонити сва обиљежја на путевима која су поставиле породице страдалих у саобраћајним несрећама? Да ли ће власт посјећи сво дрвеће које је посађено без њихове дозволе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

13.04.2019 08:24

Хвала господине Перићу за овај сјајни коментар. Међутим, ови полумозгови који тренутно владају и они без мозга који их слијепо подржавају ништа од овог што сте написали не разумију или неће да разумију, већ полако али сигурно тону у живо блато одакле им повратка нема. И не би их ни жалио, сами су изабрали свој пут али проблем је што за собом вуку све око себе и оне који пасивно све посматрају и немају храбрости да се на вријеме отргну и оне који, за сада безуспјешно покушавају указати на ову сулуду политику која нас лагано дави деценију и по.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

13.04.2019 08:33

Ма није има овдје оних сто пису коментаре у слузби убица и резима мени нетреба оваква република српска ,и недозивљав је као сто ви зелите да прставите мене занима моје дијете и здравље и да сигурно одраста али ви сте највеце зло овог народа нетреба нам гори непријатељ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

13.04.2019 08:41

Пун погодак. Што јес` јес`.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2019 10:44

Реци нам олошу ко је убио Давида? Ти знаш јер си саучесник у убиству?

Name

Ре

13.04.2019 11:09

Шта има на "Бања Лука форуму" ? Тамо си од првог дана од марта прошле године и све до данашњег дана пљујеш тамо и овдје по убијеном Давиду Драгичевићу! Реци нам ко је убио Давида?? Ти знаш јер си саучесник!

Name

Тамара

13.04.2019 09:20

Занимљив је овај Периц лик, имао је он занимљивих трансформација током свог битисања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2019 10:30

Ау, сто лупи. Цовјек је константа и није склон трансформисању. Да га ниси замијенио/ла са нпр. Миорадом Новковицем који има склоност ка трансформисању.

Name

Мирослац

13.04.2019 12:43

Само да рата небуде.

Name

борац

13.04.2019 09:25

Несто сто се немозе протјерати или заборавити обиљезје и за младје нарастаје гдје су се родили под којом власти и цему се могу надати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ззз

13.04.2019 09:43

Одличан текст, неки људи нека се запитају и преиспитају,своју савјест, свој морал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.04.2019 10:23

Сви који се не слажу са оваквим текстом и описом ствари су морални имбецили и режимска гњусна говна. Огавни мишеви, вратите се у рупу из које сте изашли. да вас ми неби шутнули у ту рупу. А то ће бити сигурно врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

14.04.2019 19:54

Значи то је та демократија и слобода мишљења?

Name

Ре синип

15.04.2019 04:11

Није то "та" демократија. То је само коментар нн лица на порталу. Демократија је оно што нам је приуштио велики водја, по принципу " ко није у систему власти мозе да цркне".

Name

М. Р.

13.04.2019 10:45

Овај Балкан, натопљен је квљвљу недузно страдали народом. Они који су презивјели, мислим на обицне градјане, зиве у страху да се не понови зло. БАЛКАН је мјесто духова. Народ прогања неправда и тјера да напустају своја огњишта, а то знаци бол коју носис дубоко у себи и никад се неможес ослободит док си зив. Ови закони о којим се прица, везано за полицију, незнам ста реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисери

13.04.2019 10:47

Нисте успјели преко слуцаја давид срусити додика а сад само зивите у утопији нема висе окупљања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2019 06:10

Није лако бандита срусити.

Name

ЗА РУДОЊУ И ПСИХОПАТУ ЛУКАЦА

13.04.2019 10:52

ИСТИНУ НЕ МОЗЕТЕ САКРИТИ А ПРАВДА ЦЕ СТИЦИ!!!! ПРАВДА ЗА ДАВИДА ДАВОРЕ СА ТОБОМ ДО КРАЈА. ДОБРОВОЉАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.04.2019 11:55

црне и несретне власти.. ову власт недао Бог ни најгорем душману.. рудоња ,кукавче сињи и ти имаш дјецу..

Name

неко

13.04.2019 11:39

Народ је више сит и вас и ваше правде, додијали сте више и богу и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињенице

13.04.2019 12:04

Убили су дјецака, Србина, који је могао да зиви у иностранству, али није. Изабрао је Републику Српску и да сав свој труд и знање поклони управо Републици Српској и да у њој остане за разлику од својих врсњака, Срба. А убили су га опет Срби ито они којима су пуна уста Републике Српске и који се тобозе боре да се становниство не сели из Републике Српске. Ти људи нису свјесни колико иду на руку насих вјековних непријатеља. Концепт западне политике је био и остао прозет политиком Ватикана. Религија је вододелница нација и у складу са тим концептом Дрина је граница западног поимања хрисцанства. Додика је поставио тај исти Запад и он веома успјесно проводи њихову политику зарад лицних интереса уз властито незнање и умисљеност. Попис становниства није валидиран и нико га није признао јер је јасно да Срба у Републици Српској не зиви висе од 800 хиљада (то је за сада око 25%). Сигуран сам да це кад се број становника спусти испод зацртане границе Република Српска нестати. Зато наставите да подрзавате Милорада Додика који је главни кривац за масовно исељавање српског становниства и бице главни кривац за нестанак Републике Српске. Засто му је Цовиц главни сарадник. Зато сто је то одредио Запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додатак

13.04.2019 14:00

Ниједан Србин који је отисао из Републике Српске неце се вратити да спасава Републику Српску јер су они који је сада представљају успјели да је поистовјете са собом. Давор се својевремено вратио и ста је добио. Добио је властито дијете у ковцегу. Ово је болна али истинита цињеница. Опозиција није висе тако гласна у застити права овог цовјека. Засто? Зато сто их цовјек критикује. Ако се заиста и сами не запитају да ли њихове унутрасње борбе и неубједљиви ставови могу икога убиједити да их подрзава. Теско. Овај народ изгледа да нема праве заступнике и зато це нестати. Квазиинтелектуална елита сваког дана показује сујету. Засто? Ко је спреман да лицне фрустрације и интересе искрено подреди некој висој идеји. Давор је на залост на својој кози осјетио све ово и зато висе не гријеси. Сви његови потези су дубоко промисљени и невјероватно добро откривају биједу насег друства.

Name

ре

13.04.2019 15:01

Нажалост све је овако и горе.Позиција или опозиција ,све је исто.Ајде што све пропада и девалвира,ал слободно убијати људе,па стварно,куда даље.Многи,многи су осјетили како накарадно функционише РС,и сретан је свако ко је то навријеме спознао и успио заштитити животе своје породице.Нема овдје одавно ни академске заједнице,ни патритизма ,ни националних интереса тј нема народа који свјесно брине о својој будућност.Углавном моралне наказе које функционишу на принципу "отми,укради,превари ,зграби за себе,било од државе било од појединца"А ко се не уклапа у све ово ,он бјежи .

Name

здравко

13.04.2019 12:42

Кинески мудраци се смију и намигују на оба ока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доцкан

13.04.2019 13:38

Ово је одлично подсјећање на све оно што Радојичић и екипа охрабрена Додиком и екипом чини мртвом Давиду већ пуну годину дана. Међутим, има и једно АЛИ... Аутор текста је и сам својевремено кумовао доласку ове ненародне власти. Својим некадашњим радом и ангажманом. Зато што је аплаудирао доласку овог режима сличним, али другачије интонираним медијским иступима, режим се устоличио, однародио и суверено влада већ 20 година. Уосталом, аутор је и постао судија Суда БиХ, а и прије тога тужилац у ВСТС-у зато што је био препознат као подобан од тадашње Додикове власти откуда му је стигла што дискретна што отворена подршка. Тако да је и аутор већ 20 година послијератне БиХ тамо гдје га је послала власт коју је данас напао. Понављам, с правом. Толико о нечијој накнадној памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

13.04.2019 13:38

Одличан чланак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

легија

13.04.2019 14:11

Свака част за текст.Стићи ће казна зликовце.Кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за Давида

13.04.2019 14:22

Не прогони њих Давидов дух, вец нециста савјест. Прослост се не мозе промијенити али зато мозе будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

13.04.2019 14:33

Правда за Давида драгицевица.. Доле убице полицијске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

14.04.2019 00:58

Одлицан текст! Тако се и ја осецам...плаце ми се над колицином нељудскости у овој трагедији! Истовремено сам бесна на Давидове суградјане који си олако пресли преко његовог зверског убиства и прогона његових несрецних родитеља. Срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

14.04.2019 10:50

Нечасно је све ово што раде са случајем овог несрећног младића. Много тога, од првог момента, ту није како треба. Ту се штити неко крупан. Међутим, нечасно је бити и судија Суда БиХ, најкомпромитованије установе у земљи, а сматрати себе позваним да говори о поштењу, моралу и правди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг Благојевиц

15.04.2019 17:51

ја се селим за Панцево,дјеца су у Аустрији,а ви се ј.са психопатама Додиком и Лукацем,збогом зохари!

ОДГОВОРИТЕ