Признање са Сан Сира у прилог скоројевића!

Милан не би био Милан да је 80-их постојао финансијски фер-плеј! Тврди Адријано Галијани лично!

Фудбал 20.04.2019 | 09:45
Признање са Сан Сира у прилог скоројевића!
Фебруар је 1986, Милан је на ивици банкрота. Силвио Берлускони је нањушио шансу и преузео клуб. Већ 1989. године прва европска титула у Берлусконијевој ери. Наредне сезоне и друга. Укупно их је било пет. Са оне две раније Милан је после мадридског Реала најтрофејнији клуб Старог континента кад су у питању европске курне.

Али Милан не би био то што јесте да је тада на снази био финансијски фер-плеј који у данашње време стоји као омча око врата супербогатим власницима клубова попут Пари Сен Жермена, Манчестер Ситија, па чак и самих Росонера. И не кажемо то ми, већ дугогодишњи директор Милана Адријано Галијани, човек који је бринуо у клупским финансијама док је Берлускони немилице сипао.

Уосталом, кад је Уефа увела финансијски фер-плеј Берлускони је и продао куб. Неко ће рећи да је то зато што дон Силвио никад и није радио по прописима. Можда
ће и бити у праву. Али навијачи Милана само ће одмахнути главом. Њих не занима шта је Берлускони радио. Само знају да то више није исти клуб.

“Кад видим пехар Европског купа, кроз главу ми прође све те прелепе године, пет трофеја, осам финала... Химна Лиге шампиона је била Миланова музика. Недостаје ми то“, сетно ће Галијани за италијански Скај Спорт.

Само прави увод за поенту...

“Овако како је сада... Финансијски фер-плеј не ваља, то мора да се мења. Да је финансијски фер плеј постојао 1986. године Миланови навијачи не би искусили сву ову радост. Фудбалски предузетници су тада инвестирали новац из својих џепова. Данас можеш да потрошиш само оно што зарадиш, па исти тимови побеђују из године у године. Не могу да разумем зашто нови власник, човек који жели да уложи, не би то могао да уради“, пита се 74-годишњи Галијани.

Вечита дебата...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар