Спорне и измјене Закона о полицији?!

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упутило је у Народну скупштину Републике Српске и Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима. У том нацрту, поред увођења резервног састава полиције, уводе се и проширења надлежности полицијских службеника код лишавања слободе. Струка упозорава да ће овај закон, уколико буде усвојен, имати озбиљне посљедице по грађанска права и слободе.

Република Српска 12.04.2019 | 19:27
Спорне и измјене Закона о полицији?!
Најављеним Законом о полицији и унутрашњим пословима практично се уводи могућност да припадници МУП-а лишавају слободе грађане по сопственом нахођењу. У нацрту закона који је упућен у Народну скупштину РепуС, Министарство унутрашњих послова уводи нови члан који полицајцима значајно проширује овлашћења у односу на досадашња.

Послије члана 39. додаје се назив члана и члан 39а. који гласи:

„Лишење слободе

Члан 39а.

(1) Полицијски службеник може лишити слободе лице ако постоје основи сумње да је то лице починило кривично дјело и ако постоји било који разлог наведен у Закону о кривичном поступку Републике Српске, а Министарство је дужно да такво лице без одгађања у законом утврђеном року спроведе надлежном тужиоцу.

(2) Полицијски службеник може лишити слободе лице ако постоји било који разлог наведен у Закону о прекршајима Републике Српске, а Министарство је дужно да такво лице без одгађања, у законом утврђеном року, спроведе надлежном суду". 

Додавањем ове одредбе у Закон, створиће се веома опасно стање, упозоравају правници, гдје би припадници МУП-а практично на себе преузели дио овлашћења суда и тужилаштва.



"И Законом о кривичном поступку и Законом о прекршајима предвиђени су услови под којима се може лице лишити слободе. А лишити неког слободе је крајња мјера која се предузима, а према овом закону МУП на себе преузима улогу  да лишава слободе лица без наредбе судије или тужиоца", рекао је за БН ТВ адвокат Милан Малешевић. 

Озрен Пердув из групе "Правда за Давида" је у децембру прошле године у 1 час и 30 минута иза поноћи приведен у својој кући. Полицајци су му рекли да је разлог привођења то што је узвикивао „Правда за Давида“.

По важећем закону је било дозвољено привођење без судског налога само у ситуацијама када се не може утврдити идентитет особе, ако се особа не одазове позиву на разговор или ако је за лицем расписана потрага.

"Није био испуњен ниједан од та три случаја и ја сам приложио притужбу МУП-у да нису имали право да ме приведу без судског налога. И види сад, Влада РС предлаже измјену управо тог закона на начин да додају члан који утврђује да полицијски службеник може да лиши слободе било које лице ако постоји било који разлог у закону о прекршајима", објашњава Пердув. 



Пердув каже и да је шест припадника групе "Правда за Давида" позвано на информативни разговор у својству осумњичених, ради узимања изјаве иако је досадашњи закон прецизирао да је то могуће само ради прикупљања и давања обавјештења, упозорења и издавања наређења.

Оно што посебно забрињава, кажу у опозицији, је што овакве одредбе припадницима МУП-а дају широка и непрецизно дефинисана овлашћења, што би могло имати озбиљне посљедице у практичној примјени.

Ресорни министар и премијер Републике Српске су раније поручили да се ради о Нацрту закона и да постоји могућност да се исправи све што није добро.

Струка, међутим, упозорава да је евидентно да су основна инспирација за доношење оваког закона дешавања из децембра 2018. током разбијања протеста групе "Правда за Давида", а да је основни циљ да се практично озакони понашање појединих припадника МУП-а из тог периода и максимално ограниче грађанска права.

Нацрт измјена Закона о унутрашњим пословима пред посланицима ће бити већ 16. априла, на сљедећој сједници Народне скупштине Републике Српске. 



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Реалан

12.04.2019 17:42

Свака критика власти и законских рјесења је на мјесту и у свим нормалним земљама постоје људи за и против и то је ок. Треба сваки закон а посебно онај којим се ограничавају слободе и права грађана да се добро изанализира и да стручна јавност да суд о томе. Али када видим да сте првог за коментар питали овог адвоката наркомана а то је добро познато и човјека који се никад озбиљно адвокатуром бавио није нити било којим другим послом е онда све ово сто писете нема никакав легитимитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

12.04.2019 17:44

Не знам само кога ће ови "интелектуалци" хапсит када сви оду из земље. А исто тако нисам сигуран ко ће им давати плату и пензију и од чега ће ова господа са овлаштењима да једу. Али полако, само полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калкулација 113%

12.04.2019 20:57

Папак мисли краткороцно, од данас до сутра. Узми и зајеби кад стигнес, а остало искулирај.

Name

Туга до неба!

12.04.2019 17:48

Зар ми имамо полицију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

миским

13.04.2019 04:45

Имамо и те како специјалце који пљкацкају конвоје са новцем.

Name

Реалан

12.04.2019 17:49

Свака критика власти и законских рјесења је на мјесту и у свим нормалним земљама постоје људи за и против и то је ок. Треба сваки закон а посебно онај којим се ограничавају слободе и права грађана да се добро изанализира и да стручна јавност да суд о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бограновиц

12.04.2019 19:08

Добро досли у Сјеверну Кореју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

12.04.2019 19:11

Свака вам цаст за госте.поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нокс

12.04.2019 19:33

Е па спомињете Титово доба а нц зелите да казете како је тад народ слусао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европа

12.04.2019 20:15

Ово није нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

12.04.2019 21:55

Ова полицијска хунта озбиљно угрозава зивот у РС.Ова одредница "било који разлог" је неприхватљива за свако демократско и уредјено друство.Додикова полиција и њен неписмени министар морају то прецизније дефинисати.Металостругар би требао оправдати накнадно купљену диплому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.04.2019 04:42

Мозда Лукац има намјеру да похапси тајкуне и крупни олос а тај закон би му исао на руку судови су у ионако корумпирани и у рукама пљацкаса.Ко зна ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

13.04.2019 08:05

ЧИТАМ СЛУШАМ, ГЛЕДАМ СВЕ ПОЛИЦИЈА РАДИ. УВОДИ ЗАКОНЕ ОДРЕЂУЈЕ ПРАВИЛА, БОН- ТОН ПРИКАЗУЈЕ КАО НЕПРИХВАТЉИВ О НЕУМЕСАН, ПА ЧАК И ОПАСАН. ПОЛИЦИЈА, ПА ПОЛИЦИЈА, ПА ОПЕТ ПОЛИЦИЈА, ОНИ ЗАКОНЕ ПРОПИСУЈУ. ГДЕ ЈЕ ТУ МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ, ДА ЛИ ПОСТОЈИ И ШТА ОНО РАДИ. ИЛИ ВОДЕ ПОЛИТИКУ НЕКА ЊИХ, МИ ЋЕМО ЋУТАТИ А НАС НИКО НЕ ДИРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

16.04.2019 11:44

Министарство унутрашњих послова Републике Српске додијелило је посао вриједан укупно 201.781,65 КМ, за радове на стрелишту у комплексу Центра за обуку Залужани, фирми Прода-монт д.о.о. Добој у власништву Горана Продића. Прода-монт је грађевинска фирма која на јавним тендерима институција у Републици Српској, којим углавном руководи кадар Савеза независних социјалдемократа, редовно има "најповољније понуде" за изградњу грађевинских објеката. Тако је било и с посљедњим потписаним уговором с МУП-ом РС који је тражио најповољнијег понуђача за изградњу контролног објекта с надстрешницом у оквиру стрелишта Центра за обуку Залужани. Уговор је потписан 8. априла.

ОДГОВОРИТЕ