Иванић: Јако лоша порука за БиХ

- Пошто је Предсједништво БиХ једини конституисани орган који функционише било би логично да оно буде то које ће представљати земљу на берлинском самиту лидера западног Балкана, а не предсједавајући Савјета министара који је у техничком мандату - каже Иванић и наглашава да то представља поруку Предсједништву, па једним дијелом и господину Додику лично.

Република Српска 12.04.2019 | 13:50
Иванић: Јако лоша порука за БиХ
Бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је непозивање предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика на састанак лидера западног Балкана, који крајем овог мјесеца организују њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон, јако лоша порука за БиХ, али и интересе Републике Српске.

Коментаришући најављени самит балканских лидера, гдје је позван предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, Иванић каже да би у нормалним приликама било логично да су тамо позвани чланови Предсједништва БиХ.

- Пошто је Предсједништво БиХ једини конституисани орган који функционише било би логично да оно буде то које ће представљати земљу, а не предсједавајући Савјета министара који је у техничком мандату. То представља поруку Предсједништву, па једним дијелом и господину Додику лично. Очигедно је да међународне институције сматрају да у Предсједништву БиХ немају адекватног саговорника и да је једини такав саговорник, иако је у техничком мандату, Денис Звиздић", каже Иванић у изјави порталу Инсајдер.

Иванић је мишљења да је то са становишта интереса Републике Српске "јако, јако лоше".

Осврћући се на заједничку изјаву амбасада САД, Велике Британије, Њемачке те ОХР-а о предложеним нацртима закона у РС, посебно оним који се односе за забрану снимања полицијаца на дужности, али и најаве увођења резервног састава полиције РС, Иванић каже да наведена изјава западних дипломата и ОХР-а представља "доста необичан начин обраћања јавности", али да је повод за такво обраћање, како додаје, евидентно био с разлогом.

- Ту, прије свега, мислим на покушај да се дисциплинује јавност у Републици Српској потпуно непотребним и погрешним промјена закона, посебно када је у птању снимање у обављању дужности полицајаца. Свугдје у свијету је малтене тренд да полиција сама доказује кад ради свој посао, а не да се забрањује да то раде обични грађани. Мислим да је јавно упозорење наведених амбасада и ОХР-а дало резултат и стиче се утисак да је то главни разлог због кога ће МУП РС, изгледа, повући тај приједлог закона - каже Иванић.

Коментаришући данашњу изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика да се ту ради о грубом мијешању у унутрашње послове РС те да ће, како је најавио, тражити званично објашњање од амбасадора који су потписали ту изјаву, Иванић каже да се Додик "мора навићи на то да људи имају своје ставове, да их износе и да неће увијек аплаудирати ономе што се овдје предлаже".

- С друге стране, све док овдје постоји ОХР постоји и правни основ да се они на неки начин укључују у ову врсту расправа. Међутим, друга тема која је још контроверзнија за међународну заједницу је питање резервног састава полиције РС и њихов страх да би резервни састав полиције у РС могао да доведе и до резервног састава полиције у Федерацији БиХ, а то би онда могло даље дизати тензије и стварати непотребан амбијент. Мислим да ће требати пуно мудрости да власт у Српској покаже аргументе и разлоге због којих то чини. То ће бити врло озбиљан изазов - сматра Иванић.

Он додаје и то да је упркос несугласицама и трвењима између СНСД-а, СДА и ХДЗ-а око начина и динамике формирања власти на бх. нивоу "тешко очекивати било какву другачију варијанту".

- Искрено сматрам да је формирање Савјета министара обавеза странака које су се прогласиле изборним побједницима. Оне су постигле договор и око Дома народа, и око Представничког дома БиХ и оне то могу да учине ако хоће. Зашто неће, то је питање њихових међусобних односа. Сматрам да је свима интерес да ова структура формира власт и као почасни предсједник ПДП-а кажем да је ово мрцварење око формирања власти и нама већ дошло преко главе. Ми би заиста жељели да се власт формира, али ово што се сада догађа на неки начин показује и немоћ партија које чине већину. Брзо су се договорили о ономе што је лакше, а то је формирање Представничког дома, док се теже договорају око оног што је озбиљнији посао, а то је формирање Савјета министара - каже Иванић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

РСП

12.04.2019 11:53

Резервни састав полиције је паравојна паралелна формација. Тјелесна гарда олигархије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧУЈ ЛОША СЛИКА

12.04.2019 14:59

ЛОШУ СЛИКУ ПРУЖАЈУ ОНИ КОЈИ НЕЗАКОНИТО ОТВАРАЈУ ПОШТУ ЧЛАНОВА ПРЕДСЈЕДНИШТВА. ТАКОЂЕ.

Name

БејХа Напред!

12.04.2019 11:55

БејХа се бори за опстанак. Оно Беј хоце лијево, а оно Ха хоце десно, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивач

12.04.2019 12:06

Није требало заустављати нови Закон о јавном реду и полицији. Треба пустити докле су способни да иду и колико су болесни. Народ је већ заћутао и само очекује "РУМУНСКИ СЦЕНАРИО". НЕ ВЈЕРУЈЕ НИКОМ!!! СНСД је приватна странка која је формирала дуплу власт и све то натоварила на леђа народа. Поред јавне администрације има дупла администрација која диригује свим и са сваким и најмањим службеником државне и локалне управе, правосуђа и полиције. Не смије нико да одлучи, они који не чекају директиву одмах се сатанизују, процесурирају!. већином полиције не управљају и не руководе они који су формални шефови, али на позив неформалних шефова морају извршити свако дјело и побрисати све трагове! Свијет није запамтио овакву тиранију!. Нису ни нама драги сви странци, али испада да нас једино они могу заштити од овакве тираније и самовлашћа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

12.04.2019 12:42

Тако је Оснивач

Name

Милан

12.04.2019 12:26

Зар је овај јос у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави

12.04.2019 12:44

Господин и политицар,свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

12.04.2019 16:14

Једини политичар који је тренутно на располагању Српском народу и који зна ста треба и како треба за добробит Српског народа у БИХ.

Name

ИстоцноСарајево1

12.04.2019 12:51

Ми смо Вас изабрали за Предсједника, само сто су и нама и Вама то ускратили, ал за коју годину отици це и Мафија, дотуци це те их тада, па це те ви моци са Станивуковицем Вуканом и осталом екипом дици ову дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

12.04.2019 13:02

Јадан ли је овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

12.04.2019 13:08

Цим удјемо у НАТО идемо заузети неку трецу земљу,ја ам да заузмемо неку на мору,мозе и дио,рецимо јузни дио Спаније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледај се

12.04.2019 17:49

Да је лосе за БиХ ми сви знамо . Стално моземо да процитамо како се насе комсије протјерују због тероризма. Иваницу провео си многе године са Изедбеговицем дали си му икада рекао да то сто цини властитом народу неце донијети добро? Знао си ти то као и сви обицни људи и ниси ниста предизео. Једино је Додик упозоравао да то неводи нидје.Ово је последица Изедбеговицеве и твоје владавине. Кад показемо БиХ пасос у нама гледају терористе.

ОДГОВОРИТЕ