Скуп о западном Балкану 29. априла

Њемачка и Француска позивају лидере балканских земаља на конференцију у Берлин, која би требало да буде одржана 29. априла, изјавио је у сриједу навече представник њемачке владе.

Босна и Херцеговина 12.04.2019 | 08:29
Скуп о западном Балкану 29. априла
Осим представника западног Балкана, састанку би требало да присуствују и представници Европске комисије, а тема број један би требало да буде дијалог између Београда и Приштине. Подсјећања ради, представници Њемачке су прије мјесец дана били на састанку с представницима обје владе, а, иако није било саопштења за јавност након састанака, србијански медији су извијестили да је Њемачка поручила да ће након европских избора у мају у склопу балканске стратегије ЕУ бити представљен нови план за рјешење овог горућег питања.

У Амбасади Њемачке у Сарајеву су "Независним" потврдили да би Косово требало да буде главна тема.

"Стабилност и позитиван развој региона су и њемачкој савезној канцеларки и француском државном предсједнику од велике важности. Они желе да са позваним учесницима разговарају о посебним изазовима у региону, попут питања односа Србије и Косова", рекли су нам они.

У Амбасади Француске нису могли дати конкретне информације о састанку, али су истакли под којим условима је могуће примање земаља западног Балкана у ЕУ.

"Први услов је, наравно, да ове земље буду спремне, захваљујући реформама које ће спровести: владавина права, економија, итд. Тако ће, на примјер, за БиХ од круцијалне важности бити наредно мишљење Комисије за прецизирање етапа које још треба прећи", рекли су они у изјаво Независним.

Други услов, како је истакнуто, односи се на саму ЕУ, односно њену спремност за нове земље чланице.

"А за то и она сама треба да спроведе реформе како би постала демократичнија и пружила више заштите. Француска је предложила да ова реформа ЕУ буде спроведена током наредних мандата Европског парламента и Комисије, између 2019. и 2024. године.

За то вријеме Француска наставља пружати своју политичку и техничку подршку приближавању земаља западног Балкана ЕУ", појаснили су они.

Њемачки медији блиски политичким круговима, пак, пишу да су обје земље забринуте због застоја у дијалогу између Београда и Приштине, те сматрају да то неријешено питање може дестабилизовати цијели регион. Они подсјећају да је Косово прогласило независност, коју Србија не признаје, и истичу да велики дио земаља, укључујући и неколико чланица ЕУ, не жели да призна косовску независност, због чега је и европска перспектива за Приштину и даље неизвјесна. 

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

јој

12.04.2019 06:50

Кад се ово двоје састаму обицно неко зајауце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2019 08:52

Тридесет година нас јашу, туку, убијају, пљачкају...

Name

НоСикирики

12.04.2019 07:19

Никакви разговори за стање на Балкану неце помоци, само наметнути закони и санкције могу бити од помоци, али нико из ЕУ то неце хтјети осим у слуцају крвопролица.Увијек они сав балкан гледају исто... морате сваку земљу појединачно ријешити. Косово и Срб немају везе са БиХ, и обратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар не!?

12.04.2019 08:08

Нека све приме у пакету, па це сви градјани имати разлога да се боре за праве вријдности, самим тиме напредак у свему томе це бити видљивији за мало времена, а овако неце никада.... Нису ни други били на нивоу задатка па су цланице.

Name

Меркелова

12.04.2019 08:57

Уреднице овога портала, а засто Вам је проблем објавити линк о Меркеловој, цији ја нисам аутор, а кога сам цитаоцима Васег портала, послао прије сат времена. хттп://истиномпротивлази.цом/новости/1236-хитлер-је-ротхсцхилдов-унук-и-отац-ангеле-меркел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

12.04.2019 10:05

Штета, сто то није објављено прије него што је снимљена " Бела ладја" било смијеха до суза.

Name

Харе

12.04.2019 09:31

хттпс://www.слободна-босна.ба/вијест/111140/засто_само_додик_није_позван_на_самит_у_берлину_то_би_могао_бити_сигнал_за_санкције_или_позив_поузданим_судововима.хтмл

ОДГОВОРИТЕ