Бореновић: Нова Влада је безлична

Нова Влада Републике Српске је безлична и за првих сто дана рада нема велике резултате којима би могла да се похвали, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић у емисији “Пулс” БН телевизије.

Република Српска 11.04.2019 | 21:18
Бореновић: Нова Влада је безлична
Сто дана рада Владе Републике Српске прошло је без великих резултата, каже Бореновић, истичући да је једини успјех Закон о играма на срећу. Ипак, чини се да је кабинет Радована Вишковића на маргинама и у сјенци лидера СНСД-а Милорада Додика. Осим тога, Бореновић сматра да Влада Српске нема довољан капацитет да се избори са свим изазовима који је очекују.

“Можда постоји жеља појединих људи тамо да се нешто уради, али како ће, када немате амбијент. Како да се промијени дјеловање, функционисање јавних компанија, ако имате модел понашања који је наслијеђен већ десетак година? То је исти модел девластације јавних ресурса који би требало да се промијени, али не може, јер су то исти људи”, каже Бореновић.

Опозиционо, прије свега ПДП-ово “не” коалицији са Додиковим СНСД-ом је логичан одговор на понуду о заједничком дјеловању у Савјету министара БиХ, каже Бореновић. Став ПДП-а јесте да министарства дијеле они који су, како је истакао – наводни побједници избора и који су процес формирања заједничких институција започели одмах након објављивања резултата избора.

“То не значи 'не' добрим рјешењима или 'не' интересу Републике Српске. ПДП ће подржати све што је добро за грађане који живе у Републици Српској. Сурова подјела на опозицију и власт не мора да буде увијек црно-бијела када су у питању неке кључне ствари”, објашњава предсједник ПДП-а.

Кључне ствари за ПДП су промјена изборног закона, транспарентна контрола и начин праћења јавних сервиса, РТРС-а и СРНЕ, као и доношење Закона о политичким странкама.

“Видимо да постоји спремност да се иде ка измјенама изборног закона. СНСД је предложио да освојени мандати припадају странкама и ми смо са тим сагласни. Ми предлажемо да се уведе скенирање гласачких листића, видео-надзор на бирачка мјеста, серијски бројеви листића, централно бројачко мјесто, све с циљем да имамо фер и поштене изборе”, казао је Бореновић.

Прије измјена тих закона, БиХ мора да одлучи да ли ће наставити пут ка НАТО-у који је зацртан већ потписаним МАП-ом.

“Постоје одређене међународне обавезе које су преузете прије десет година и које не значе чланство у НАТО-у, већ одређену сарадњу, коју данас има и Србија, али и друге земље које и нису у НАТО-у. Као земља морамо бити озбиљни и пажљиви. Не смијемо се поигравати са нечим што је потписано, послато и што је обавеза”, објашњава Бореновић.

Бореновић је додао да ће нови сазив Савјета министара морати да донесе одлуку о даљој сарадњи или несарадњи са НАТО-ом, али да не вјерује да ће се БиХ у наредних десетак година наћи пред питањем за или против потпуног чланства у Алијанси.



БН ТВ

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Нама

11.04.2019 19:34

требају овакви политицари ПДП и СДС. Наставите тако да радите,хвала вам много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.04.2019 03:29

Хвала до неба . Хахахахахаха

Name

Мил@н@

12.04.2019 06:27

Ипак би требало дати сансу Влади...па да видимо за пола године ста це уцинити...премало је 100 дана. Опозиција треба да критикује...без јаке опозиције нема јаке власти

Name

можда

12.04.2019 06:55

чујем да у ПДП прелази искусни доктор економских наука Миленко Савановић, уклапа се у екипу превара, срећно и вама и нама

Name

12.04.2019 07:25

Када порастем бицу Додик

Name

СЕОБА С. У ЕУ

12.04.2019 07:27

ОВА ВЛАДА ЈЕ НАСТАВАК ПОНИЗАВАЊА СРПСКЕ ОД ЈЕДНОГ ЦОВЈЕКА И ЈЕДНЕ ПАРТИЈЕ ЗА САД У РС.НЕМА АЛТЕРНАТИВЕ ОД МЛАКЕ ОПОЗИЦИЈЕ КОЈА КОПИРА ВОДЗУ ТОБОЗЕ БРАНИ СРПСКУ СТО СРПСКОЈ НЕ ТРЕБА. ТРЕБА ЈОЈ ЗДРАВА ЕКОНОМИЈА ВЛАДАВИНА ПРАВА А "СРБОВАЊЕ" СТАВИТИ НА ЦЕКАЊЕ.СРБИМА ПОЦИЊЕ БИТИ ДОСАДНА ТЕМА "СРБОВАЊЕ"

Name

ЗНАЊЕ

11.04.2019 19:40

Бореновић је млад и енергичан политичар и добро види шта неваља код постојеће власти. Зато њему и Говедарици припада будућност. Оно што не могу никако да схватим да данашњи политичари, а међу њима и Бореновић, и "економски експерти РС" стално говоре о привлачењу инвестиција, а прије свага страних. Рјешење проблема није у страним инвеститорима, јер они долазе због својих интреса. Међутим обзиром на насталу ситуацију да велика већина младих инжињера и друга квалификована радна снага одлази масовно на запад, све мање ће бити страних инвеститора који ће отворато бизнис у Републици Српској, јер нема ко више да ради, а поготова за плате какве су данас. Рјешење проблема су домаћи пројекти на бази знања наших људи и домаћих технологија. Домаће технологије ће запослити инжињере и смањиће се одлазак у иностранство. Најважније је имати добре пројекте, а за финансије је лако. Данас и банке бога моле да неко узме кредит. Све у свему проблем је до власти и у створеном погрешном пословном амбијенту и полтици запошљавања гдје се запошљава само администрација која ништа не ради нити зна да ради. Оно што је највећи проблем је тотално накарадан систем образовања. Морал и етика, прије свега људи у власти, администрацији и савременим профитерима је испод свих критеријума. Поремећен је систем вриједности. Данас су способни они који знају красти, који су корунпирани, који лажу и који воде само бригу о себи, мислећи да ће живјети милион година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доследност

12.04.2019 05:23

Поздрављамо одлуке које партија доноси на ентитетском и државном нивоу.Ипак требали би бити доследни и распустити одборе који су у коалицији са СНСД еом.Како да вам народ вјерује да искрено мислите да се борите против режима док су ваши одбори у служби истог.Поздрав из Рогатице.

Name

ауди

12.04.2019 06:57

Дуго несто боље нисам процитао.Свака цаст стварно имас знање. Капа до пода !!!

Name

За Знање

12.04.2019 07:19

Сјајан коментар. Слазем се у потпуности. Мени се цини да ови политицари појма немају, него само науце напамет неколико фраза и реценица које добро звуче и онда то рециклирају изнова и изнова. Нико од њих нема појма ни о чему.

Name

ИСТИНА

11.04.2019 20:26

Добри Бореновићу, ти који су изабрали данаћњу власт су они који су остали и који ће се сутра задовпљити са 100 КМ и понеком пивом под шатором за вријеме избора. То су углавном нерадници и биједни пензионери који се боје да ће остати и без те биједне пензије која ја најнижа у Европи. Многи нису ни зарадили пензију, већ купили уз помоћ власти и корунпираних љекара. Многим љекарима није ни потребна плата јер вишеструко наплаћују своје услуге, али уз сагласност власти. Све у свему проблем је у постојећој власти. Међутим упитно је шта би урадила и опозиција у оваквом лонцу гдје су се измјешале вриједности и негативности. Већина наших људи једно поначање има до подне, а друго послије подне. Много ће воде протећи док се код нас искриталише јасна страначка идеологија јер код нас су сви и демократе и социјалист и радикали и националисти и други. Све је ствар интереса и незнања. Докле овако? Вјероватно не дуго јер ћемо се млади раселит, а стари и пензионери изумријети. Тада ће политичарима бити прострено, само што неће имати од кога порез наплаћивати, па ће се на крају подавити измеђусе као мишеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

11.04.2019 22:18

Одличан је Бореновић,дивота га је слушати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркец Нови Град

11.04.2019 22:19

Да ли ће народ схватити да треба бирати овакве и само овакве људе. Моје дубоко поштовање Бореновићу без иједне увредљиве ријечи све је рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

11.04.2019 22:21

Кад се погледа емисија,јасно је зашто Додик хоће Бореновића,паметан,добар,патриота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2019 07:20

Откуд ти то да га хоце, свега ти.

Name

Марија

11.04.2019 22:22

Једно ријечју Браво Браниславе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

11.04.2019 22:23

Одличан као и увијек. Даће бог да нам он буде премијер једног дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борачка

12.04.2019 09:30

Ако буде живио 200 год. можда и буде

Name

ре

12.04.2019 09:52

Једног дана.....

Name

Спороприцас

12.04.2019 00:20

Ја сам увијек опозиција и увијек цу бити. Ко год додје на власт и кад. Увијек мозе боље. А ова опозиција је нулллла. Ниста не реагују ниста не раде само критика. Ајде урадите несто , плате руцкови дневнице итд. На улицу ви први па це народ да види како и ста. Нема висе Давора !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.04.2019 07:18

Баш тако, знали су да се спрема крађа гласова и ништа нису урадили. Млако, досадно и без ефекта. Никакве конкретне акције, гласове су добили захваљујући Давору, али то нису знали искористити.

Name

Касно

12.04.2019 03:46

Закаснили сте са измјеном изборног закона,гласаци су се иселили, а ово сто је остало не вјерује у изборе, који су сви до сада покрадени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

12.04.2019 04:30

Све што си набројао да треба урадити , кад буде тако излазим на изборе . Ово како се до сад радило, претње,уцјене , куповине посланика,гласова, мјељаље врећа са гласовима, поткупњен СИК .... никад нећу гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба нам трактор..

12.04.2019 05:06

Менталитет папка је усао у све структуре друства. То знаци ја теби и ти мени или пресипање из супљег у празно. Демократски капацитет не постоји исто као ни потенцијал за извлавење из блата у којем се налазимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспот

12.04.2019 05:29

Бореновић намјерно заборавља да каже да је Влада на Челу са ПДП и Микеревићем као премијером упропастила рафинерију у Броду сарадњом са Витолом, продала све домаће банке и још много тога лошег урадила да не набрајам. Није Бореновићу сво зло од 2006. гиодине, памтимо ми и горе само смо ми и тада и сада сиромашни а ти си све богатији. Молим те објасни поријекло имовине, нарочити куће у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

12.04.2019 06:01

Е ви сте ми лицни,нема с ким нисте били у влади,интересна скупина пријератних гологузана а сада милионера,уцете за који мјесец у власт, зиви били па видјели!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дефиниција

12.04.2019 06:38

Дефиниција Владе РС је ОДЛИЦНА и примјерена. Врху СНСД не требајуони који знају,вец они који не знају, јер налоге за унистење српског народа у РС, Додиг добија од запада, тј.од оних који су га са тенковима довели на власт. Да је Додиг западни војник говори и његова јуцерасња изјава да це нека америцка компанија уцествовати у "пројекту?" обнове ГРАДИНЕ... А он је Јасеновацку градју дао американцима (са циљем измјене "тезине" устаског геноцида на србима у Јасеновцу). Засто АМЕРИЦКА, засто није Руска!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцјена Владе

12.04.2019 06:45

Влада у континуитету. Имамо је вец преко 10 година. Резултати нерада све говоре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.04.2019 06:55

Куку добога Бореиновиц се насао да говори да је неко безлицан. Па њега ни његова мајка не дозивљава као неку лицност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па докле више

12.04.2019 06:58

Све могу схватити али не могу схватити овај глупи народ који даје подршку љугавцу Шпирићу , највећем криминалцу Тегелтији и Мајкицки Новићу и осталим старим фосилима , да им Није Додика за сат времена би нестали! Поготово онај љигавац Радојичић он је тек зло којег ће идуће године Бањалучани помести ако буду легални избори , ја мислим да је постао најомраженији Бањалучанин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томина

12.04.2019 08:41

Јебо те онај ко те постави, дјубре малено огавно. Мајмуне један сто га постављас да га гледам? Немогу ни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

12.04.2019 10:29

Ово је прилично паушална и неутемељена оцјена господина Бореновића. Прије свега, 100 дана рада премало је да би се могла дати валидна оцјена о раду Владе. Иако је ово кратак период, Влада је до сада “повукла” неколико добрих потеза. Ту, прије свега, мислим на одлуку да ће обезбиједити послове приправника у институцијама и јавним предузећима за најбоље студенте генерације са два јавна универзитета у Републици Српској. С друге стране, видим да се наставља програм стамбеног збрињавања борачких категорија становништа, што је за сваку похвалу. Такође донесен је и акциони план запошљавања за 2019. годину, чије ће спровођење Влада финансијски подржати, а планира се и пројекат преквалификације високообразованих незапослених лица у правцу основних ИТ вјештина... То су све добре и позитивне ствари и треба их подржати.

ОДГОВОРИТЕ