ВИДЕО: Пљачка вијека у Албанији

Албанска војска преузела је контролу над аеродромом у Тирани, два дана после оружане пљачке у којој су нападачи украли десет милиона евра.

Регион 11.04.2019 | 20:46
ВИДЕО: Пљачка вијека у Албанији
Убијен је један од пљачкаша, а потрага која је уследила није донела готово никакве резултате. Нападачи су нестали после пуцњаве са полицијом.

Концесионар аеродрома и влада Едија Раме међусобно пребацују кривицу за пропусте обезбеђења.

"Аустријан ерлајнс" више не вози паре из Тиране.

Оклопна возила албанске војске заузела су положаје око аеродрома "Мајка Тереза" у Тирани, покушавајући да, на тај начин, врате део поверења јавности у свеопшту безбедност у земљи која је озбиљно уздрмана "пљачком века", која се у уторак догодила на аеродромској писти.

Група разбојника, чији је број и даље предмет спекулација, упала је на писту и из блиндираног возила отела вреће с новцем. Ни два дана после пљачке нико са сигурношћу не може да потврди колико су маскирани нападачи однели пара, пошто су првобитне процене о 1,7 милиона евра, постепено расле до 2,2 па на концу и читавих десет милиона евра.



Пљачкаши су на писту ушли кроз споредну капију и напали блиндирани комби у тренутку када су се радници обезбеђења спремали да торбе с новцем пребаце у авион аустријског авио-превозника.

Коначно се појавила и полиција, која се дала у потеру за разбојницима, а у пуцњави која је уследила убијен је један од нападача. Полиција ни два дана после пљачке није успела да утврди колико је тачно људи учествовало у пљачки. Такође, тврдње полиције да је у пуцњави убијен шеф ове банде наишле су на жестоке критике медија и опозиције.

Нападач је идентификован као Адмир Муратај, а прегледима снимака безбедносних камера установљено је да је у белом комбију, који је касније запаљен, на аеродромску писту ушло укупно пет особа.

Неколико сати после пљачке, албанска полиција је све своје капицитете, укључујући и хеликоптере, ангажовала како би пронашла нападаче, али потрага није резултирала претерано спектакуларним резултатима, осим што су полицајци пронашли спаљено возило којим су пљачкаши побегли са аеродрома.

У недостатку бољег решења, албанске власти су, готово инстинктивно, за безбедносне пропусте окривиле кинеског концесионара, компанију "Чајна евербрајт лимитед" (Цхина Евербригхт Лимитед), али су Кинези брзо одговорили да је аеродром део Албаније, па као такав потпада под одговорност министарства полиције.

У расправу се укључио и премијер Еди Рама, који је из Монака, путем Твитера, поручио нацији да је "кинеска компанија направила безбедносни пропуст".

"Аеродром не припада Кинезима, већ свим Албанцима", одговорила му је кинеска компанија, а министарка војна Олта Џацка је око објекта распоредила специјалце и припаднике војне полиције.

Лидер опозиције Љуљзим Баша се укључио у расправу тражећи да полиција објасни како комби у којем се налазила толика количина новца није имао оружану пратњу, иако је, према закону, таква подршка обавезна уколико се превози више од 950.000 евра.

Кинези су до концесије над аеродромом у Тирани дошли "игром случаја", пошто је влада прво склопила уговор са Немцима још 2004. године, али су немачки партнери део акција накнадно продали Шпанцима. На крају, Кинези су 2016. године за два милиона евра преузели пакет акција који је био у шпанским рукама.

Албанци су, од самог почетка, били незадовољни радом концесионара, прво Немаца, па затим Шпанаца и Кинеза, наводећи да су цене услуга превисоке.

Уследила је и салва критика опозиције, која већ месецима протестује против владе Едија Раме, па је неколико опозиционих лидера оптужило владајућу коалицију за свеопшти аматеризам, који је, на крају крајева, и довео до овакве пљачке.

У претходне четири године, у четири пљачке на аеродрому у Тирани отето је више од 4,5 милиона евра.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар