Рајчевић писао Европској комисији

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Срђан Рајчевић, писао је Европској Комисији поводом опструкције реакредитације два јавна универзитета у Српској.

Босна и Херцеговина 11.04.2019 | 17:13
Рајчевић писао Европској комисији
Писмо преносимо у цјелости:

"Поштовани,

У име Владе Републике Српске желим да Вас информишем о ситуацији која се односи на политичку опструкцију процеса реакредитације два јавна универзитета из Републике Српске.

Након што је 10.04.2019. године у организацији Делегације Европске Уније у БиХ одржан састанак замјеника шефа Мисије ЕУ Калдуна Сина (Кхалдоун Синно) са директорима Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске и Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Биљаном Војводић и Енвером Халиловићем, поново је потврђено да нема напретка у договору у вези са уписом акредитованих установа из Републике Српске у Регистар који се води на нивоу БиХ.

Будући да је током овог састанка констатовано да не постоје никакве суштинске препреке нити сметње у погледу испуњавања захтјева критеријума и стандарда од стране установа из Републике Српске него да је ријеч само о вјештачки конструисаним бирократским препрекама, позивамо још једном Делегацију Европске Уније да у оваквој ситуацији као референтни извор података посматра и регистре установа које се воде на нивоу Републике Српске као надлежне образовне власти, али и Центра за признавања на нивоу БиХ који представља ЕНИЦ/НАРИЦ центар БиХ.

Подсјећамо да је то и у складу са духом Лисабонске конвенције која предвиђа да се у случајевима препознавања система високог образовања увијек поступа у корист странке, у овом случају десетине хиљада студената универзитета из Републике Српске, као и академске заједнице и самих високошколских установа.

Такође указујемо на то да је БиХ земља комплексног административног уређења, те да би стога требало имати у виду и добре европске праксе земаља у којима дјелује већи број агенција за осигурање квалитета у области високог образовања као што су Белгија, Њемачка, Шпанија, Холандија итд.

Ово је тим више важно јер је из низа доказа видљиво да одбијање уписа у Регистар акредитованих установа на нивоу БиХ није став Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ као институције, него искључиво једне особе, директора Агенције који је ову одлуку донио без сагласности својих замјеника чиме је директно прекршен Статут ове Агенције.

Будући да је Статутом Агенције предвиђено да одлуке доносе директор и замјеници из реда друга два народа консензусом, такође указујемо да је све будуће разговоре потребно водити искључиво уз присуство оба замјеника директора како би могући договори били легитимни и легални."

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни Бомбардер

12.04.2019 09:46

Е јадниче јадни, зар ти мислиш да у Европској комисији не знају изгуглати твоје име да виде ко си и шта си? И како ти је тата купио диплому Универзитета "у Шефилду" који је у ствари у Солуну у Грчкој? Па те онда угурао да ти прво радно мјесто буде директор. Зар мислиш да Европској комисији значи нешто писмо једног обичног локалног дилетанта, једног рецедива накарадног корумпираног друштва и система вриједности. Јадна је та влада која се ослања на кадрове као што си ти. Реци ти нама колико си био добар у комбинацијама са Нешом Ланаком?

ОДГОВОРИТЕ