У Судану извршен војни пуч

Суданска војска одлучила је да свргне председника Башира и отпусти владу, преноси портал „Ел Хадат“, позивајуц́и се на изворе.
 

Свијет 11.04.2019 | 08:51
У Судану извршен војни пуч
Либанска телевизија „Мајадин“ саопштила је, позивајуц́и се на изворе, да су Оружане снаге Судана одлучиле да свргну председника Башира са свих положаја и распусте владу.

Новине „Хадат“ такође су потврдиле оставку Омара Башира.

Агенција Ројтерс је позивајуц́и се на државну телевизију пренела да ц́е суданска армија ускоро дати важно саопштење.

Телевизија наводи да ц́е војска саопштити о стварању војног савета који ц́е управљати државом током прелазног периода. Такође се додаје да би тај период могао да траје годину дана.

Судански лист „Судан трибјун“ извештава да је у Хартуму одржана ванредна седница Генералштаба Оружаних снага земље без учешц́а председника Башира. Према писању листа, војска такође контролише државну телевизију: на телевизији се емитују „војни маршеви“, а војска обец́ава да ц́е ускоро дати „важно саопштење“.

„Суданска војска одлучила је да свргне Омара Башира са свих његових функција, као и заменике и помоц́нике и смени владу“, саопштила је телевизија.

Према његовим информацијама, на улицама Хартума повец́ано је присуство војске.

У Судану вец́ око четири месеца трају народни протести који су почели са захтевом за снижавањем цена хлеба, али су се постепено претворили у слогане за смену политичког режима Омара Башира, који је на власти у Судану 30 година. За то време, како наводи опозиција и активисти за људска права, убијено је око 60 демонстраната, стотине је повређено, а неколико хиљада је ухапшено.

Прошлог викенда хиљаде демонстраната изашло је на улице Хартума и других градова како би захтевали оставку председника. демонстранти су дошли до зграде Генералштаба војске у Хартуму, како би позвали војску да „стане на страну народа и изнуди оставку председника“. У неким деловима града почела је размена ватре између демонстраната које су подржали појединиц војници и снага безбедности. 

(Спутњик)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Апис

11.04.2019 07:08

Штета, РС нема војску, а врх МУП лојалан режиму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

11.04.2019 08:47

Да имамо војску и она би била лојална свакој власти. Такви смо ми Срби зато ме и сврби

Name

Амир Чамџић

11.04.2019 09:38

РС има војску, војну компоненту ОС БиХ из Републике Српске.

Name

М

11.04.2019 10:16

Само мало,а коме да буду лојални,правди за давида?

Name

РЕ АПИС

11.04.2019 09:02

ПОТПИСУЈЕМ...СТЕТА СТВАРНО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир Чамџић

11.04.2019 09:37

У тим "муслиманским земљама" увек нека политичка нестабилност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјед

11.04.2019 10:36

РС нема војску али да је МУП лојалан градјанима па да смијени и похапси криминалце на власти.

ОДГОВОРИТЕ