Суђење возачу “аутобуса смрти”

Родила сам га, учила га да чита, пише, стасао је у момка, а онда му је један овакав човјек одузео живот. И доживотна робија за то је мало.

Србија 10.04.2019 | 21:01
Суђење возачу “аутобуса смрти”
Са сузама у очима овим речима Златиборка Димитријевић, мајка ученика Алексе Димитријевића (15), једног од седморо погинулих путника у аутобусу смрти у Доњем Међурову, 21. децембра прошле године, обратила се возачу Милану Здравковићу (31) из Нозрине на почетку суђења у Основном суду у Нишу, пише Блиц.

Здравковић је оптужен да је починио тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја јер је не придржавајући се саобраћајних прописа изазвао судар са возом, због чега му пријети максимална казна од осам година затвора.

Он се терети да се тог јутра у 7.30 часова није зауставио испред саобраћајног знака “стоп”, као и да није погледао да ли наилази воз приликом преласка преко пруге, чиме је дошло до страшног судара у којем је погинуло седморо, а повријеђено 29 путника.

Саслушање чланова породица настрадалих јуче је многе од присутних довело до суза.

– Само сам га послала у школу. Не постоји та особа која може да му одузме живот. Човјек који сједи преко пута завио је ове породице у црно и заслужује да доживотно буде у затвору, да нема прилику да буде овдје – додала је Златиборка са сузама у очима.

Посебно је потресно било обраћање Срећка Коцића, оца Маријане Коцић (16), која је тога дана пошла у школу аутобусом, а умрла на операционом столу од задобијених повреда у удесу.

– Погледај, убицо, шта си убио. Ти ћеш у затвор, а моје дијете труне у гробу – рекао је Коцић, показујући Здравковићу слику своје кћерке. 

Здравковић, који се брани са слободе, пред судом је изјавио да “дјелимично признаје кривицу” и да остаје при исказу датом у тужилаштву у којем је навео да је погледао да ли иде воз, те да су наводно лоша видљивост и прегледност на прелазу довели до тешке несреће.

Он се у исказу у истрази бранио да је аутобус имао љетње гуме, да је било магле, да је чуо буку надолазећег воза у истом моменту када су и путници почели да га упозоравају на то, те да је возило проклизало када је додао гас на самом прелазу, тако да је воз ударио у средину аутобуса.

Но, иако је у истрази изјавио да се зауставио испред пруге, погледао да ли иде воз па онда наставио, јуче је измијенио своју изјаву и рекао да се није заустављао, већ да је успорио и испред прелаза ишао минималном брзином. Он је рекао да је прегледност била лоша због растиња са лијеве стране и зида ограде са десне стране прелаза и да је могао да види иде ли воз тек када је дошао испред самог прелаза.

На питање судије зашто је промијенио исказ дат у истрази, он је рекао да је био у шоку јер је тек тада, на саслушању у ОЈТ, сазнао за посљедице удеса и да није имао “праву слику”, а да му се касније вратило сјећање.

Његово излагање изазвало је негодовање чланова породица настрадалих и повријеђених у удесу.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

поппп

11.04.2019 11:46

Засто нема рампе на томе прелазу и звуцни и свјетлеци сигнал,,,,то ми није јасно. Ту је јасно да је возац крив али много има пропуста у саобрацају. Сауцесце породицама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инфо

12.04.2019 12:49

Мислио да воз мора стати као кад се гурају по цести.аутобус веци и излази на цесту не гледа.а овај га пут зезнуло био воз а воз је јаци.залосно тко све вози аутобус.

ОДГОВОРИТЕ