НЕ одлагању нуклеарног отпада

Протестно окупљање под симболичним називом "Пет до 12 за спас жупаније", одржано је данас у општини Двор, у Хрватској, на којем је неколико стотина грађана Двора, Сиска, Петриње, Хрватске Костајнице, али и из општина из БиХ, тачније Новог Града, Цазина и Костајнице, рекло "не" одлагању радиоактивног отпада у касарни "Черкезовац" у близини границе са БиХ.

Босна и Херцеговина 10.04.2019 | 20:05
НЕ одлагању нуклеарног отпада
Окупљени грађани још једном су послали поруку Влади Хрватске да не желе радиоактивни отпад у свом дворишту, али су прозвали и неке челнике који су имали мекан став када је у питању рјешавање овог проблема.

"На скупу сам изнио став општине и грађана и позвао на заједништво. Ми ћемо се и даље борити против одлагања, наравно, средствима која су у границама закона", казао је Никола Арбутина, начелник Двора.

Он сматра да се заједно може ријешити овај проблем грађана и са лијеве и са десне стране ријеке Уне, односно да се све институције и удружења у обје државе удруже и да заједно спријече одлагање отпада у касарну "Черкезовац" на локацији Трговска гора.

Истиче да затражени одговор Владе Хрватске и премијера Андреја Пленковића у вези с активностима из Националног програма збрињавања радиоактивног отпада још није добио. Додао је да су на протесту, осим грађана из Хрватске и БиХ, били присутни и Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, Јасмин Емрић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ, Даринко Думбовић, посланик у хрватском парламенту, и градоначелник Петриње, као и Душан Бјелајац, замјеник жупана из реда српске националне мањине из Сиска.

"На овај начин је још једном потврђено опредјељење свих општина из долине ријеке Уне да је то за нас неприхватљиво и једноставно настављамо даље са борбом. Са борбом настављамо заједничким снагама, јер у овом случају није важно са које смо стране ријеке Уне, односно да ли смо на лијевој или на десној страни, јер је ово проблем свих грађана који живе у општинама које се налазе у долини ријеке Уне", истакао је Дрљача.

Анита Коларец, члан Штаба за борбу против нуклеарног отпада у општини Двор, који је организовао протест, истакла је да су занемарена права становника ове локалне заједнице приликом доношења одлуке о локацији одлагалишта радиоактивног отпада.

Думбовић је рекао да Влада Хрватске и Сабор морају преиспитати одлуку.

"Одлука није коначна, јер има још доста процедура до грађевинске дозволе и оптимиста сам. Сматрам да треба мобилисати јавност. Ово подручју заостаје у свим областима развоја и на неки начин је мета за одлагање радиоактивног отпада", рекао је он.

Емрић је поручио да БиХ не може дозволити да се реализује овај план Хрватске.

"То је план који ће имати негативан утицај. Преносим став из БиХ да ћемо се ми борити расположивим правним средствима да зауставимо овај пројекат", рекао је он.

Подсјећамо, 5. априла је у Новом Граду одржана прва тематска сједница Скупштине ове општине, на којој је једногласно усвојен сет од седам закључака под називом "Радиоактивни отпад у долини Уне - изазови и пријетње", а међу закључцима је било и то да институције БиХ хитно предузму активности на заштити грађана у сливу Уне и да БиХ хитно пошаље ноту Хрватској о недопустивости начина избора локације за одлагање радиоактивног отпада у близини државне границе.

Такође, затражено је и да Влада РС и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, заједно са Савјетом министара БиХ, формирају ескпертски правни тим који би припремио елементе за евентуалну арбитражу или судски спор против Хрватске.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сеф Смјене

10.04.2019 18:09

То у опсте није радио активно, мало је радио активно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

10.04.2019 20:37

Понеси га себи у двориште па сад купус можда чеш онда прогледат даље од носа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

11.04.2019 06:06

Слично је и на Мајевици кота Столице када је НАТО гадлао са 9 ракета са осиромашеним уранијумом а сада као постигне из федерације хоће са помогну градњу одмаралишта Вудија које је у првој зони контаминације

ОДГОВОРИТЕ